Domowy majonez bez zbędnych dodatków i konserwantów. Smaczny, doprawiony tak, jak lubisz.
Domowy majonez jest niestety wypierany przez gotowe ze sklepu. Odwieczna “wojna” między zwolennikami dwóch najpopularniejszych marek dowodzi, że ogólnie kochamy majonezy. Kiedy zabraknie masła, albo zbyt późno jest wyjęte z lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często sięgamy właśnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował, ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego, ale to pójście na skróty, prawda?
Na skróty
Samodzielnie przygotowany domowy majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego. Choć nie przeczę, czasem lenistwo wyciągnie rękę na sklepową półkę. Dzisiaj jednak będę namawiać do przygotowania własnego, domowego majonezu – zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony.

Przepis na domowy majonez
Składniki
- 2 żółtka
- 1 i 2/3 szklanki dobrego oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- sól do smaku
- szczypta cukru
- sok z cytryny do smaku
Sposób wykonania
Na początek kilka wskazówek.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to podstawowa zasada, aby majonez udał się.
- Jajko przed rozbiciem i oddzieleniem białka od żółtka należy umyć i sparzyć wrzątkiem.
- Gdyby zdarzyło się, że zważy się podczas ucierania, wtedy starsze gospodynie radzą wstawić miskę ze zważonym majonezem do garnka z wrzątkiem i energicznie ucierać, aż do połączenia składników.
Oddzielone od białka żółtko przy pomocy trzepaczki rózgowej lub drewnianej pałki łączyć z olejem, dolewając go stopniowo. Na początku olej powinien być dodawany w bardzo małych ilościach, rozpoczynając od około pół łyżeczki. Na końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny – doprawiając całość według własnego smaku.
Majonez przygotowuje się w kilka minut, nie jest to więc proces mozolny i czasochłonny. Nie jestem zwolenniczką używania miksera do jego przygotowywania. Naprawdę wystarczy drewniana łyżka, pałka do ucierania czy trzepaczka rózgowa. Majonez powinien wyjść gęsty o gładkiej strukturze.

Sprawdź jak smakują sałatki z domowym majonezem – na przykład wiosenna sałatka jajeczna z awokado, kukurydzą i roszponką. Polecam i życzę smacznego 🙂
Mój tata zawsze przygotowywał domowy majonez do sałatek. Dziękuję za przypomnienie przepisu. 🙂
Musze kiedyś spróbować 🙂 zawsze jakos mi sie wydawalo ze z domoqym majonezem to kupa roboty
wprost przeciwnie 🙂 tylko trzeba się odważyć 😉
Niestety jem tylko kupny. Jeszcze sama nie robiłam, ale kiedyś zrobię na pewno. Przepis wydaje się prosty. W końcu domowy majonez najlepszy 🙂
spróbuj sama zrobić 🙂 dopraw po swojemu i zobaczysz różnicę 🙂
Przyznaje się, ze kupuje, ale tylko Winiary…. ale sprobuje wg twojego przepisy – wydaje się prosty 🙂
spróbuj 🙂 nie taki majonez straszny, jak go malują 😉
U mnie w domu bardzo rzadko używa się majonezu. Zrobiony w domu jest jednak pyszny, nie to co sklepowe 🙂
ja nie wyobrażam sobie jajka bez majonezu 🙂
to prawda domowy o wiele lepiej smakuje 🙂
wiemy co dobre 😉
robię domowy, bo te sklepowe – nawet Winiary – nam nie smakują :p
my czasem ratujemy się sklepowym, ale domowe zdecydowanie lepsze 🙂