Jogurtowy sos ziołowy jest prostym i smacznym dodatkiem do dań z grilla lub gotowanych i pieczonych warzyw.
Jogurtowy sos ziołowy zrobisz w kilka minut, a jego smak i aromat urozmaici najprostsze dania. Pieczone lub gotowane ziemniaki i inne warzywa, grillowane mięso, kiełbasę, a nawet kaszankę. Ten sos to również dobre uzupełnienie dla warzywnych przekąsek takich jak kawałki selera naciowego, marchew pokrojona w słupki czy chociażby chrupiącej bagietki.
Na skróty
Jogurtowy sos ziołowy jest w smaku bardzo lekki i orzeźwiający. Żaden z jego składników nie dominuje, lecz wszystkie łączą się harmonijnie. Możesz jednak zmodyfikować te ilości, aby otrzymać sos o dominującym, wybranym rzez Ciebie smaku. Podany w składnikach majonez jest opcjonalny i możesz z niego zrezygnować, jeśli chcesz otrzymać sos tylko na bazie jogurtu.
Wskazówka: Zrób własny majonez, a Twoje sosy będą od początku do końca domowe. Skorzystaj z mojego przepisu na domowy majonez, który zawsze się udaje – polecam Ci go.
Przepis na jogurtowy sos ziołowy
Składniki
- ok. 150 ml gęstego naturalnego jogurtu – u mnie typu greckiego
- 1 duży pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy – u mnie jest to musztarda kremska
- 2 większe ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- opcjonalnie 3-4 łyżki majonezu
Jak zrobić jogurtowy sos ziołowy
Koperek i szczypior wypłucz dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Osusz i posiekaj drobno lub grubiej – jak lubisz.
Czosnek obierz, posiekaj drobno i rozetrzyj z odrobiną soli przy użyciu końcówki noża. Możesz również zetrzeć czosnek na najdrobniejszej tarce i wtedy go rozetrzeć będzie szybciej 😉
Do miseczki przełóż wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie.
Przypraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem – według własnego smaku i upodobań.
Wstaw do lodówki na kilkanaście minut, aby smaki przegryzły się. Ponownie posmakuj sos i jeśli trzeba, dopraw go ostatecznie.
Sos przechowuj w lodówce – powinien wytrzymać 2-3 dni. Oczywiście o ile nie zostanie od razu zjedzony 😉
Wskazówka: W swoich przepisach zawsze zaznaczam, aby pieprz był świeżo mielony. Możesz – rzecz jasna – użyć już zmielonego, takiego z torebki. Jednak pieprz po zmieleniu i otwarciu dość szybko traci większość swojego aromatu. Pozostaje ostrość, ale piękny zapach ulatnia się, niestety. Dlatego warto mielić go samodzielnie bezpośrednio przed dodaniem do potrawy.
Mój jogurtowy sos ziołowy ze zdjęcia podałam do ziemniaków ugotowanych w mundurkach. To był szybki i prosty obiad, jaki idealnie wpisuje się w letnią pogodę 🙂
Sosy do dań z grilla i nie tylko
Do dań z grilla, pieczonych mięs wędlin i surowych warzyw, doskonale pasują również inne sosy. Znajdziesz ich przynajmniej kilka na moim blogu. Polecam Ci między innym zielony sos ziołowy do frytek z pieczonych warzyw. Ten sos zawiera sporo natki z pietruszki i czosnek, jest bardzo lekki i orzeźwiający. Znakomicie pasuje również do dań z grilla.
Natomiast przy przepisie na domowe nuggets’y z kurczaka znajdziesz dwa sosy: czosnkowy i miodowo-musztardowy. To również są sosy, które mogą znaleźć się między innymi dodatkami do dań z grilla.
Smacznego 🙂