Kawowe muffiny z figami, pyszne i pachnące. Figi możesz zastąpić dowolnymi owocami lub kostką czekolady.
Kawowe muffiny z figami. Długo szukałam idealnego przepisu na muffiny. Niby wszystko było w porządku, niby dobre, niby ok…Ale cały czas to nie było to, czego szukałam. Wreszcie się udało metodą prób i błędów znaleźć idealne – przynajmniej dla mnie – proporcje. Tak własnie powstały kawowe muffiny z owocami. Dzisiaj z figami. Możecie spodziewać się delikatnych, miękkich i nie za suchych babeczek o wspaniałym kawowym smaku. Nie są zbyt słodkie, więc śmiało można je polukrować. Ja przygotowałam lukier również o smaku kawy, więc kawoszom na pewno będzie smakowało.
Przepis na kawowe muffiny z figami
Składniki na 16-20 babeczek:
- 2 lekko czubate szklanki mąki pszennej (użyłam typ 750)
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 3/4 szklanki bardzo mocnej kawy – zaparzyłam ją z potrójnej porcji
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
figi – 4-6 sztuk (1 sztuka na 3-4 babeczki)
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier). W osobnym naczyniu połączyć ze sobą przestudzoną kawę, mleko, roztrzepane jajko, esencję waniliową i olej. Do suchych składników wlać mokre składniki. Wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wychodzi dość luźne, więc przelałam je do garnuszka z dzióbkiem i przy jego pomocy napełniałam papilotki do około 2/3 wysokości. Figi pokroić w cząstki i układać na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego.
Przepis na kawowy lukier
Składniki:
- kilka czubatych łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana)
- przegotowana woda
Cukier puder wymieszać z proszkiem kawowym. Dodać niewielką ilość wody i wymieszać dokładnie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dosypać cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty – dolać odrobinę wody.
Co powiecie na takie kawowo-figowe muffinki?