Totalnie tofu to tytuł książki Konrada Budzyka, która poświęcona jest… tofu. Nie zawsze docenianego, ale jakże uniwersalnego.
Tofu do tej pory omijałam w sklepach szerokim łukiem. Choć przyznaję, że lubię i często sięgam po nie w restauracjach, ale nie do tej pory rzadko przygotowywałam sama. Nie wychodziło mi po prostu zjadliwe, nie będę nikogo oszukiwać… Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, ale ciągle było to coś, co nie zachwycało moich kubków smakowych. Wręcz przeciwnie: po każdym nieudanym eksperymencie zniechęcałam się coraz bardziej. Po książkę “Totalnie tofu” sięgnęłam głównie z ciekawości czy wreszcie coś lub ktoś odczaruje moją niechęć do tego produktu.
Na skróty

Totalnie tofu, czyli wyczaruj coś pysznego z tofu
Konrad Budzyk w swojej książce stara się przekonać, że tofu jest produktem, jaki warto mieć pod ręką.
Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości.
Konrad Budzyk “Totalnie tofu”
Na kartkach swojej ksiażki pokazuje, że z tofu można zrobić niemal wszystkie dania: makarony, dania typu street food, desery, pierogi i wiele innych. Czy przekonuje do sięgnięcia i samodzielnego sprawdzenia jak to wypada w praktyce i smaku? Mnie przekonał i – nie ukrywam 🙂 – oczarował. Zaczęłam od naleśników ze słodkim twarożkiem i właśnie ten przepis chcę Ci pokazać na swoim blogu.
Naleśniki ze słodkim twarożkiem – one też są totalnie tofu
Składniki i sposób wykonania
Słodki twarożek
- 1 kostka naturalnego tofu
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru trzcinowego
Kaszę jaglaną wysyp na sitko, przelej wrzątkiem i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
Przełóż ją do garnka, dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj – gotuj na średnim ogniu do miękkości.
Ugotowaną zblenduj na gładko wraz z sokiem z cytryny, cukrem, ekstraktem waniliowym i tofu.
Naleśniki
- 200 g pszennej mąki
- 400 ml roślinnego napiju – ja użyłam “mleczka” migdałowego
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki drobnej soli
Wszystkie składniki ciasta połącz razem do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta naleśnikowego. Ja do zrobienia ciasta naleśnikowego zawsze używam trzepaczki rózgowej, sprawdza się rewelacyjnie.
Na rozgrzanej dobrze patelnie smaż cienkie naleśniki – z obu stron do delikatnego zrumienienia.
Każdy naleśnik smaruj jaglanym “twarożkiem” z tofu. Dekoruj owocami – ja użyłam domowego dżemu truskawkowego.
Naleśniki z takim twarożkiem są lekkie i smaczne. Można je podawać zarówno na obiad, kolację, jak i na deser.

Totalnie tofu – dla nieprzekonanych i poszukujących
Książka “Totalnie tofu” to także skarbnica wiedzy o tofu i wskazówek jak z nim postępować. Mnie takiej wiedzy brakowało, więc przez jakiś czas na pewno będę mieć tę książkę pod ręką. Jest to przecież produkt wysokobiałkowy, pełen minerałów, a także niskokaloryczny. Przyjemne z pożytecznym 😉 Pod warunkiem jednak, że umie się to całe bogactwo smacznie wykorzystać 🙂 Jeśli i dla Ciebie tofu jest zagadką w mniejszym lub większym stopniu, zerknij do “Totalnie tofu”.
Książka “Totalnie tofu” Konrada Budzyka została wydana przez Wydawnictwo Znak JednymSłowem. Ma twardą, solidną okładkę i około 250 stron. Kartki są zszywane, a sam papier matowy. Piękne i apetyczne zdjęcia zachęcają do wykorzystania przepisów. Same przepisy są bardzo konkretne i czytelnie napisane, a na dole znajduje się niewielka tabelka z wyliczeniem kaloryczności, ilości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika.

Książkę otrzymałam od Wydawnictwa Znak JednymSłowem w ramach współpracy.
Dziękuję za recenzję 😊
A ja dziękuję za stworzenie książki, która wreszcie odczarowała mi tofu 😉