” Kuchnia pełna warzyw” to książka napisana przez Lidię Bawolską znaną z bloga Pieprzyć z fantazją.
Coraz więcej z nas odchodzi od mięsa i produktów zwierzęcych – jedni z przekonań, inni dla zdrowia. Niektórzy ograniczają mięso, inni całkowicie z niego rezygnują. Jakkolwiek na to patrzeć, zapotrzebowanie na przepisy z warzywami w roli głównej, rośnie. I właśnie dla tych poszukujących z pomocą przychodzi Lidka Bawolska.
![kuchnia pełna warzyw](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2024/03/lidia-bawolska-kuchnia-pelna-warzyw-683x1024.jpg)
Kuchnia pełna warzyw – na pewno pełna zdrowia
W książce znajduje się ponad 100 przepisów na dania przede wszystkim z warzywami. Jednak – warto to zaznaczyć – nie jest to książka dla wegan ani dla wegetarian. Mimo, że tytuł może sugerować kuchnię bezmięsną, to znajdziemy również przepisy z podrobami, rybami i mięsem. Jednak – jak to się poetycko mówi – pierwsze skrzypce grają tu warzywa.
Książka została podzielona na działy, w których dominującą rolę odgrywają konkretne produkty. Są to między innymi groch, kalafior, brokuł, cebula, cukinia, burak i wiele innych. Ciekawym dodatkiem są koktajle warzywne i bardzo przydatna lista naturalnych barwników występujących w warzywach.
Dla kogo jest książka “Kuchnia pełna warzyw”
Na pewno jest to książka idealna dla tych, którzy poszukują pomysłów na proste i takie “zwyczajne”, choć nie nudne, dania. Przy zalewie wymyślnych przepisów, skonstruowanych często z egzotycznych produktów, niektórzy z nas mogą czuć się nieco zagubieni. Lidka serwuje nam dla odmiany coś bardzo prostego, ale jednocześnie pysznego i przygotowanego z sercem. I wydaje mi się, że udało się jej stworzyć coś ponadczasowego, co nigdy nie straci na aktualności..
![kuchnia pełna warzyw](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2024/03/ksiazka-kuchnia-pelna-warzyw-683x1024.jpg)
Książkę “Kuchnia pełna warzyw” Lidii Bawolskiej wydało Wydawnictwo RM. Ma ona 190 stron, miękką okładkę i zszywane kartki. Jest bardzo przejrzysta graficznie, a odnalezienie konkretnego przepisu proste i szybkie. Książkę otrzymałam od autorki, mojej blogowej koleżanki, za co serdecznie dziękuję.