Soczysty pieczony kurczak – jak go zrobić? Sprawdź mój przepis i wskazówki.
Jeśli pieczony kurczak to tylko soczysty, aromatyczny i odpowiednio przyprawiony. Chyba nie ma mięsożerców, którzy nie lubią pieczonych kurczaków. Drób jest mięsem bardzo wdzięcznym i może być wykorzystywany na wiele sposobów. Wymaga dobrze dobranych przypraw i odpowiedniego czasu pieczenia lub gotowania. Zbyt krótko oznacza surowe w środku mięso, a zbyt długo spowoduje wysuszenie podczas pieczenia lub rozpadanie się podczas gotowania.
Soczysty pieczony kurczak – jak go zrobić, aby naprawdę był soczysty? Przepisów jest wiele i chyba każdy, kto go przygotowuje ma swoje kombinacje przypraw. Jednak nawet najlepsze przyprawy i najlepszy smak, nie sprawią, że kurczak po upieczeniu będzie soczysty. Poniżej przepisu znajdziecie kilka wskazówek, które pomogą uzyskać najlepszy efekt. Tymczasem zapraszam po przepis i…do kuchni.
Składniki:
- 1 średni kurczak – mój miał wagę ok. 1300 g
- 2 lekko czubate łyżeczki drobnej soli
- 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego (gotowa mieszanka)
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 średnia cebula lub 2 mniejsze
- 4-5 średnich ząbków czosnku
Soczysty pieczony kurczak – jak go zrobić – krok po kroku
- Kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obrać, przekroić na 2 lub 4 części, a czosnek obrać i przekroić każdy z nich na pół.
- Wszystkie przyprawy wymieszać razem w miseczce, a następnie dokładnie natrzeć tą mieszanką kurczaka zewnątrz i w środku.
- Natartego przyprawami kurczaka zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Ja najczęściej odkładam go do następnego dnia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
- Kurczaka wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Do środka kurczaka włożyć kawałki cebuli i czosnku – otwór spiąć wykałaczką.
- Następnie ułożyć go w formie do pieczenia, na blasze lub w brytfance. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, gdyż kurczak ma go wystarczająco dużo.
- Kurczaka wstawić do piekarnika – bez przykrywania.
- Piec około 60 minut. (Po około 20 minutach delikatnie oblać kurczaka wodą – powinna być gorąca, w ilości około 1 szklanki. Następnie co około 10 minut polewać kurczaka powstałym z pieczenia i wody sosem.)
- Upieczony kurczak powinien mieć rumianą, lekko chrupiącą skórkę, a po nakłuciu, powinien z niego wypływać klarowny, bezbarwny płyn.
Jak przyrządzić najsmaczniejszego, soczystego kurczaka – wskazówki
Kurczak powinien być świeży i najlepiej z dobrej, tzw. ekologicznej hodowli. Tylko dobre warunki chowu zapewnią dobrej jakości mięso, które będzie po przygotowaniu smaczne.
Kurczaka najlepiej przyprawić dzień przed pieczeniem i odstawić do lodówki, aby wszystkie przyprawy dobrze wniknęły w mięso. Jeśli przyprawimy go bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy smak będzie tylko w skórce, a mięso nie nabierze smaku przypraw.
Kurczaka po upieczeniu należy (jak każde mięso) pozostawić na kilka minut, aby mięso “odpoczęło” i wchłonęło wszystkie soki. Dopiero po kilku minutach należy mięso pokroić, wtedy będzie delikatne i soczyste.
Podczas pieczenia nie powinno się nakłuwać mięsa, gdyż to spowoduje wyciek soków, a w efekcie otrzymamy suche, wiórowate mięso.
Dobrze upieczony kurczak, który jest soczysty i miękki, nawet na drugi dzień i po odgrzaniu nie traci soczystości.
Kurczaka można przygotować na wiele sposobów
Na blogu znajdziesz przynajmniej kilka ciekawych przepisów na smaczne dania z kurczaka – sprawdź je. Kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć stronę z przepisem.
Kurczak duszony w sosie słodko-kwaśnym, z dodatkiem świeżej papryki i soku pomidorowego .
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą – danie na grilla lub na obiad w domu.
Empanadas z kurczakiem, czyli pieczone pierożki z ciasta francuskiego z dodatkiem kurczaka.
Dawno nie piekłam tak kurczaka. Zazwyczaj pieczemy nadzianego na butelkę z wybranym napojem lub wodą, albo poziom niżej umieszczam pojemnik z wodą.
Hmm…a wiesz, że od lat przymierzam się do kurczaka na butelce i nadal go nie piekłam ?
Będę robić, rzadko takiego przyrządzamy w domu, ale nie zajmie to dużo czasu. Ile w końcu można ciągle jeść udka? Przepis zapisany, a i tak monitor już zaśliniłam i głodna zrobiłam jak diabli. Chyba wpadnę do Ciebie na porcję soczystego kurczaka 😀
Myślę, że zasmakuje Wam kurczak w takiej postaci ?
Szczerze to kurczaka w pełnej okazałości dawno już nie piekłam. Twój wygląda obłędnie. Bardzo cenne wskazówki, które wezmę sobie do serca 🙂
Upiekłam go, bo zatęskniłam za pieczonym w całości. Jakby nie robić, to smakuje jednak nieco lepiej niż pokrojony.
Mmm wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję Twój mix przypraw. Lubię robić kurczaka na różne sposoby., a z taką kombinacją jeszcze nie jadłam 🙂
mam nadzieję, że zasmakuje Ci tak samo jak nam ?
Nie często piekę kurczaka w całości, a szkoda, przecież to świetne danie.
Właśnie mi o tym przypomniałaś… Twój wygląda obłędnie i jestem pewna, że tak samo smakuje
Buziaki 🙂
Kasiu, skrzydełko czy nóżka? ??
Jest 1.30 w nocy. Takie pyszności wyjeżdżają na ekran, a człowiek musi obejść się smakiem! Dzięki za wskazówki. Ja dziś bratowej spaliłam 6 udek i kilka podudzi. Mogłam kurcze pieczone zajrzeć do Ciebie wcześniej ?
kurczę pieczone….upiecz przy następnej okazji ?
Zapowiada się przepysznie. Nie jestem fanką drobiu, ale kurczka z Twojego przepisu chętnie przygotuję
Olu, ja jem “falami”: długo nie jem, a potem co kilka dni ?
Z ogromną przyjemnością zjadłabym takiego kurczaczka, wygląda przepysznie 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Agness, częstuj się! ?
Ten kurczak puszczał do mnie oko już wcześniej!
Niezwykle apetyczny i świetnie upieczony. Delektuję się!
No popatrz! Kurczak podrywacz?! ??
Aż wstyd przyznać, ale kurczaka w całości piekłam tylko raz. Jestem niestety jedną z tych osób, które nie lubią kroić i szykować mięsa. Ale przyznam, że kurczak prezentuje się znakomicie 🙂 P.s musimy się na tą kawę zmówić 😀 Może w drugiej połowie sierpnia albo we wrześniu się uda
Marzenko, stawiam na wrzesień ?
Nieosiągalny ideał! zawsze jak widzę takie kurczaki to się ślinię. Robię czasem, da się zjeść, ale nie są na pewno tak dobre jak twój. Musze spróbować, ja nawet ananasem nacierałam, żeby był bardziej kruchy, nie wychodzi, rolada wychodzi mi niezła, ale zwykły pieczony kurczak to marzenie, które jakoś się nie spełnia.
Już ten kurczak przemawiał do mnie wcześniej. Wygląda cudnie. Mnie tata nauczył, że aby był soczysty kurczak należy go dobę moczyć w solance. I tak zawsze robię. A Twój przepis wykorzystam, bo często piekę na niedzielny obiad ☺️
Zaraz sie zabieram za przyprawienie ??
ten kurczak wyglada pysznie… zrobie na niedziele ??
Patrycja, zrób 🙂 Jestem ciekawa jak Ci zasmakuje 🙂