9,K
Każdy inny drób niż kurczak czy ewentualnie indyk pod postacią filetów z piersi, wzbudza w większości z nas obawę. Boimy się, ze nie wyjdzie smacznie, że nie doprawimy odpowiednio, że nie będziemy umieli upiec tak, aby było smaczne. Najczęściej nasze obawy są na wyrost, bo gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że dobrą kaczkę czy gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę.
Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się na cebuli i jabłkach, więc nie wysuszyła się. Nabrała ciekawego smaku dzięki nim i przyprawom. Nie kombinowałam za dużo, użyłam sprawdzonego przez pokolenia zestawienia: majeranku i pieprzu. Ważne, aby przyprawy były dobrej jakości, ale o tym chyba nie muszę już wspominać. Nie przesadzajcie też z nimi, aby nie przytłumiły smaku mięsa.
Składniki:
1 średniej wielkości pierś z kaczki
sól do smaku
świeży, grubo mielony pieprz (lub młotkowany)
majeranek
2 średnie cebule
2 średnie jabłka o kwaskowatym lub winnym smaku
Pierś z kaczki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę w poprzek ponacinać ostrym nożem na całej długości. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Jabłko opłukać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe cząstki (razem ze skórka). Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem.
Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej – błyszczącą stroną do mięsa.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi, może to zająć kolejną godzinę. Po upieczeniu skórka powinna być przypieczona i lekko chrupiąca.
Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub, po pokrojeniu, jako dodatek do kanapek na ciepło.
Tak upieczone mięso jest miękkie i soczyste. Nabiera pięknego aromatu od cebuli, jabłek i majeranku.
W naszym domu najczęściej jako dodatek są buraczki. W formie sałatki z cebulką i jabłkiem lub w zasmażane na maśle, z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie kaczkę, to zerknijcie też na jeden ze starszych przepisów na pieczoną kaczkę.