4,3K
Gotowane buraczki zasmażane na maśle, z cebulą, czosnkiem i śmietaną to prosty i pyszny dodatek do obiadu.
Gotowane buraczki zasmażane na maśle robię od wielu lat i przepis dopracowałam do perfekcji. Nie spotkałam się z tym, aby komuś one nie smakowały. No, chyba, że ktoś wyjątkowo nie lubi buraków, ale w swoim otoczeniu takich osób nie mam. Takie buraczki przygotowuję prawie zawsze przy okazji większych rodzinnych uroczystości i za każdym razem znikają w mgnieniu oka ? Dzisiaj tym przepisem dzielę się z Wami i jestem pewna, że i Wam zasmakują moje najlepsze zasmażane buraczki.
Przepis na gotowane buraczki zasmażane na maśle
Składniki:
- ok. 1 kg buraków
- 1 średnia cebula
- 4 większe ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- ocet spirytusowy
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka oleju
- 50 g masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
Jak zrobić gotowane buraczki zasmażane na maśle
- Buraki wyszorować i ugotować do miękkości, a kiedy będą miękkie, odcedzić je, a następnie zalać zimną wodą.
- Zanim do końca ostygną obrać ze skóry. Skórka z ciepłych jeszcze buraków świetnie schodzi pod palcami. Noża używam tylko do odcięcia końcówek.
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dowolnej, ulubionej grubości.
- Cebulę i czosnek obrać – cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku lub głębszej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę – powinna delikatnie zacząć się rumienić.
- Dodać masło, a kiedy stopi się, wsypać mąkę i cały czas mieszając podsmażać ją przez około 20-30 sekund – nie powinna się zrumienić lecz jedynie zaparzyć.
- Do garnka z zasmażką z mąki dodać starte buraki i czosnek. Całość energicznie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Mąka powinna zagęścić całość.
- Przyprawić cukrem, solą, octem – według własnego smaku.
- Na końcu wlać śmietankę i całość razem zagotować.
- Buraki podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania.
Spróbuj także innych dodatków do obiadu:
Prostej i szybkiej surówki z młodej kapusty
Kultowej sałatki Coleslaw z sieciowych restauracji