1,5K
Dzisiaj znowu przepis ze zdjęciem odkopanym w czeluściach komputera. Oryginalna zupa z ciecierzycą i awokado – ciekawe kto się skusi?
Ciecierzycę poznałam całkiem niedawno, jednak od pierwszego kęsa polubiłyśmy się. Najczęściej przygotowuję ją lekko podsmażaną z dodatkiem ziół lub w formie najróżniejszych zup. Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym produktem i warto przynajmniej spróbować zaprzyjaźnić się z nią. Dzisiejsza zupa powstała w pewnym sensie z nudów. Coś by się zjadło, tylko nie bardzo wiadomo było co konkretnie. Po krótkim przeglądzie lodówki i szafek powstał pomysł na połączenie ciecierzycy i awokado. Sama zdziwiłam się, jak pysznie to smakowało! Chcecie spróbować??
PS. Dobrze, że jedna z czytelniczek okazała się bardziej przytomna ode mnie i zwróciła uwagę, że to nie soczewica, a ciecierzyca post został edytowany. Wybaczcie mi to zakręcenie, to chyba magia świąt ?
Ciecierzycę poznałam całkiem niedawno, jednak od pierwszego kęsa polubiłyśmy się. Najczęściej przygotowuję ją lekko podsmażaną z dodatkiem ziół lub w formie najróżniejszych zup. Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym produktem i warto przynajmniej spróbować zaprzyjaźnić się z nią. Dzisiejsza zupa powstała w pewnym sensie z nudów. Coś by się zjadło, tylko nie bardzo wiadomo było co konkretnie. Po krótkim przeglądzie lodówki i szafek powstał pomysł na połączenie ciecierzycy i awokado. Sama zdziwiłam się, jak pysznie to smakowało! Chcecie spróbować??
PS. Dobrze, że jedna z czytelniczek okazała się bardziej przytomna ode mnie i zwróciła uwagę, że to nie soczewica, a ciecierzyca post został edytowany. Wybaczcie mi to zakręcenie, to chyba magia świąt ?
Przepis na prostą i szybką zupę z ciecierzycy i awokado
Składniki:
bulion warzywny lub rosół
300 g suchej ciecierzycy
pęczek szczypioru lub dymki
awokado
sól, pieprz do smaku
szczypta ostrej papryki
garść ziaren dyni
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Ugotować do miękkości. (Można kupić ciecierzycę w puszce, już ugotowaną.)
Przełożyć ją do bulionu, dodać pokrojony dość grubo szczypior lub dymkę oraz przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Wyłączyć ogień.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dołożyć do zupy. Awokado obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Dodać do zupy.
Zupa smakuje na zimno i na ciepło.
Zimą uwielbiam zupki. Takiej jeszcze nie jadłam… Zostało troszeczkę ?
dla Ciebie, Basiu, ugotuję cały garnek 🙂
Z ręką na sercu przyznaję, że nie słyszałam o takim połączeniu. Nie mniej jednak, jest ono bardzo inspirujące i kuci mnie aby wypróbować 😀 Pozdrawiam!
założę się, że Ci zasmakuje 🙂
Nigdy nie przepadałem za cieciorką. Ale może warto zrobić kolejne podejście;)
warto 🙂 wszystko zależy od tego, jak się ją poda 🙂 życzę smacznego 🙂
pyszne polączenie !!
potwierdzam 🙂
Jakie ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała 🙂
zrób taką zupkę, polecam 🙂
No, no, no! Zaszalałaś ze smakami 😉 Piękna i pyszna pewnie! 😉
czasem trzeba zrobić coś troszkę inaczej :))))
kurczę, a ja nie mogę znaleźć ciecierzycy w puszce nigdzie 🙁
sprawdź w dużych marketach 🙂
takiej zupy na pewno bym nie odmówiła, a dodatek ciecierzycy na pewno sprawił, że była nie tylko smaczna, ale i sycąca!
jest bardzo sycąca, to fakt 🙂 i w smaku pyszna 🙂
a to ciekawy pomysł na zupę:)
myślę, że zasmakowałaby Ci 🙂
Świetnie wygląda! Podrzucę mamie do zrobienia 😀
życzę smacznego 🙂
Piekna! Ostatnimi czasy zanurzam sie w swiat fotografii i dowiedzialam sie, ze zupy zalicza sie do najtrudniejszego obiektu fotografii. Twoja wyglada wrecz rewelacyjnie! Uwielbiam ciecierzyce i awokado. Musze to polaczenie wyprobowac 😉 Moja jest na bazie pomidorow. Pozdrawiam cieplutko!
kochana, najgorsze to sfotografować sałatkę 😉 to dopiero wyczyn, żeby nie wyglądała….jak wiadomo co ;))))
Gosiu,ksiazka byla po angielsku! Oni ne znaja salatek pewnie ;))) A ze Ty doswiadczenie mas – widac kochana! Podoba mi sie!
dzięki, Ewuniu :*