Majonezowy sos kaparowy do jajek i nie tylko. Na wielkanocny stół obowiązkowy.
Majonezowy sos kaparowy do jajek i… z jajkiem. Gęsty, intensywny w smaku, pasujący do wędlin, kiełbas, mięs, do jajek oczywiście też. Zrobienie tego sosu jest niezwykle proste i szybkie. Tylko kilka składników, z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony w kuchni.
Na skróty

Majonezowy sos kaparowy to również pomysł na jadalny prezent. Jestem zwolenniczką obdarowywania takimi upominkami. Oprócz tego, że są niezobowiązujące, to także oryginalne. No i od serca 🙂 Zawsze powtarzam, że najłatwiej kupić coś, ale takiemu podarunkowi brak “tego czegoś”. No cóż, ci którzy mnie odwiedzają rzadko wyjeżdżają z pustymi rękami 😉 W tym roku niektórzy dostaną po słoiczku takiego pysznego domowego majonezowego sosu kaparowego 🙂
Przepis na majonezowy sos kaparowy
Składniki
- 8-9 lekko czubatych łyżek majonezu
- 1 mały słoiczek drobnych kaparów w zalewie (po odsączeniu ok. 60 g)
- 1 jajko
- świeżo mielony pieprz czarny
- ewentualnie sól do smaku
Jak zrobić
Na początek umyj i ugotuj na twardo 1 jajko. Następnie wystudź i je, obierz ze skorupki i zetrzyj na najdrobniejszej tarce jarzynowej. Ja używam praski do ziemniaków, przez którą szybko przeciskają się także jajka.
Kapary odsącz z zalewy, odłóż 1/4 na bok, a resztę posiekaj drobno ostrym nożem.
Majonez przełóż do miseczki, dodaj kapary posiekane i te w całości, rozdrobnione jajko i wszystko razem wymieszaj.
Przypraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowany sos możesz przechować przez kilka dni, nawet do tygodnia, oczywiście w lodówce.

Jak i z czym podawać majonezowy sos kaparowy
Majonezowy sos kaparowy, jak już wspominałam wyżej, pasuje do wędlin, ciepłych i zimnych mięs, jajek na twardo i miękko. Ma zdecydowany, lekko ostry smak, więc stanowi uzupełnienie tych dań, których smak jest delikatny.
Można go podawać w jednej większej miseczce lub zaserwować pojedyncze porcje w niewielkich kokilkach. Udekorowane całymi kaparami, posiekanym szczypiorkiem i cząstkami jajek, są prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Malutkie miseczki można także ustawić w środku półmisków z wędlinami.
Wskazówka. Jeśli chcesz uzyskać mniej kaloryczny majonezowy sos kaparowy, zamień część majonezu na gęsty jogurt naturalny. Polecam grecki, gdyż jest gesty i nie rozrzedzi sosu za bardzo.

Domowy majonez – to proste
Samodzielne zrobienie domowego majonezu nie jest trudne wbrew pozorom. Wystarczą dobrej jakości jajka, dobry olej, nieco musztardy, sól… Każda sałatka, każdy sos majonezowy zyskają na atrakcyjności. Przede wszystkim jednak taki majonez nie zawiera zbędnych dodatków. Po szczegóły zapraszam do innego wpisu blogowego: przepis na domowy majonez.

Sos remuladowy
Sos remuladowy zwany także sosem duńskim, może również pasować do wędlin, mięs i jajek. Nie musisz go kupować, możesz w prosty sposób zrobić samodzielnie. Sprawdź jakie to łatwe i przeczytaj także o oryginalnych wersjach tego pysznego sosu.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz tam: przepisy na wielkanocne dania.
To brzmi pysznie! Majonezowy sos kaparowy to ciekawy pomysł, zwłaszcza na świątecznym stole. Dzięki za udostępnienie przepisu i pomysłu na wykorzystanie tego aromatycznego sosu 🙂
Aniu, smacznego.
Domowe sosy są najlepsze. Nie ma w nich żadnych substancji podkręcających smak. Tylko natura. Kaparowy sos bardzo lubimy, także na ciepło do pieczeni i ryb.
Kapary są pyszne i świetnie wpasowują się w wiele potraw 🙂
Jestem bardzo zaskoczona! Nigdy takiego majonezu nie jadłam! Kapary kojarzą mi się zupełnie z czymś innym! Ten majonez musi obłędnie smakować! Prezentuje się cudownie!
Kasia, próbuj 🙂 i daj znać czy smakowało 😉