Domowe nuggetsy z kurczaka – lubią je dzieci, lubią dorośli – zrób je samodzielnie w domu.
Domowe nuggetsy z kurczaka już były na blogu, ale postanowiłam nieco odświeżyć przepis. Ponieważ nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych ani nie są specjalnie pracochłonne, więc bardzo dobrze pasują na spotkanie w gronie znajomych czy tez “konkretniejszą” kolację. Do nuggetsów proponuję Wam dwa super sosy: klasyczny do takich dań czosnkowy i najlepszy musztardowo-miodowy, który jest chyba najszybszym sosem świata.
Przepis na domowe nuggetsy z kurczaka
Składniki:
- piersi z kurczaka
- ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, ostra papryka, majeranek)
- jajko
- mąka
- płatki kukurydziane
- kawałek twardego żółtego
- sera
- olej do smażenia
Jak zrobić domowe nuggetsy z kurczaka
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pokroić w średniej wielkości kawałki, takie, żeby po usmażeniu były na jeden kęs.
- Przyprawić ulubionymi przyprawami i odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut.
- Płatki kukurydziane wsypać do mocnego woreczka, najlepiej strunowego. Owinąć czystą ściereczką i wałkiem do ciasta potłuc je drobno.
- Ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wymieszać z potłuczonymi płatkami kukurydzianymi.
- Jajko roztrzepać widelcem.
- Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem.
- Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawać z ulubionym sosami, ja proponuję czosnkowy i musztardowo-miodowy.
Przepisy na sos czosnkowy i sos musztardowo-miodowy
Sos musztardowo-miodowy:
- 2 łyżki musztardy
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól do smaku
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą dodanie większej ilości majonezu zwiększy gęstość. Oczywiście sos dobrze jest odstawić do lodówki na kilkanaście minut, żeby smaki przegryzły się.
Sos czosnkowy:
- 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby smaki przegryzły się.

Ponieważ domowe fast foody zawsze są zdrowsze niż kupowane w sieciowych barach i restauracjach, warto robić je w domu. Na blogu znajdziecie kilka smacznych i prostych przepisów właśnie na domowy fast food. Niewątpliwie są to dania uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, można je zatem przygotowywać wspólnie z dziećmi. Bez wątpienia dzieciaki będą zachwycone! ?
Przepis ten pojawił się w drugim numerze magazynu “Życie ze smakiem”, który możecie poczytać i pooglądać lub pobrać na swój komputer.
Wiadomo….co w domu zrobione smakuje najlepiej 😉