DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliHomePorady

Zlewozmywak kuchenny – jaki wybrać i na co zwrócić uwagę przed zakupem

by Małgorzata Kijowska 16 lipca 2019
Napisane przez Małgorzata Kijowska 16 lipca 2019

Właściwy wybór zlewozmywaka do kuchni jest dość istotny dla komfortu późniejszego użytkowania kuchni. Wie o tym każdy, kto choć trochę gotuje i piecze. Sklepy stacjonarne i internetowe pełne są najróżniejszych modeli, zachwalając każdy z nich. Jak jednak wybrać taki, który naprawdę będzie najlepszy? Postaram się Wam pomóc, korzystając z moich własnych doświadczeń.

ergonomiczna kuchnia, zlew do kuchni, najlepsze zlewy, daylicooking

Jak dobrać zlewozmywak najlepszy do naszej kuchni?

Zanim przystąpimy do wyboru odpowiedniego zlewozmywaka, należy zastanowić się czego od niego oczekujemy i w jaki sposób będziemy z niego korzystać. Zupełnie inne potrzeby ma ktoś, kto niewiele gotuje, a kuchnia służy mu do przygotowywania szybkich i prostych posiłków tylko podczas weekendów, a zupełnie czegoś innego oczekuje od zlewu osoba gotująca codziennie i nie tylko proste potrawy. O ile pierwsza osoba może pozwolić sobie na wybór pod kątem wyglądu, to ta druga raczej powinna bardziej zwrócić uwagę na funkcjonalność. Nie zawsze bowiem atrakcyjny wygląd idzie w parze z funkcjonalnością.

Kształty zlewozmywaków

Zlew jednokomorowy

Jest dobrym wyborem nie tylko do małej kuchni, ale także w sytuacji, kiedy korzystamy ze zmywarki. To ona przejmuje największy ciężar zmywanych naczyń. Warto zwrócić uwagę, aby taki zlew był odpowiednio szeroki i głęboki. W przypadku kuchni “czynnej” sporadycznie, może być niewielki i płytki. Jednak do kuchni, która pracuje pełną parą, powinien to być zlewozmywak szerszy i głębszy. Dlaczego? Wystarczy wyobrazić sobie największy domowy garnek w takim zlewie. Czy uda się go wygodnie umyć? Czy uda się go dobrze i wygodnie opłukać pod bieżącą wodą? Dużych garnków raczej nie myje się w zmywarkach, gdyż zajmują dużo miejsca i takie zmywanie staje się nieekonomiczne.

Zlew dwukomorowy

Kiedy w kuchni nie ma zmywarki, taki zlew jest bardzo przydatny. Można zmywać naczynia w jednej komorze, a do wstępnego odsączenia z wody, przekładać do drugiej komory. Jeśli mamy większą ilość warzyw czy owoców, które chcemy umyć, wtedy także z pomocą przyjdzie druga komora: myjemy w jednej, a umyte przekładamy do drugiej. Dwukomorowy zlewozmywak może stanowić alternatywę dla suszarek do naczyń.

Zlew trzykomorowy

Od pewnego czasu i takie są w sprzedaży. Między jedną, a druga komorą znajduje się trzecia, najczęściej znacznie mniejsza. Można ja wykorzystać do płukania warzyw, owoców czy też ich odsączania po umyciu.

Zlew z ociekaczem

Zlewozmywaki z ociekaczami najczęściej dotyczą jednokomorowych, ale są też i dwukomorowe. Taki ociekacz to dobry zamiennik suszarki do naczyń. Jeśli myjemy duże garnki, to na takim ociekaczu bardzo wygodnie można je “podsuszyć”.

Sposoby montażu zlewozmywaka

Kuchenne zlewozmywaki można zamontować w następujący sposób:

  • nakładając je na korpus szafki (najprostszy i najwygodniejszy sposób, bo nie wymaga precyzyjnego docinania blatu),
  • nakładając je na wycięty w blacie otwór,
  • montując je na specjalnym stelażu bezpośrednio do ściany.
Wycinając otwór w blacie, aby osadzić zlewozmywak, należy pamiętać o precyzyjnym wymierzeniu tego otworu. Bardzo często producenci zlewów dołączają specjalny szablon lub dokładne wymiary, które pomogą w wycinaniu. Nieprecyzyjne odmierzanie “na oko” może skończyć się małą stabilnością zlewu lub – w skrajnych przypadkach – koniecznością zakupu nowego blatu. Dobrze jest także zaimpregnować brzegi blatu przed osadzeniem zlewu, a następnie (po osadzeniu) uszczelnić silikonem miejsce styku blatu i zlewu. Zapobiegnie to podciekaniem wody i wsiąkaniu jej w blat.

Materiały, z jakich zrobione są zlewozmywaki

Zlew metalowy, kwasoodporny

Dość popularny, głównie chyba ze względu na cenę. Na rynku dostępne są dwa rodzaje: błyszczące i matowe. Błyszczące są piękne, ale wszystko na nich widać i po każdym użyciu należy dokładnie je wytrzeć do sucha. Bardzo widocznie osadza się na nich kamień z wody. Matowe są znacznie mniej wymagające. Nie trzeba ich aż tak dokładnie wycierać, a kamień, choć osadza się, jest trochę mnie widoczny.

zlew kwasoodporny, metalowy zlew do kuchni, najlepszy zlew, daylicooking

Zlew granitowy

Są ciężkie, więc wymagają solidnej szafki, na której są zamocowane. Bardzo trwałe, odporne na mechaniczne uszkodzenia, detergenty, czy też skrajne temperatury. Niestety są za to wrażliwe na przebarwienia takie, jakie mogą powodować wino, kawa czy buraki. Należy szybko spłukać wodą taką substancję i przemyć zlew płynem do naczyń. Co jakiś czas warto taki zlew zaimpregnować specjalnym preparatem, aby zachował swój piękny wygląd. Niektórzy producenci polecają używanie najzwyklejszego oleju jadalnego. Do bieżącego czyszczenia wystarczy używać płynu do naczyń.
Zlewy granitowe są dość drogie i jeśli sprzedawca oferuje go w niskiej cenie, to raczej niemal pewne, ze nie jest to granit.

Zlew kompozytowy

Imituje kamień, może być w wielu kolorach, jest tańszą alternatywą dla drogich granitowych. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Ich finalna jakość i właściwości zależą od ilości użytego materiału mineralnego i żywic.

zlew kuchenny kompozytowy, zlewozmywak kompozytowy, daylicooking

Zlew ceramiczny

Jest chyba najprostszy do utrzymania w czystości. Dość wytrzymały na temperaturę i przebarwienia. Nie lubi jednak szorstkich i żrących preparatów czyszczących, gdyż te mogą uszkodzić jego powierzchnię. To już jest prosta droga do brzydkich przebarwień.

najlepszy zlew do kuchni, zlewozmywak ceramiczny, kuchenne zlewozmywaki, daylicooking

Pewnie zastanawiacie się jaki zlewozmywak jest w mojej kuchni? 

Biały, ceramiczny, duży i głęboki. Kolor jest bardzo uniwersalny i pasuje do mojej jasnej kuchni. Materiał, a jakiego jest wykonany gwarantuje trwałość. Wystarczy, żebym pamiętała, aby go nie szorować niczym drapiącym ani żrącym. Duża, głęboka komora zapewnia mi komfort mycia największych garnków bez obijania ich o krawędzie zlewu.
W mojej kuchni sprawdziłam już oba rodzaje zlewów metalowych, miałam też zlew granitowy. Do metalowych już na pewno nie wrócę, ale nad granitowym się zastanawiałam. Jednak w sytuacji naprawdę dużych kosztów remontu kuchni, zdecydowałam się na zlew ceramiczny. Porządny granitowy zlewozmywak kosztuje naprawdę dużo, więc tym razem z niego zrezygnowałam. Gdybym jednak miała komukolwiek poradzić jaki zlewozmywak kupić, to powiedziałabym: zastanów się czego po nim oczekujesz, a potem wybieraj.
najlepsze zlewy kuchenne, jak dobrać zlew do kuchni, z czego zrobione są zlewozmywaki, daylicooking
DayliHomeporady
6 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Czarne kulki mocy, czyli praliny słonecznikowo-żurawinowe, bezglutenowe, wegańskie i bez cukru
następny wpis
Ciasto drożdżowe z serem i cytrynowym lukrem

Podobne wpisy

Latkes z kwaśnego mleka według przepisu Fani Lewando...

1 lutego 2021

8. urodziny bloga DayliCooking.pl KONKURS dla czytelników

25 listopada 2020

Puszyste gofry słodkie i wytrawne

4 listopada 2020

Pij mleko, będziesz zdrowy – czy na pewno?

8 czerwca 2020

Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie

19 maja 2020

Wędzenie – smaczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa,...

16 maja 2020

Kiełki – bomby witaminowe cały rok

14 marca 2020

Oświetlenie podszafkowe Cabinet LED Corner Ledvance

29 lutego 2020

Szybkowar – jakie ma zalety? Jak wybrać?

27 lutego 2020

Włos ma głos – rozmowa z trychologiem Kamilą...

10 lutego 2020

Ekspres do kawy LatteGo Philips – czy warto...

28 października 2019

Od boi po system GBS, czyli jak powstały...

29 lipca 2019

6 komentarzy

Klimaty Agness 1 września 2020 - 20:29

U mnie jednokomorowy, ale duży, głęboki i …okrągły 😀 I duże garnki i miski cudnie się w nim mieszczą. A że gotowania u mnie mnóstwo, więc i duże gary często w użyciu :))
Bardzo ciekawy i przydatny artykuł Małgosiu <3
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedź
Irena-Hooltaye w podrozy 1 września 2020 - 17:41

Niestety mam obrzydliwy metalowy zlew. Wcześnie ceramiczny, który przybrał okropną barwę.
Koniecznie wymienię.
Dzięki za cenne uwagi.

Odpowiedź
Justyna Borucka 1 września 2020 - 17:21

Ja właśnie zmieniam kuchnię 🙂 w listopadzie stanie nowa, z nowym zlewozmywakiem. świetny wpis skorzystam z rad i myślę, ze dla wielu będzie on inspiracją 🙂

Odpowiedź
Iwona Banach 1 września 2020 - 15:53

I właśnie o to chodzi, często przed przeprowadzką człowiek nie zdaje sobie sprawy z funkcjonalności mieszkania, dopiero przy drugim remoncie wie czego by chciał, co mu przeszkadza, a co denerwuje. Ja w tej chwili już bym wybrała inaczej, metalowy zlew to obrzydliwość, ale… wtedy tego nie wiedziałam, teraz wybrałabym inaczej… Niestety, możliwości większego remontu brak.

Odpowiedź
Marzena 2 września 2020 - 09:08

Wpis idealny do mojej ideu wymiany zlewozmywaka. Mam granitowy z ociekaczrm i drugą komorą malutką. I ona jest dla mnie zupełnie zbędna. Dziś też wybieram duzy ceramiczny.

Odpowiedź
Anna 1 września 2020 - 15:52

To bardzo ważny wybór. Każdy zlewozmywak jaki wybierzemy do kuchni musi być przemyślany. Miałam ceramiczny, ale przy dłuższym użytkowaniu przebarwia sie od detergentów i jest wrażliwy na zarysowania. Granitowy nie sprawdził się u moich bliskich – łatwo się przebarwia. Więc teraz mam kompozytowy. Najlepszy dla mnie do tej pory.

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pysz Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pyszny! Smakował i wyglądał zupełnie jak  ricotta. Okazało się, że zrobiła go z mleka, śmietany i...jajek! To, co zostało po naszej degustacji pokroiłam i zalałam oliwą od @oliwaimiod . Coś pysznego! 🤩 Jutro nastawię mój serek 😉😁
__________________________
#ser #domowyser #serek #domowyserek #ricotta #homemade #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking #foodie
Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zak Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zakwasie. 
Pieczenie na zakwasie jest trochę inne niż na drożdżach. Jest to także inne pieczywo. Przede wszystkim drożdżowe znacznie szybciej traci świeżość, a smak też jest inny. Sam zakwas robi się około tygodnia i przyznam się, że długo zbierałam się do niego. W końcu jednak powstał! Mój własny zakwas od początku do końca 🤩 Tak oto wieczorem upiekłam chleb żytni z pestkami dyni, kminkiem i kolendrą. Pyszny i pachnący 🤩
_____________________
#chleb #swiezepieczywo #swojskichleb #pieczywo #nazakwasie #zakwas #zakwasnachleb #tojestpyszne
Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać s Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami i faworkami. A może spróbujecie jak smakują tureckie mini pączki w syropie? Ciasto jogurtowe na proszku do pieczenia sprawdza się rewelacyjnie 👍😍 a do tego szklaneczka dobrej herbaty po turecku i mamy pyszną ucztę 🤩 smacznego! Link do przepisu w bio 😉
________________________
#pączki #tureckie #tureckieprzysmaki #tureckaherbata #herbatapoturecku #herbata #szklaneczki #tulipanki #tojestpyszne
Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszk Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszki według przepisu Fani Lewando z bestsellerowej książki "Dietojarska kuchnia żydowska". Książka dość długo leżała na mojej półce w oczekiwaniu na recenzję. Jest niesamowicie starannie wydana, ma ciekawą szatę graficzną, która doskonałe pasuje do tematyki. Książka wydana pod koniec roku zniknęła błyskawicznie. W chwili obecnej można chyba jeszcze dostać jej drugie wydanie. Bardzo polecam 👍☺️
__________________________
#książka #książki #stareprzepisy #fanialewando #dietojarskakuchniażydowska #polecam #blogkulinarny #blogerkakulinarna #ksiazkazprzepisami #kuchniażydowska #znakliteranova #dobraksiążka #latkes #placki #placuszki #nowywpis #nowyprzepisnablogu
#domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w #domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni. To także doskonały preparat #kosmetyczny. Ocet jabłkowy można kupić, ale znacznie lepiej jest go zrobić w domu. 
🔜 Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
🔺 #jabłka
🔺 woda
🔺 miód lub cukier.
Potrzebne przedmioty:
🔺słoik przynajmniej litrowy
🔺 naczynie do wymieszania wody z miodem lub cukrem
🔺gaza lub cienka bawełniana tkanina ze sznurkiem lub gumką recepturką do przewiązania słoika.
🔜 Jak zrobić #ocetjabłkowy ?
Wszystkie naczynia i łyżki, czyli umyć i wyparzyć.
Wodę zagotować i wystudzić, aby była lekko ciepła.
#jablka dokładnie umyć i sunąć ewentualne nadpsute miejsca. Pokroić na mniejsze kawałki. Można pozostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do przygotowania octu można także użyć jabłkowych obierek.
Kawałki jabłek przełożyć do słoika. Należy pozostawić około 2-3 cm do brzegu słoika, aby woda mogła dokładnie zalać owoce.
W wystudzonej wodzie rozpuścić miód lub cukier. Na 1 litr wody dodać 4-5 łyżek miodu lub cukru.
Wodą z miodem (lub cukrem) zalać jabłka w słoiku. Wody powinno być więcej niż jabłek, gdyż jabłka muszą być całkowicie zanurzone. Jeśli będą wystawać poza ponad poziom wody, wtedy mogą spleśnieć.
Słoik przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub zacisnąć gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni.
Codziennie należy drewnianą łyżką wymieszać jabłka, ale aby nie wprowadzić niepożądanych bakterii, za każdym razem najpierw przelać wrzątkiem łyżkę. Mieszanie zapewni równomierne “dotlenianie” owoców i przyspieszy fermentację. Po wymieszaniu ponownie dociążyć lekko jabłka i obwiązać słoik gazą. (Metal wchodzi w reakcje z kwasem, dlatego zaleca się używanie do mieszania drewnianej lub w ostateczności plastikowej łyżki.)
Kiedy jabłka zaczną fermentować, wtedy w słoiku pojawi się piana, a przy mieszaniu zaczną się uwalniać malutkie bąbelki powietrza. Proces fermentacji trwa tak długo, jak widać pianę i “bąbelkowanie” wody.
Kiedy skończy się wtedy gotowy ocet należy przecedzić przez gazę do umytych i wyparzonych buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Co jakiś czas odkręcać i lekko potrząsać aby uwolnić gaz z ewentualnej dalszej fermentacji.
W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Daw W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Dawno już nie piekłam czysto pszennego pieczywa. Kajzerki chodziły za mną od parunastu dni. Przepis jest doskonały i zawsze się sprawdza 👍🤩 Już nie mogę się doczekać tego smaku i zapachu 🥰😍🤩
________________________
#piekarnik #domowapiekarnia #domowepieczywo #pieczywo #pieczywodrożdżowe #pszennebułki #bulki #buleczki #bułki #bułeczki #kajzerki
#zapraszam na #nowy #przepis 🆕 Ponieważ zimę #zapraszam na #nowy #przepis 🆕
Ponieważ zimę mamy ma całego, to dzisiaj proponuję rozgrzewające i aromatyczne danie #jednogarnkowe: wołowinę z czerwoną fasolą i kawałkami świeżej papryki. Może być zupą - wtedy trzeba wlać więcej wody - lub gęstym daniem w rodzaju gulaszu. Danie jest aromatyczne i dobrze przyprawione, ale jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, wtedy wystarczy zwiększyć nieco ilość przypraw. Zapraszam po przepis i życzę #smacznego 🥰 aktywny link w bio 👍
_________________________
#nowywpis #nowyprzepis #daniejednogarnkowe #cospysznego #mniam #obiad #foodblog #conaobiad #pomyslnaobiad #narozgrzewkę
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszc Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszcze długa droga przede mną do doskonałości, ale od czegoś trzeba zacząć ☺️ 
_________________________
#domowychleb #chleb #domowapiekarnia #pieczywo #blogerkakulinarna #blogkulinarny #swiezepieczywo #daylicooking
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Zobacz więcej... Obserwuj

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Pasta i sałatka z makreli wędzonej

  • Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

  • Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia