Kulki mocy to zdrowe słodycze, które można przygotować w domu. Szybko, nieskomplikowanie, pysznie i zdrowo.
Słodycze nie muszą być niezdrowe, przesłodzone i tuczące. Niestety te, które kupujemy w sklepach w większości takie właśnie są. Nie będę Was przekonywać, że ja zawsze jem tylko te zdrowe, lekkie i zrobione w domu. Przecież jestem łasuchem i mam swoje ulubione słodkości, po które czasami sięgam. Jednak staram się jak najczęściej robić łakocie w domu.
Dzisiejsze pralinki to prawdziwe kulki mocy – takie określenie od pewnego czasu króluje w stosunku do takich słodyczy. Dlaczego je tak nazwałam? Ponieważ podstawą moich kuleczek jest mój ulubiony prażony słonecznik i suszona żurawina, która jest jedynym źródłem cukru. Nie są to słodkie cukiereczki, więc jeśli takich szukacie, to albo odpuście sobie ten przepis, albo dodajcie do składników cukier,miód lub inny ulubiony słodzik.
W składzie znajdziecie ostrą paprykę. Dlatego, że pysznie zaostrza smak, a do tego przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, jest rewelacyjnym dodatkiem. Słonecznik to bogactwo przede wszystkim witaminy E, która jest prawdziwym błogosławieństwem dla naszej skóry. Słonecznik za sprawą zawartych w nim fitosteroli, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, chorobom nowotworowym i wspiera pracę serca.
Żurawina to bogactwo witamin z grupy B, witaminy C i karotenu, czyli prowitaminy A. Oprócz tego zawiera sporo błonnika przyspieszającego trawienie i składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, sód, jod, żelazo). Żurawina, podobnie jak pestki słonecznika, chroni przed miażdżycą i wspiera pracę serca.
Sami powiedzcie, czy określenie kulki mocy nie jest w przypadku tych niepozornych kuleczek trafione?
Przepis na czarne kulki mocy
Jak zrobić zdrowe praliny – czarne kulki mocy – krok po kroku
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na delikatnie złoty kolor. Zdjąć z ognia i wystudzić. Zmielić lub zblendować. Przesypać do miski. Dodać nasiona chia, ostrą paprykę, sól, kakao, posiekaną lekko nożem żurawinę. Wymieszać.
Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do reszty składników. Wlać mleczko kokosowe i wszystko razem wymieszać łyżką.
Z tak powstałej masy formować nieduże kuleczki. Wielbiciele słodszych smaków mogą takie kuleczki obtoczyć w cukrze pudrze lub oblać czekoladą.
*Użyłam czarnego kakao z oznaczeniem bezglutenowe. Można je zastąpić dowolnym innym kakao lub karobem, który z zasady jest bezglutenowy.