Pomidory w śmietanie to prosta, ale bardzo smaczna sałatka. Idealnie pasuje jako dodatek do drugiego dania.
Pomidory w śmietanie uwielbiam od zawsze! W czasach szkolnych bardzo często jeździłam na kolonie, czasami nawet dwa razy podczas wakacji. Jednak wtedy, to chyba nie było dziecka, które w taki sposób nie spędzałoby lata. Z tamtych wakacji, poza wielkimi walizkami, które od zawsze towarzyszą mi w podróżach, pamiętam sałatkę z pomidorów, którą mama robiła mi na podróż do słoiczka po dżemie. To były właściwie pomidory w dużej ilości śmietany. Do dzisiaj pamiętam ten wspaniały smak i zapach, które kojarzą mi się właśnie z wakacjami z dzieciństwa i prowiantem na podróż. Co zastanawiające, nie pamiętam co oprócz pomidorów miałam jeszcze do jedzenia w podróży. Chyba ta cała reszta nie miała większego znaczenia, skoro nie pamiętam… Jeśli chcecie spróbować, jak to smakowało, to zapraszam do stołu ?
Przepis na pomidory w śmietanie
Składniki:
- pomidory
- cebula (najlepsza młoda lub dymka)
- śmietana – najlepsza dobrej jakości kwaśna
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pomidory w śmietanie
- Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki.
- Przyprawić solą i odstawić na kilka minut, aby pomidory puściły sok.
- W tym czasie obrać i posiekać cebulę – dodać do pomidorów wraz ze śmietaną.
- Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, można dodać trochę posiekanego szczypiorku.
Wskazówki
Zamiast śmietany można użyć ulubionego jogurtu, na przykład klasycznego naturalnego lub bardzo gęstego greckiego.
Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodatkowo dorzucić drobniutko posiekany ząbek czosnku.
Jeśli nie lubisz, aby pomidor puszczały sok, wystarczy sól dodać na samym końcu.
Latem pomidory cudownie pachną i smakują wyjątkowo pysznie, dlatego warto je jeść
Spróbuj innych dań z pomidorami w roli głównej, aby tworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Zapiekane pomidory faszerowane ryżem i ziołami to doskonały pomysł na letni obiad, gdy sezon na pomidory jest w pełni.
Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem pleśniowym – zachwycająca feeria smaku i aromaty.