Bajaderki, zwane także kulami rumowymi, to pyszne czekoladowe ciastka w kształcie kulek. Pachnące rumem, wilgotne w środku i bardzo pyszne.
Bajaderki prawdopodobnie powstały w warszawskiej cukiernik Lukullus w latach XX ubiegłego wieku. To był czas, kiedy zwracano szczególną uwagę, aby nie marnować jedzenia, więc z resztek pozostałych ciast wymyślono pyszny deser: cudownie czekoladowe kule nasączone rumem. Bajaderki do dziś kojarzone są właśnie z tą warszawską cukiernią. Natomiast sama nazwa bajaderek kojarzona jest z operetką węgierskiego kompozytora Imre Kálmána pod tytułem “Bajadera” z 1921 r. Sporo historii na ten temat można znaleźć w internecie 😉 W każdym razie bajaderki to doskonałe ciastka-desery, które każdy może zrobić samodzielnie. Poniżej znajdziecie moją wersję bajaderek, choć – przyznaję – nie jest to ani powszechnie obowiązująca wersja, ani moja ostateczna. Ot, wykorzystałam to, co miałam pod ręką, czyli nieudane ciasto jogurtowe, które wyszło zbyt suche i jakieś takie… 😉
![bajaderki czekoladowe z rumem](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2023/03/czekoladowo-rumowe-kule-z-ciasta-bajaderki-683x1024.jpg)
Przepis na bajaderki
Składniki na (bardzo) dużą porcję:
- około 1 kg ciasta – u mnie było to ciasto jogurtowe (około 750 g) oraz herbatniki (250 g)
- 120-150 ml mleka – jeśli ciasto jest suche to trzeba dodać nieco więcej, przy mokrych ciastach mniej
- 100 g masła
- 5-6 lekko czubatych łyżek gorzkiego kakao
- 1/3 – 2/3 szklanki cukru – jeśli ciasto jest bardzo słodkie, wtedy cukru dodaje się mniej, do mniej słodkich więcej, warto kierować się swoim smakiem
- średni słoik powideł śliwkowych lub dżemu, na przykład porzeczkowego (około 300 g)
- około 100-150 ml rumy – według upodobań smakowych – można z niego zrezygnować
- opcjonalnie spora garść posiekanych drobno orzechów włoskich oraz garść rodzynek lub suszonej żurawiny, sprawdzi się również masło orzechowe
dodatkowo do obtoczenia – opcjonalnie:
- trochę herbatników
- posiekane drobno orzechu
- gorzkie kakao
- wiórki kokosowe
- cukier puder
- polewa czekoladowa
![czekoladowo rumowe kule z ciasta bajaderki](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2023/03/czekoladowo-rumowe-bajaderki-przepis-683x1024.jpg)
Bajaderki – jak je zrobić krok po kroku
- Jeśli chcesz dodać do bajaderek rodzynki lub żurawinę, to zanim weźmiesz się za robienie bajaderek namocz je w rumie, aby zmiękły. Jeśli nie dodajesz ich, do ciasta wlejesz sam rum.
- Ciasto pokrusz w dłoniach, a następnie rozetrzyj jak najdrobniej. Możesz zrobić to również w blenderze kielichowym lub malakserze, ja jednak lubię jak ciasto nie jest zbyt drobne. Niewielkie kawałki, zwłaszcza jasnego ciasta, fajnie wyglądają w ciemnych kulach bajaderek.
- Herbatniki również rozdrobnij – ja wkładam je do woreczka strunowego i gniotę wałkiem do ciasta. Podobnie jak w przypadku ciasta, herbatniki możesz również rozdrobnić tak mocno, jak chcesz.
- Do garnuszka przełóż masło, wlej mleko i dodaj cukier, zagotuj i na niewielkim ogniu, mieszając, gotuj przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj rum z rodzynkami (lub żurawiną) i powidła (lub dżem) wymieszaj. Jeśli nie dodajesz rodzynek lub żurawiny to oczywiście wlewasz sam rum.
- Wszystko razem i przełóż do miski z ciastem i ciastkami, dodaj ewentualnie orzechy. Przy pomocy dłoni (tak jest najwygodniej i najsprawniej) połącz wszystkie składniki masy i uformuj kulki dowolnej wielkości – moje są jak piłeczka pingpongowa.
- Każdą kulkę układaj na widelcu i zanurzaj w polewie czekoladowej, a następnie obtaczaj w wybranych dodatkach. Ja tym razem wykorzystałam pokruszonych (i to niezbyt drobno) herbatników.
- Kulki odkładaj na talerz i pozwól, aby nieco się “przegryzły” 😉 Przechowywane w lodówce mogą postać kilka dni, o ile ciasta były świeże.
![bajaderki rumowe kule z ciasta](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2023/03/bajaderki-czekoladowo-rumowe-683x1024.jpg)
Wskazówki jak przygotować najlepsze bajaderki
Bajaderki za suche? Zbyt mokre?
Aby uzyskać najlepszą strukturę, a więc, żeby nie były ani za suche, ani zbyt mokre, dodawaj płyny stopniowo. Możesz na początek odlać nieco polewy, a do pozostałej dodać powidła (dżem) i rum. Dopiero po wstępnym wymieszaniu z ciastem i ciastkami wlej resztę polewy. Natomiast gdyby okazało się, że masa jest zbyt mokra i luźna, wtedy dosyp nieco więcej suchych ciastek. Świetnie zadziała również mąka kokosowa, która doskonale pochłania płyny.
Czy można zrezygnować z dodatku rumu?
Jeśli bajaderki mają jeść dzieci lub osoby, które nie powinny spożywać alkoholu, wtedy zrezygnuj z rumu. Zamień go na mocną herbatę lub sok o wyrazistym smaku, na przykład wiśniowy lub z czarnej porzeczki. Możesz również dodać aromat rumowy lub arakowy.
Jakie ciasta i ciastka wykorzystać do zrobienia bajaderek
Do przygotowania bajaderek sprawdzą się ciasta suche (bez kremów, galaretek), czyli murzynki, babki piaskowe lub drożdżowe, muffiny, biszkopty, wafelki, kruche ciastka. Wszelkie ciasta, jakie “nie wyszły” można przerobić na bajaderki, także te z zakalcem.
Spróbuj także innych domowych deserów
Praliny z prażonego słonecznika, daktyli i mąki kokosowej to doskonały zamiennik dla sklepowych słodyczy.
![Przepis na praliny z prażonego słonecznika i mąki kokosowej](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2019/03/pralinyzprazonegosC582onecznika2CdaktylizdodatkiemmC485kikokosowej-682x1024.jpg)
Najlepsze owsiane ciasteczka z czekoladą, sezamem, nasionami chia i jabłkami. Są kwintesencją połączenia pysznego ze zdrowym 😉 Zrobisz je szybko i bardzo prosto.
![ciastka owsiane](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2016/02/ciastkaczekoladoweowsiane-752x1024.jpg)
Dzisiaj będę robiła.
Ekstra! Nie robiłam nigdy, ale z chęcią spróbuję
Polecam, są pyszne.
Cudo! Wygląda jak z najlepszej cukierni!
Dziękuję 🙂
Uwielbiałam je jako dziecko i uwielbiam dzisiaj. W cukierniach rzadko można kupić pyszne wiec pozostaje zrobić samemu.
Powiem Ci, że nie pamiętam kiedy widziałam bajaderki w cukierni.
To wspomnienie dzieciństwa! Wszystkie święta wszystkie imieniny i wszystkie urodziny! To było coś niesamowitego I wszyscy na to czekaliśmy! I chyba sobie zrobię! Dziękuję za to przypomnienie tak fantastycznych rzeczy!
Chciałoby się do dzieciństwa 😉
Uwielbiałam je od dziecka i miałam to szczęście że mielsimy je często w domu, podobnie jak ptasie mleczko, ptysie kroche ciasteczka z marmolada, paczki i wiele innych dobroci 😉 tato moj z zawodu jest ciastkarzem i pracował w ciaskarni 😉
A może “sprzedasz” mi jakiś przepis taty? 😉
Zawsze z pozostałego ciasta robię tosty francuskie, ale następnym razem pokuszę się o takie bajaderki. Ach, jak bym teraz taką zjadła…
…a ja zjadłabym tost francuski… 🙂