Zupa krem ze świeżych pomidorów, z bazylią i serem pleśniowym – bez dodatku mięsa, tylko z dobrą oliwą. Idealna na lato!
Zupa krem ze świeżych pomidorów, z bazylią i serem pleśniowym to coś, co latem uwielbiam! Zajadam się nią od początku sezonu pomidorowego aż po jego koniec. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, sama zupa jest pyszna i pachnąca, a dodatek sera pleśniowego podnosi jej kaloryczność. Bez wątpienia nikt nie wstanie głodny od stołu. Ja do tej zupy nie obieram pomidorów ze skórki, gdyż i tak całość miksuję blenderem. Jeśli jednak macie bardzo wrażliwe żołądki i obawiacie się, że nawet taka drobinka może “narozrabiać”, to przed pokrojeniem pomidorów sparzcie je i obierzcie ze skórki. Jako dodatek możecie podać grzankę natartą czosnkiem lub tylko przed opieczeniem posmarowaną oliwą.
Przepis na zupę krem ze świeżych pomidorów
Składniki na 3 porcje:
- 1 kg pomidorów (użyłam mieszanki malinówek, żółtych i zeberek)
- 5-7 większych ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- świeża ostra papryczka – według smaku, ja użyłam połowy
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- listki świeżej bazylii
- około 50 g pleśniowego sera na porcję – użyłam z niebieską pleśnią
Jak zrobić zupę krem ze świeżych pomidorów – krok po kroku
Pomidory opłukać, wykroić z nich końcówki – środki znajdujące się przy szypułkach. Pokroić w mniejsze kawałki. (Bardziej wrażliwi mogą najpierw pomidory sparzyć i obrać ze skórki.) Ostrą papryczkę opłukać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić posiekany czosnek. Dodać pomidory wraz z papryczką i wszystko razem ugotować do miękkości. Pomidory powinny rozpaść się i lekko odparować. Zupę zmiksować (lub przetrzeć przez sito) do uzyskania gładkiej konsystencji. Przyprawić cukrem i solą. Bazylię opłukać i osuszyć. Posiekać. Obsypać nią zupę na talerzu. Na koniec do zupy (do każdej porcji) włożyć kawałek sera pleśniowego (może być też pokrojony w kostkę).
Latem pomidory smakują najlepiej.
Niewątpliwie są też najzdrowsze i łatwo jest je kupić na targu czy rynku, bezpośrednio od producenta. Kiedy sezon skończy się, najczęściej jesteśmy zmuszeni kupować pomidory w sklepach, a one zawsze są w mniejszym lub większym stopniu konserwowane. Korzystajmy wiec z uroków i darów lata. Jeśli lubisz dania z pomidorami, spróbuj innych moich propozycji. Na przykład pomidorów faszerowanych ryżem z ziołami i zapiekanych w piekarniku.