1,6K
Młoda kapusta jest tak pyszna, że lubię ją nawet samą, bez niczego. Odrywam listki i po prostu chrupię sobie jak najsmaczniejszą przekąskę. Surówka z młodej kapusty często gości u nas, ale czasem zachce się także gotowanej w całości lub uduszonej z koperkiem. Taka prozaiczna kapusta, jedno z najbardziej pospolitych (zdawałoby się) warzyw, a potrafią z niej powstać tak smaczne potrawy. Sezon na młode warzywa uważam za zdecydowanie zbyt krótki.
Składniki:
mała główka młodej kapusty
pęczek koperku
mała cebula
mały pęczek szczypiorku
3-4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
50 g masła
sól i pieprz do smaku
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować na dowolną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno.
W garnku stopić masło, dodać cebulę i czosnek. Na niewielkim ogniu zeszklić. Dołożyć kapustę i marchewkę. Mieszając co jakiś czas udusić na niewielkim ogniu. Po koniec dodać posiekany szczypiorek i koperek, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tę kapustę należy dusić na niezbyt dużym ogniu ze względu na masło. Nadaje ono pysznego smaku i zapachu kapuście, ale łatwo je przypalić. Uwierzcie mi jednak, że młoda kapusta i masło to rewelacyjnie połączenie.