Aksamitny dżem – mus z rabarbaru to prosty i smaczny dodatek do ciast, deserów, drożdżówek czy do podjadania łyżeczką. Można zrobić go więcej i zawekować – na zimę będzie idealny!
Kiedyś nie rozumiałam zachwytu nad rabarbarem. Bardzo go nie lubiłam. Teraz wiem, że nie trafiłam na dobrze przygotowany. Zaczęłam z nim eksperymentować już w ubiegłym roku. Wtedy piekłam między innymi tartę z musem z rabarbaru i melona, z pyszna bezą na górze. Zajadaliśmy się nią ze smakiem. Potem żałowałam, że nie przygotowałam sobie takiego musu więcej do słoików. Mogłam też przecież zamrozić rabarbar, ale jakoś nie wpadłam na to. W tym roku i przygotowałam więcej dżemu, i zamroziłam trochę rabarbaru. Przyda się na chłodne dni, kiedy z utęsknieniem będziemy wspominać wiosnę i lato. Poniższy dżem robiłam z myślą o drożdżówkach z musem rabarbarowym. Pasuje do nich rewelacyjnie, a przepis jest już na blogu.
Przepis na dżem – mus z rabarbaru i soku pomarańczowego
Składniki:
- 4-5 średnich łodyg rabarbaru
- 2 łyżki miodu
- 200 ml soku z pomarańczy (najlepszy taki własnoręcznie wyciśnięty)
- 1/3 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
Jak zrobić dżem – mus z rabarbaru i soku pomarańczowego – krok po kroku
- Rabarbar opłukać i obrać. (Można nie obierać, wtedy dżem będzie miał piękny czerwony kolor, jednak nie będzie już tak aksamitny.)
- Pokroić w 2-3 cm kawałki. Przełożyć je do płaskiego garnka (ja robiłam to w głębszej patelni), zasypać cukrem i zalać sokiem pomarańczowym.
- Na średnim, a później niewielkim ogniu gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodać miód i ewentualnie dosłodzić cukrem.
Wskazówki:
- Powyższa porcja wystarcza do przygotowania jednej tarty lub porcji drożdżówek, które z musem rabarbarowym smakują rewelacyjnie.
Można przygotować większą porcję takiego dżemu i przechowywać go w pasteryzowanych słoiczkach. - Miód dodany do gorącego dżemu traci swoje wartości poza smakiem. Można zamiast niego dodać tylko cukier, jednak wtedy lekko zmienia się finalny smak.
- Czym dłużej gotujemy dżem, tym gęstszą konsystencję będzie miał. Gotowany krótko może być podstawą lekkiego deseru.
Spróbuj także rabarbarowego ponczu z korzenną nutą, który znakomicie ugasi pragnienie i będzie smaczną, oryginalną odmianą podczas spotkań ze znajomymi.