Sałatka z konserwowym selerem jest szybka i prosta do zrobienia. Nawet wtedy, kiedy masz mało czasu na przygotowanie obiadu lub…popołudniowej przekąski.
Sałatka z konserwowym selerem, z dodatkiem marchewki i drobnych marynowanych kaparów należy do moich ulubionych. Można ją podać do obiadu, do drugiego dania z mięsem lub jako popołudniową przekąskę. Jest lekka, orzeźwiająca, nie zawiera majonezu, śmietany czy nadmiaru tłuszczu. Dodatek marynowanych kaparów dodaje sałatce wyraźniejszego smaku. Ponieważ sałatka nie zawiera sałaty, ani podobnych warzyw liściastych, może postać w lodówce 2-3 dni. (Sałata “zaparza się” pod wpływem soli lub słonych sosów i staje się nieapetyczna.)
Przepis na sałatkę z konserwowym selerem
Składniki:
- 1 słoiczek konserwowego selera (około 300 g)
- 2 średnie marchewki
- 1 mały słoiczek drobnych marynowanych kaparów (około 50 g)
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Jak zrobić sałatkę z konserwowym selerem – krok po kroku
- Słoiczek (lub puszkę) z selerem otworzyć, przełożyć na sito i dobrze odsączyć z zalewy. Odsączony przełożyć do miski.
- Kapary również odsączyć z zalewy przekładając na sito.
- Marchewki obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
- Kapary i marchew dołożyć do miski z selerem. Następnie dodać sól, pierz, cukier, sok z cytryny i oliwę – wszystko razem wymieszać.
Wskazówki
Ze względu na to, że nie każdy lubi sałatki bez “konkretniejszych” sosów, zamiast oliwy można dodać do niej kilka łyżek majonezu. Z pewnością taki dodatek nie zaszkodzi sałatce, a wręcz przeciwnie.
Ponieważ jest to sałatka lekka, bez ciężkich sosów i dodatków, może stanowić dietetyczną przekąskę między posiłkami.
Proste sałatki to jest to, co lubisz?
(Spróbuj także innych – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Prosty przepis na lekką sałatkę ze świeżych ogórków z dodatkiem cebuli marynowanej octem jabłkowym.
Uwielbiana kultowa sałatka z sieciowych restauracji, czyli Coleslaw – tylko kapusta, marchew i trochę cebuli. Bez wątpienia z jednym z najlepszych sosów majonezowych.
Sałatka z młodej kapusty z dodatkiem żurawiny i sosu majonezowego.
Z takim połączeniem jeszcze się nigdzie nie spotkałam. Dlatego bardzo jestem ciekawa tego smaku.
Lubię eksperymentować ze składnikami, a najlepsze sałatki wychodzą z tego, co akurat pod ręką 😉
Połączenie niecodzienne. Ciekawe jak smakuje 🙂
sprawdź sama 😉
Świetne połączenie, pyszna przekąska ?bardzo lubię seler konserwowy, chętnie przygotuję?
powiem Ci, że idealna jak się podjada ??
Bardzo lubie surowki z selera, al ta wyglada bardzo smacznie, Musze koniecznie upolowac gdzies konserwowy seler. Pozdrawiam
jest przede wszystkim bardzo lekka, sama spróbuj przy okazji
Ta sałatka wygląda tak świeżo i rześko!
Zapisuje Małgosiu do zrobienia. Seler to warzywo, które bardzo lubię.
Aniu, ja liczę na to, że dosmaczysz ją po swojemu i jeszcze lepiej ?
Uwielbiam wszelkie sałatki i surówki a ta prezentuje się rewelacyjnie. Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Ewo, życzę smacznego ?