2,K
Ciasteczka owsiane są bardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ?
Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady. Pamiętajcie jednak o tym, aby czekolada była dobrego gatunku, gdyż w przeciwnym razie może ona zepsuć i smak, i konsystencję ciasteczek.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
5 łyżek sezamu
1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa
4 łyżki nasion chia
2 średnie jabłka
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki mąki owsianej
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki dobrej jakości oleju
2 żółtka
3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
100-150 g dobrej czekolady (gorzka lub deserowa)
Sezam wysypać na suchą patelnie i na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor. Na tej samej patelni w podobny sposób uprażyć delikatnie płatki owsiane. Powinny delikatnie zazłocić się. Uprażone przesypać do miski z sezamem. Dodać nasiona chia, amarantus, brązowy cukier, mąkę owsianą i sodę. Wszystko razem przemieszać.
Jabłka opłukać i obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do suchych składników wraz z posiekaną nożem czekoladą – wymieszać. Na końcu wlać olej, żółtka i syrop klonowy. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Dłońmi formować kuleczki i spłaszczać je na grubość około 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut w zależności od wielkości. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć.
(Z podanych proporcji wychodzą 24 spore ciastka, które piekłam w dwóch turach na największej blasze z wyposażenia piekarnika.)
Lubicie owsiane ciasteczka?
Jeśli zasmakujecie w tych ciasteczkach (a jestem pewna, że tak się stanie), to spróbujcie także i innych z płatkami owsianymi – kliknij w nazwę, żeby otworzyć przepis:
kruchych ciastek z prażonym słonecznikiem,
batoników owsianych z orzechami
lub ciasteczkowych kuleczek.