” Kuchnia pełna warzyw” to książka napisana przez Lidię Bawolską znaną z bloga Pieprzyć z fantazją.
Coraz więcej z nas odchodzi od mięsa i produktów zwierzęcych – jedni z przekonań, inni dla zdrowia. Niektórzy ograniczają mięso, inni całkowicie z niego rezygnują. Jakkolwiek na to patrzeć, zapotrzebowanie na przepisy z warzywami w roli głównej, rośnie. I właśnie dla tych poszukujących z pomocą przychodzi Lidka Bawolska.

Kuchnia pełna warzyw – na pewno pełna zdrowia
W książce znajduje się ponad 100 przepisów na dania przede wszystkim z warzywami. Jednak – warto to zaznaczyć – nie jest to książka dla wegan ani dla wegetarian. Mimo, że tytuł może sugerować kuchnię bezmięsną, to znajdziemy również przepisy z podrobami, rybami i mięsem. Jednak – jak to się poetycko mówi – pierwsze skrzypce grają tu warzywa.
Książka została podzielona na działy, w których dominującą rolę odgrywają konkretne produkty. Są to między innymi groch, kalafior, brokuł, cebula, cukinia, burak i wiele innych. Ciekawym dodatkiem są koktajle warzywne i bardzo przydatna lista naturalnych barwników występujących w warzywach.
Dla kogo jest książka “Kuchnia pełna warzyw”
Na pewno jest to książka idealna dla tych, którzy poszukują pomysłów na proste i takie “zwyczajne”, choć nie nudne, dania. Przy zalewie wymyślnych przepisów, skonstruowanych często z egzotycznych produktów, niektórzy z nas mogą czuć się nieco zagubieni. Lidka serwuje nam dla odmiany coś bardzo prostego, ale jednocześnie pysznego i przygotowanego z sercem. I wydaje mi się, że udało się jej stworzyć coś ponadczasowego, co nigdy nie straci na aktualności..

Książkę “Kuchnia pełna warzyw” Lidii Bawolskiej wydało Wydawnictwo RM. Ma ona 190 stron, miękką okładkę i zszywane kartki. Jest bardzo przejrzysta graficznie, a odnalezienie konkretnego przepisu proste i szybkie. Książkę otrzymałam od autorki, mojej blogowej koleżanki, za co serdecznie dziękuję.