Zapiekane pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem, z dodatkiem sosu z kawałków pomidora. Lekkie, smaczne, pachnące latem danie. Zrobisz je szybko i łatwo.
Zapiekane pomidory faszerowane ryżem to doskonały pomysł na letni obiad, gdyż sezon na pomidory jest wtedy w pełni. Mnogość odmian, jakie teraz możemy kupić, zachwyca smakiem i aromatem. Według mnie to właśnie teraz są najsmaczniejsze. Korzystajmy więc z ich bogactwa. W związku z tym, że pomidory to prawdziwe bogactwo minerałów i witamin, powinny być często uwzględniane w diecie. Przede wszystkim w postaci surowej, gdyż wtedy są najbardziej wartościowe. Niewątpliwie jednak pomidory świetnie nadają się do dań gorących, do zup, zapiekanek lub do faszerowania. Dla wszystkich wielbicieli pomidorów mam dzisiaj pyszny obiad: pomidory faszerowane ziołowym ryżem. Bez mięsa, bardzo lekko i pachnąco.
Przepis na zapiekane pomidory faszerowane ryżem z ziołami
Składniki:
- 8 dużych pomidorów + 1 do sosu
- 250 g ryżu
- 1 nieduża cebula
- 3 duże ząbki czosnku + dodatkowo 2 do sosu
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki świeżego
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do nasmarowania formy + 1 łyżka do sosu
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zapiekane pomidory faszerowane ryżem – krok po kroku
- Ryż wypłukać jak najdokładniej w zimnej wodzie. Dokładnie odsączyć.
- Oliwę rozgrzać w głębszej patelni, włożyć odsączony ryż i na średnim ogniu przesmażyć go aż stanie się szklisty. Podczas smażenia należy ryż mieszać.
- Do ryżu dodać wodę w takiej ilości, aby przykryła ryż. Posolić do smaku i przyprawić pieprzem, dodać bazylię i rozmaryn. Ugotować al dente. (Ponieważ danie będzie jeszcze zapiekane w piekarniku, ryż nie powinien być całkowicie miękki.)
- Umyte pomidory przekroić od góry, ścinając “czapeczkę”. Wydrążyć środek, ale nie wyrzucać go, bo z niego powstanie sos.
- Pomidory nadziać ryżem, lekko go dociskając, ale nie za mocno.
- Na górze ułożyć ścięty wierzch pomidora.
- Formę do zapiekania natłuścić.
- Nafaszerowane pomidory ułożyć w formie. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20-25 minut. Pomidory powinny zapiec się, a ich skórka lekko popękać. W połowie pieczenia zdjąć przykrycie.
W czasie pieczenia przygotować sos:
- Pozostały pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
- Wyciąć twardy środek i drobno pokroić.
- Czosnek posiekać drobno.
- W garnuszku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić czosnek.
- Dodać kawałki pomidora i to, co pozostało z wydrążenia zapiekanych pomidorów.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez kilka minut.
- Upieczone pomidory podawać z pomidorowym sosem. Można dodatkowo obsypać świeża bazylią. Smakuje na gorąco i na zimno.
Lubisz faszerowane i zapiekane warzywa?
Spróbuj także innych dań – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą – kasza owsiana idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów.
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami. Ponieważ małe, pękate cukinie są idealne do faszerowania i zapiekania, warto o nich pamiętać.