Crumble czyli soczyste jabłka, kruche ciasto i odrobina korzennych przypraw to najprostszy sposób na smaczny deser na ciepło.
Crumble – tajemnicza dla niektórych, angielska nazwa czegoś bardzo prostego i bardzo smacznego. Przez wiele lat przygotowywałam crumble nie wiedząc, że to właśnie to. Podobno deser ten wymyślono podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, kiedy ze względu na kryzys były problemy z żywnością. W oryginale kruszonka powinna być zrobiona z cukru, mąki pszennej i zimnego masła – w równych proporcjach wagowych (czyli np. po 100 gramów masła, mąki i cukru). Ja wykorzystałam resztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest to klasyczna kruszonka, ale ważne, że smakuje tak samo pysznie.
Przepis na cruble z jabłkami i orzechami krok po kroku
Składniki:
Na wierzch wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch jest jeszcze bardziej chrupiący.
Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser.
Znacie crumble? lubicie?