1,8K
Kto z nas nie zna krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż ten tradycyjny, na kaszy jęczmiennej.
Składniki:
2-3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
kawałek niewielkiego selera
10-12 cm jasnej części pora
2-3 łyżki oleju
2 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/3 szklanki kaszy owsianej
dodatkowo:
50 g masła lub 150 ml słodkiej śmietany
niewielka papryczka chili
mały pęczek pietruszki
Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować.
Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić solą. (Gdyby zupa była zbyt gęsta można do niej dodać więcej wody.)
Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać masło lub słodką śmietanę. Wymieszać.
Podawać z dodatkiem posiekanej drobno papryczki i natki pietruszki.
Jeśli lubicie zupy, to może spróbujecie także i innych?
Czy kasz owsiana to . to samo co płatki owsiane?
Lidia, kasza to kasza, a płatki to płatki. Kasza owsiana jest nieco drobniejsza niż najzwyklejsza jęczmienna i można ją stosować do tych samych dań 🙂