Zupa rybna niejedno ma imię, więc warto szukać nowy smaków i ulubionych wersji zupy rybnej i gotować ją o każdej porze roku. Co powiecie na zupę z morszczuka?
Zupa rybna z morszczuka. O świeże ryby nie jest łatwo niestety, wiec kiedy udaje mi się kupić naprawdę świeżą, to staram się zrobić z niej coś oryginalnego. Niewątpliwie w sytuacjach słabego zaopatrzenia dobrym sposobem jest kupno kilku porcji i zamrożenie ich. Ponieważ ryby są produktem dość szybko psującym się, nie warto ich mimo wszystko długo trzymać w zamrażarce, a temperatura powinna być możliwie najniższa.
Moja dzisiejsza zupa rybna powstała z ryby świeżej, ale Ty możesz wykorzystać rybę mrożoną. Z pewnością nie będzie znacząco odczuwalnej różnicy.

Zupa rybna z morszczuka – przepis
Składniki na 4-5 porcji:
- ok. 400 g świeżego morszczuka
- 3 średnie marchewki
- 1/4 niedużego selera
- 1 średnia cebula
- 6-7 większych ząbków czosnku
- średni pęczek zielonej pietruszki
- 4 większe liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- mielona ostra papryka – do smaku
- sól do smaku
- ok. 2,5 litra wody
Jak zrobić zupę rybną z morszczuka – krok po kroku
- Z morszczuka wyjąć ości i oddzielić skórę, pokroić mięso w średniej wielkości kostkę.
- Marchew i seler obrać: seler pokroić w słupki lub kostkę, a marchew w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a czosnek obrać pokroić w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek – zeszklić mieszając.
- Dodać marchew i seler, mieszając podsmażać na średnim ogniu przez około 4-6 minut. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę – ilość podałam orientacyjnie, zupa powinna być tak gęsta jak lubimy.
- Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe, gotować przez kilka minut pod częściowym przykryciem. W rezultacie warzywa powinny być al dente, a nie rozgotowane.
- Na koniec przyprawić do smaku słodką i ostrą papryką oraz dodać pokrojoną rybę i gotować przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu.
- Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki.


Zupy rybne są pyszne, zdrowe i proste do zrobienia
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza to gratka dla wielbicieli zupy pomidorowej i amatorów ryb.

Pikantna zupa kokosowa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem – jedna z najpyszniejszych zup z dodatkiem ryby. Niewątpliwie mleczko kokosowe dodaje zupie niepowtarzalnego smaku i pięknego aromatu.

Przepyszna! Z mrożonego morszczuka też się udała. Dziekuję za przepis!
Ps. Dorzuciłam grzanki i lubczyk.
Kasiu, bardzo się cieszę, że Ci zasmakowała 🙂 Zapraszam więc po więcej przepisów 😉
Wygląda bardzo apetycznie. Jak do tej pory rzadko robiłam zupy rybne, ale jednak skuszę się ponownie zrobić. Wygląd Twojej kusi!
Pamiętam ten przepis bo zupkę robiłam 🙂
Uwielbiam zupy rybne, sama robie dość często białą zupe rybą z przepisu norweskiego … jest obłednie dobra 🙂
Uwielbiam zupę rybną choć od jakiegoś czasu jej nie robiłam. Zazwyczaj w domu robiliśmy ja z karpiowych głów i tego typu rybich “resztek” bardzo mi smakowała tym bardziej, że karp to dość tłusta ryba. Dokładaliśmy tez przecier pomidorowy, ale zupa musiała być ostra jak piekło. Lubię takie, widząc twoją przypomniałam sobie dawne smaki.
Bardzo pyszny przepis. Uwielbiam zupy rybne. Chyba mnie zainspirowałaś do kolejnej…
Świeżą rybę u mnie dostać to cud.
Szczerze powiem, że nie jadłam dobrej zupy rybnej. Będę musiała sama się za nią zabrać.
Przepis smakowity, mnóstwo pysznych składników, a morszczuka bardzo lubię.
U Ciebie wygląda niezwykle apetycznie.
Ale super, że podałaś ten przepis. Już od dawna zbieram się za przygotowanie zupy rybnej, a ponieważ u mnie świeży morszczuk jest dostępny codziennie, to idealny przepis dla mnie ?