Gołąbki w liściach winogron to oryginalna odmiana dla tradycyjnych zawijanych w liście kapusty. Sprawdź jak smakują.
Gołąbki w liściach winogron są mniejsze niż nasze tradycyjne z kapusty. Mają nieco inny smak, lżejszy, delikatnie orzeźwiający, co wynika ze smaku samych winogronowych liści. Bezsprzecznie gołąbki to danie uwielbiane nie tylko przez Polaków. Znane są praktycznie n całym świecie, lecz wszędzie trochę inne niż te nasze polskie, kapuściane w sosie pomidorowym. Pomysł na gołąbki w liściach winogron przyszedł mi do głowy kiedy od jednej z czytelniczek dostałam przepis na prawdziwe tureckie gołąbki. I ten przepis niebawem także pojawi się na blogu. Dzisiaj jednak bardziej polskie gołąbki w liściach winogron.
Jedna z moich czytelniczek, pani Renata, od wielu lat na stałe mieszka w Turcji. Podrzuca mi czasami ciekawe przepisy, z których korzystam. Ostatnio rozmawiałyśmy o tureckich gołąbkach, więc spodziewajcie się niebawem prawdziwego przepisu na nie. Są inne niż nasze, ale bardzo pyszne. Dzisiaj jednak zapraszam Was na gołąbki w liściach winogron, ale z farszem “po polsku”.
Przepis na gołąbki w liściach winogron
Składniki na 40 sztuk:
- 40 świeżych liści winogron
- 1 kg mielonego mięsa – ja użyłam indyczego
- 200 g ryżu
- 350 ml wody
- 1 mała cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka soli do obgotowania liści
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- ok. 3 łyżki łagodnej w smaku oliwy lub oleju
Jak zrobić gołąbki w liściach winogron – krok po kroku
- Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać.
- W głębszej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę (lub olej), dodać cebulę i mieszając zeszklić ją. Następnie wsypać suchy ryż i nadal mieszając podsmażyć przez około 1 minutę. Jak ryż zacznie robić się szklisty, wtedy wlewać partiami gorącą wodę. Mieszać i jak ryż będzie wchłaniał płyn, wtedy dolewać go stopniowo, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Ryż jednak nie powinien się całkiem rozkleić. Powinien być al dente, a ziarenka całe.
- Ryż odstawić z ognia i pozostawić do wystudzenia.
- Świeże liście winogron dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odciąć łodyżki.
- W garnku zagotować 2-3 szklanki wody z 1 łyżeczką soli. Włożyć liście winogron wraz z odciętymi ogonkami i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
- Mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę, przyprawy, musztardę i sól. Całość dobrze wyrobić, najlepiej czystą dłonią.
- Do mięsa dodać wystudzony ryż i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Obgotowane liście winogron wyjąć z wody. (Wody jednak nie wylewać. ) Układać je błyszczącą stroną do spodu, a następnie nakładać farsz mięsno-ryżowy i zwijać gołąbki. Robimy to dokładnie tak samo jak w przypadku tradycyjnych kapuścianych gołąbków. Jednak z racji wielkości liści, gołąbki w liściach są mniejsze.
- W płaskim garnku lub głębszej patelni ułożyć na dnie łodyżki z liści i ewentualne niewykorzystane liście. Na nich układać zwinięte gołąbki. Następnie wszystko zalać wodą pozostałą po obgotowywaniu liści, a garnek (patelnię) przykryć.
- Gołąbki gotować na niedużym ogniu pod przykryciem przez 40-50 minut. o tym czasie powinny być miękkie.
Wskazówki
Ponieważ ryż do farszu jest niedogotowany, a liście delikatne, nie należy ciasno ich zwijać, żeby w czasie gotowania nie popękały. Ryż pęcznieje, więc zwiększa swoją objętość.
Pod koniec gotowania do wywaru, w którym gotują się gołąbki można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny. Podkreśli to lekki orzeźwiający smak, jakiego liście winogron nadają gołąbkom.
Gołąbki z liści winogron podawać z dowolnymi ulubionymi sosami. Mogą to być te tradycyjne nasze pomidorowe, koperkowe czy grzybowe. Ja proponuję, dla małej odmiany, jogurtowy sos ziołowy, bardzo lekki i orzeźwiający.
Przepis na jogurtowy sos ziołowy
Składniki:
- 200 ml naturalnego jogurtu lub dobrej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanych listków świeżej mięty
- 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżej bazylii
- 1/3 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 średni ząbek czosnku
Jak zrobić jogurtowy sos ziołowy
- Czosnek obrać, drobno posiekać i czubkiem noża rozetrzeć z solą.
- Do jogurtu dodać posiekane zioła, czosnek i pieprz.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki, aby smaki przegryzły się.
Lubisz gołąbki? Może spróbujesz innych, robionych bez mięsa?
(Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką – wędzona papryka nadaje im ciekawego smaku i aromatu.
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem obsmażonych i przyprawionych pikantnie pomidorków koktajlowych.
Gosieńko, nie jadłam jeszcze takiej wersji gołąbków. Zaintrygowałaś mnie 🙂 och, gdyby tak ktoś mi zrobił i poczęstował 😀
Tysia, to ja robię gołąbki, a Ty ciacho!
Świetna inspiracja?zapisuję sobie ten przepis
częstuj się, smacznego ?
U nas od kilku lat zamiast ryżu używa się kaszy gryczanej, nadaje gołąbkom charakteru 🙂 a Twojej wersji chętnie bym spróbowała 🙂
Aga, gołąbki są tak uniwersalne, że smakują chyba w każdej postaci ?
Twoje gołąbki i sos z jogurtu przywołują wspomnienia z greckich wakacji! Uwielbiam tam spędzać urlop
Wspaniale wyglądają.
Aniu, zjadłabym takich greckich ?
Bardzo dawno nie robiłam gołąbków w liściach winogron. Kiedyś to było jedno z naszych ulubionych dań
a ja przymierzam się do ukiszenia liści winogronowych, zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Gołąbki prezentują się zacnie! Do tego jeszcze ten sos – bajka! Gdybym tylko dorwała winogron, zaraz bym kręciła gołąbki 🙂 U nas jednak winogron nie rośnie, więc mogę tylko pomarzyć.
u mnie jeszcze też nie rośnie, ale za to u sąsiadów baaaardzo dużo ?
Muszę się przekonać co do gołąbków.. Dzięki Twojemu przepisowi, może się uda!
gołąbki to naprawdę prosta sprawa, musisz to sprawdzić ?
Żałuję, że nie mam dostępu do liści winogron 🙁 Gołąbki wyglądają świetnie, chętnie bym wypróbowała przepis 🙂
ja nie mam jeszcze winogrona u siebie, więc korzystam z sąsiedzkiego ?
Zapisuję przepis, bo liści winogron u nas pod dostatkiem, będą w tym tygodniu, świetny sposób na gołąbki, jestem pod wrażeniem 🙂
Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że te gołąbki, Twoja wersja jest o wiele łatwiejsza od tych tradycyjnych … Jedyną rzeczą, której nie cierpię w robieniu tradycyjnych gołąbków jest to, że trzeba obgotować kapustę i wydziela się ten specyficzny zapach ,który przenika we wszystkie zakamarki mieszkania. No i to odcinanie tych z stwardniałych części głąba i liście których po prostu nie lubię oddzielać od całości. Tutaj liście są już pojedyncze wystarczy je tylko przygotować i gotowe…. a mniejsze gołąbki są o wiele lepsze od takich ogromnych !Kurcze to takie mini sajgonki po polsku …zapisuję przepis!
Kasiu, liście winogronowe są bez porównania łatwiejsze i szybsze do przygotowania ?
Justyna, jak zrobisz, to podrzuć i do mnie ?