5,1K
Sałatka śledziowa z fasolą, ogórkiem i porem to jedna z najsmaczniejszych sałatek ze śledziem.
Sałatka śledziowa z fasolą, ogórkiem i porem – prosta i szybka. Jest to jedna z tych sałatek, którą można przygotować bardzo szybko i z niewielkiej ilości produktów. Może ona, ciasno upchnięta, stać w słoiczku (w lodówce) przez kilka dni, nawet do tygodnia. Niewątpliwie jest to idealna propozycja na imprezę – można zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć do miseczki.
Sałatka śledziowa z fasolą, ogórkiem i porem – przepis
Składniki:
- 3 średnie filety śledziowe (mogą być w oleju)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- jasna część pora – około 12-15 cm
- 3 średnie ogórki kiszone
- oliwa z oliwek
- niewielki pęczek koperku
- niewielki pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 2 średnie liście laurowe
Jak zrobić sałatkę śledziową z fasolą, porem i ogórkiem
- Śledzia pokroić w średniej grubości paseczki.
- Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki.
- Fasolę przepłukać i odsączyć dokładnie.
- Ogórki pokroić w niezbyt grube półplasterki.
- Następnie dodać posiekany koperek z pietruszką, ziele angielskie, liście laurowe i zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
- Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dla lubiących śledzie mam jeszcze śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną, śledzie w śmietanowym sosie curry, a także śledzie w słodkim sosie pomidorowym. Ponieważ nie są to standardowe smaki, to pewnie wielu z Was będzie miało opory, jednak…naprawdę warto!