Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem to jedne z najpyszniejszych bezmięsnych gołąbków – sprawdź jak łatwo je zrobić.
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem – przymierzałam się do nich jak przysłowiowy pies do przysłowiowego jeża: ostrożnie i lekką nieufnością. W końcu jednak postanowiłam: dość gdybania, pora sprawdzić! Zostało mi trochę dyni w lodówce, więc i ją zaangażowałam do pracy. Przyznaję, bałam się efektów tego szaleństwa. Ziemniak, dynia – warzywa o dość delikatnym, neutralnym smaku. Nietrudno i smakową nijakość, jeśli nie uzupełni się tego czymś zdecydowanym. Rzut okiem do lodówki, mały przegląd i pomysł był gotowy. Oto przed Wami: ziemniaczano-dyniowe gołąbki z pikantnymi pomidorami.

Przepis na gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem
Składniki:
- 1 średnia kapusta
- 1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej)
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- 150-200 g wędzonego boczku
- 10-15 cm środkowej części pora
- 1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni
- sól do smaku
dodatkowo:
- 1 ostra papryczka
- 2-3 dymki ze szczypiorem
- garść pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki oleju
Jak zrobić gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem
- Na początek przygotowujemy kapustę: obieramy z wierzchnich, brzydszych liści. Wycinamy lekko ostrym nożem głąb. Następnie nacinamy kapustę wokół niego – będzie łatwiej zdjąć sparzone liście.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej kapustę, a potem na delikatnym ogniu obgotowujemy ją, a właściwie parzymy, aż liście zaczną odchodzić. Jeśli dobrze ponacinamy głąb kapusty, wtedy liście same odejdą, wystarczy je tylko wyjąć z wody.
- Wyjęte z wody liście studzimy lekko, a następnie ścinamy najgrubsze nerwy. (Jeśli liście będą dobrze sparzone, podgotowane, to gołąbki będą krócej dusić się w piekarniku.)
- Kiedy liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz.
- Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy – wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz.
- Dodajemy pora i przesmażamy krótko.
- Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając, powinna tylko się zeszklić.
- Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę.
- Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce, a po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy.
- Dodajemy dynię, mieszamy i przyprawiamy solą do smaku.
Przygotowanie gołąbków
- Tak przygotowany farsz nakładamy na sparzone liście i zwijamy w tradycyjny sposób: zakładamy lekko do środka boki i rolujemy wzdłuż.
- Zawinięte układamy w lekko natłuszczonej olejem brytfance (lub naczyniu żaroodpornym). Dobrze jest na dnie ułożyć liście kapusty, wtedy nie grozi nam, że część gołąbków przywrze do dna.
- Gołąbki przykrywamy (można użyć papieru do pieczenia lub kawałka folii aluminiowej, stroną błyszczącą ku gołąbkom) zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut, kapusta powinna być odpowiednio miękka.
- Po wyjęciu z piekarnika pozwolić gołąbkom przestygnąć odrobinę, gdyż farsz może być luźny. Wystarczy jednak, ze gołąbki nabiorą temperatury odpowiedniej do jedzenia, a farsz ładnie zwiąże.

Gołąbki są w smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki. Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć, a nie rozpaść. Układamy je na gołąbkach.

Gołąbki w naszym domu zawsze witane są z wielki apetytem. Staram się robić ich więcej, a potem mrozić zapakowane w pudełeczka, bo idealnie pasują na szybki obiad: wystarczy rozmrozić i podgrzać. Jednym z pierwszych wpisów na blogu były właśnie gołąbki, choć teraz z zakłopotaniem patrzę na nieudolnie robione zdjęcia… Były też gołąbki-nieloty, czyli takie bez zawijania w kapustę, gołąbki z włoskiej kapusty czy też włoska kapusta faszerowana mięsem gołąbkowym. Może najdziecie wśród tych przepisów coś dla siebie.