Fun dining. Prosto i genialnie to książka Przemysława Klimy, szefa kuchni restauracji Bottiglieria 1881, jedynej w Polsce która zdobyła dwie gwiazdki Michelin.
Fun dining to książka sporych rozmiarów i o nieco nieoczywistej okładce. To rzuca się jako pierwsze w oczy kiedy weźmie się ją w ręce: czarna okładka, duży, intensywnie różowy (a raczej purpurowy) tytuł, imię i nazwisko autora. Żadnych przyciągających uwagę “pysznych zdjęć”. Zaskakująco jak na książkę kulinarną, przynajmniej dla mnie.
Na skróty
Fun dining – tak lubię mówić o tym, co robię w kuchni.
Bo jeśli fun dinig to wyrafinowane dania przygotowywane z najlepszych składników z precyzją i wyczuciem, to fun dining to także radość, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości.
Przemysław Klima w książce Fun dining. Prosto i genialnie
Fun dining – let’s have fun!
Zamiast zwyczajowego wstępu, które czasami są bardzo oczywiste i – przepraszam…. – nudne, mamy tu spory rozdział, w którym autor opisuje swoją drogę. Cóż w tym wyjątkowego? Dla mnie bezpośrednia forma, jakbym rozmawiała z autorem. I jeśli autor rzeczywiście napisał to samodzielnie, to chciałabym Go poznać i porozmawiać 🙂 Już ten wstęp zapowiada, że ta książka będzie trochę inna, i że będzie fun.
Kim jest Przemysław Klima
Pierwszy i jak dotąd jedyny polski szef kuchni restauracji, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Restauracja Bottiglieria 1881 znajduje się w Krakowie i jest jedną z tych, które zamiast klasycznego menu, oferują menu degustacyjne. Oznacza to, że otrzymujemy niewielkie porcje ze sporego asortymentu dań. Jak mówi sam Przemysław Klima, jest to miejsce dla osób poszukujących kulinarnych doświadczeń.
![fun dining](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2024/03/ksiazka-fin-dining-683x1024.jpg)
Książka Fun dining – let’s have fun! – jednak nie tak oczywista
Skoro szef tak oryginalnej restauracji decyduje się napisać książkę, to na pewno jest to książka niecodzienna i wymyślna. I tu niespodzianka, przynajmniej dla mnie, bo zdecydowaną większość przepisów mogę wykorzystać bez zbędnych przygotowań zakupowych. A już samo przewertowanie kartek wywołuje chęć wypróbowania pierwszego lepszego przepisu…
Grillowane ogórki małosolne z olejem koperkowym, ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami, cynamonka, chleb pszenno-orkiszowy z siemieniem lnianym… Jednak pierwszym wypróbowanym przeze mnie przepisem był przepis na focaccię z ziemniakami. I choć jest ona nieco czasochłonna, to uwierz, warto ten czas poświęcić na jej przygotowanie. Niebawem opublikuję ten przepis jak oddzielny wpis, obiecuję. I myślę, że nie będzie to jedyny 🙂
![fun dining](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2024/03/ksiazka-fin-dining-recenzja-683x1024.jpg)
A jak wygląda książka
Zawartość książki podzielono na kilka działów: małe, duże, talerzyki, słodkie, klasyki B1881, bazy oraz sosy, pikle i dodatki. Na końcu książki znajduje się ciekawie skonstruowany indeks. Lista używanych produktów z wymienionymi niżej daniami i numerem strony. Przykładowo, kiedy chcę poszukać dania z żelatyną w listkach, widzę wymienione: baba rumowa, karpatka mojej mamy, ziemniaczana kremówka… i tak dalej. To ciekawe i oryginalne rozwiązanie.
Jak już wspomniałam wyżej, książka jest kolorach czarnym i intensywnie różowym, a raczej purpurowym. Ma twardą okładkę, zszywane kartki i dwie wstążeczki-zakładki. Stron jest około 300, a same kartki dobrej jakości, podobnie jak zamieszczone na nich zdjęcia. Jest to naprawdę pod każdym względem solidna książka. Skoro wydało ją Wydawnictwo Znak, które znane jest z wysokiej jakości, finalny efekt nie dziwi 🙂
![fun dining](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2024/03/fin-dining-ksiazka-recenzja-683x1024.jpg)
Czy warto mieć w swojej biblioteczce Fun dining. Prosto i genialnie?
Moim zdaniem jest to jedna z tych książek, jakie nie stoją bezczynnie na półce, i z których korzysta się często i z wielką przyjemnością. Mój egzemplarz leży już na kuchennej półce z wyjątkowymi książkami, wiec będzie zawsze pod ręką. Wydawnictwu Znak dziękuję za egzemplarz, który otrzymałam na kilkanaście dni przed premierą.
Książka Fun dining. Prosto i genialnie swoją premierę miała 27. marca 2024 r. Jest dostępna w księgarniach internetowych i stacjonarnych, a także bezpośrednio przez stronę Wydawnictwa Znak.