Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą to wegetariańskie danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Sprawdź mój przepis.
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą są naprawdę pyszne. Jest to danie dla osób liczących kalorie, ale tych, które nie lubią na diecie czuć głodu. Kasza owsiana sprawi, że łatwo zaspokaja się głód i dodaje sił na dłużej. Do tego fantastycznie komponuje się z pomidorami.
Pomidory są pyszne i pachnące nie tylko latem, ale i jesienią, gdyż nabierają wtedy pełni smaku i są wspaniale pachnące. (Mówimy oczywiście o pomidorach z pola, a nie tych całorocznych szklarniowych.) Jesień to idealny czas na zapiekanie ich pod różnymi postaciami. Kasza idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów. Komponując smak kaszy możemy dodać do niej chyba wszystko, co znajdziemy pod ręką. Ja dzisiaj postawiłam na prostotę i dodałam pachnący rozmaryn, aromatyczne ziele angielskie (można już kupić je w postaci zmielonej – polecam) i cebulę z czosnkiem. Papryczka chili dodała ostrości i powstało bardzo pachnące i smaczne danie.
Przepis na zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą
Składniki:
- ok. 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
- 1 niewielka cebula
- 2 duże ząbki czosnku + 3 ząbki do zapieczenia
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- niewielka świeża papryczka chili
- 4-6 średnich pomidorów
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy
Jak zrobić zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą – krok po kroku
- Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy.
- Z papryczki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać.
- Wszystko dodać do ugotowanej kaszy wraz rozmarynem i zielem angielskim, doprawić solą i dokładnie wymieszać.
- Z pomidorów ściąć wierzchołek, wydrążyć miąższ z pesteczkami. (Nie wyrzucać go jednak.)
- Kaszę nakładać do pomidorów – można je potem przykrywać “czapeczkami” ze ściętych wierzchołków.
- Foremkę do zapiekania wysmarować pozostałą oliwą i układać w niej pomidory.
- Na dno wlać miąższ z pomidorów i ułożyć czosnek – w kawałkach lub w całości.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około pół godziny. Pomidory powinny zapiec się, aż skórka zacznie z nich odchodzić, wtedy są gotowe.
Pomidory z kaszą sprawdzają się jako danie obiadowe w domu i do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Można podawać je z chrupiąca bułką, z dodatkiem pikantnego sosu jogurtowego. Smakują także na zimno, jako przystawka lub przekąska.
Lubisz zapiekane pomidory?
Z pewnością i inne moje przepisy na zapiekane pomidory przypadną Ci do gustu – sprawdź to. Aby otworzyć link z przepisem, kliknij w nazwę lub zdjęcie – smacznego!
Zapiekane pomidory faszerowane ryżem z ziołami – równie pyszne i równie aromatyczne jak te z kaszą owsianą.
…i jeden z najstarszych przepisów na blogu z mniej atrakcyjnymi zdjęciami, ale za to z pysznymi pomidorami zapiekanymi z mięsem i duszonymi w sosie własnym – to jest rewelacyjne danie! Niech nie zwiedzie Cię kiepskie zdjęcie.
[…] Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą – kasza owsiana idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów. […]