Sałatka obiadowa z kapusty i selera konserwowego to doskonały dodatek nie tylko do obiadu i nie tylko do drugiego dania. Jest także doskonałą przekąską dzięki swojemu kwaskowatemu smakowi.
Sałatka obiadowa z kapusty i selera konserwowego powstała bardzo przypadkowo, jak chyba większość moich przepisów. Przeglądając lodówkę i jednocześnie szukając pomysłu “co do obiadu”, zobaczyłam połówkę młodej kapusty, która została mi kilka dni wcześniej. Niewątpliwie szkoda było ją zmarnować, więc postanowiłam z niej przygotować sałatkę – surówkę do obiadu. Dodałam słoiczek konserwowego selera, trochę żurawiny i por – to była znakomita baza! Sałatka wyszła pyszna, a to co zostało po obiedzie, dojedliśmy jako podwieczorek. Nie sądziłam, że będzie to aż tak smaczna kompozycja, dlatego nie przygotowałam się do zrobienia zdjęcia – mam nadzieję, że wybaczycie jego codzienną prostotę ?
Składniki:
- 1/2 niewielkiej młodej kapusty
- 1 słoik konserwowego selera (ok. 300 g)
- 1/2 niewielkiego pora (miała i jasnozielona część)
- 3 marchewki
- spora garść rodzynków lub suszonej żurawiny
- 1 szklanka majonezu
- 5 łyżek soku z cytryny
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 1-1,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka bardzo drobno posiekanego koperku
- opcjonalnie garść marynowanych kaparów
Jak zrobić sałatkę obiadową z kapusty i selera – krok po kroku
- Rodzynki lub żurawinę zalać sokiem z cytryny i octem jabłkowym – odstawić.
- Kapustę poszatkować na dowolną grubość.
- Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
- Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą, a następnie osuszyć i posiekać na cienkie plasterki.
- Seler odsączyć dobrze z zalewy.
- Do kapusty dodać marchewkę, seler, por, a także rodzynki lub żurawinę razem z sokiem cytrynowym i octem jabłkowym oraz opcjonalnie marynowane kapary, które dodatkowo “zaostrzą” smak sałatki – wszystko razem lekko wymieszać.
- Dodać resztę składników: majonez, cukier, sól, pieprz i koperek – ponownie wszystko razem wymieszać – tym razem dokładnie.
- Sałatkę odstawić na kilka-kilkanaście minut w chłodne miejsce, a po tym czasie wyjąć, ponownie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Sałatki do obiadu – spróbuj także innych
Niewątpliwie sałatki i surówki to dania, które lubimy. Mogą pysznie urozmaicać posiłki albo stanowić samodzielne danie, na przykład jako przekąska między posiłkami lub lekka kolacja. Ze względu na urozmaicone i naturalne składniki, dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów, warto zatem przygotowywać je i podawać codziennie.
(Aby otworzyć link z przepisem, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Najlepszy i jeden z moich najstarszych przepisów na zasmażane buraczki podawane na gorąco – spróbuj, nie zawiedziesz się.
Najprostsza z możliwych sałatka z pomidorów ze szczypiorem w śmietanie – smaki dzieciństwa, które zachwycają i teraz.
Rewelacyjna, pełna cudownego smaku i aromatu młoda kapusta duszona na maśle, z koperkiem i marchewką.
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam, a myślę że warto, bo wygląda fantastycznie. Lubię takie chrupiące dodatki do obiadu ?
Jako, że nie cierpimy rodzynek, a żurawinę lubię tylko ja, to zrobię bez tych dodatków. Bardzo podobną robi moja Babcia- uwielbiam ten smak.
Uwielbiam salatki z selerem ? ale takiej wersji jeszcze nie robiłam ? tak więc zapisuję przepis ? Dziękuję ?
Wspaniała, bardzo smaczna 🙂 świetny przepis Małgosiu, bardzo lubię takie surówki do obiadu 🙂 do grilla, a ja mogę nawet samą, tak bez niczego 🙂
To jedna z moich ulubionych sałatek. Z ubiegłego roku został mi spory zapas selera, więc przygotuję ją jutro do obiadu
Uwielbiam takie sałatki. Moja Sara za ja daję Zgadnij z czym? Z pierogami ruskimi! Dokładnie! Tak sałatka będzie moją inspiracją do kolejnej porcji pierogów!
Jestem wielką fanką sałatek i surówek przez cały rok.
Znakomity przepis. Świetne połączenie selera i kapusty oraz pozostałych dodatków.
Mnie czasami brakuje inspiracji i chętnie skorzystam z Twoich pozostałych przepisów.
Pozdrawiam 🙂
Małgosiu, świetny pomysł na sałatkę, robię bardzo podobną, ale bez selera, a podejrzewam, że dodanie go, całkowicie zmienia jej smak, na pewno wypróbuję, musi być przepyszna 😀
Pozdrawiam Cię serdecznie i ściskam gorąco w trudnych chwilach <3
Wygląda smacznie, selera pod każdą postacią lubię, sałatki też, ale te rodzinki… jakoś sernikowo mi brzmią. Wiem, wiem, jestem przedpotopowa, ale cóż, zawsze mogę spróbować. To nie zabije!
Bradzo dobry dodatek nie tylko do obiadu. Chętnie zjadłabym sporą porcję samej sałatki. Wszystkie jej skłądniki bardzo mi odpowiadają. Jednym słowem pysznie!
Idealna sałatka na upalne dni 🙂 jest lekka i orzeźwiająca. Jest ciekawym dodatkiem nie tylko do obiadu, ale też przy grillu. Bardzo mi smakuje i na pewno często będę ją częściej przyrządzać. Koniecznie muszę wypróbować jeszcze inne Twoje przepisy na sałatki. Mam nadzieję, że wyjdą mi równie smaczne 🙂