Kurczak duszony w sosie słodko-kwaśnym to danie lubiane przez wielu. Możesz zrobić je samodzielnie korzystając poniższego, sprawdzonego przepisu.
Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko – kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Kurczak duszony w sosie słodko-kwaśny to naprawdę szybkie danie. Ponieważ sos można przygotować znacznie wcześniej i w większej ilości i przechowywać w słoiczkach, może być bazą do błyskawicznego obiadu. Jeśli więc pokusicie się o przygotowanie takiego kurczaka i zasmakuje Wam, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu. Jestem pewna, że kurczak duszony w sosie słodko-kwaśnym zasmakuje wielbicielom podobnych smaków.
Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Sos słodko-kwaśny – składniki:
- 1 duża puszka ananasa w syropie
- 3 średnie marchewki
- 1/2 małej papryki pomarańczowej
- 1/2 małej papryki czerwonej
- średnia cebula
- 4-5 łyżek oleju
- pół szklanki gęstego soku pomidorowego
- sól do smaku
- mielony imbir – do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki,
- ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym)
- ok. 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić sos słodko-kwaśny – krok po kroku
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Marchew obrać i pokroić w cienkie kilkucentymetrowe słupki.
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Następnie pokroić w paseczki podobnej wielkości.
- W garnuszku rozgrzać olej i dodać warzywa – zeszklić na średnim ogniu, mieszając.
- Puszkę z ananasem otworzyć, plastry ananasa pokroić w kostkę, a sok pozostawić.
- Do warzyw na patelni wlać sok ananasowy, dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir – zagotować.
- Kawałki ananasa dołożyć do sosu i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente.
- Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że on również zaostrza smak potrawy.
Kurczak – składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- sól, słodka i ostra papryka – do smaku
- mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
- 2-3 łyżki oleju
Jak przygotować kurczaka do sosu słodko-kwaśnego – krok po kroku
- Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki.
- Następnie przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć kurczaka, mieszając co jakiś czas.
- Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka przez kilka minut.
- Podawać z ryżem.
Spróbuj także innych dań z kurczaka
(Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z dodatkiem grillowanego ananasa i sałaty. Ponieważ mięso można zamarynować 1-2 dni wcześniej, jest to doskonały sposób na szybkie grillowanie.
Pikantne skrzydełka pieczone w marynacie pomidorowo-miodowej, z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Z pewnością zasmakują wielbicielom pieczonych skrzydełek. Niewątpliwie dodatek domowego sosu czosnkowego pasuje do nich rewelacyjnie.
Na koniec zapraszam Was na Cobb salad, czyli kultową amerykańską sałatkę z sieciowych restauracji. Ponieważ oprócz pieczonego kurczaka zawiera także miedzy innymi jajka, awokado, ser pleśniowy, jest bardzo smaczna i sycąca. Niewątpliwie jest idealną propozycją na drugie śniadanie lub lunch.
przepis warty wypróbowania:)
Małgosiu, dzięki nominacji poznałam Cię jeszcze lepiej. Mamy wiele wspólnego, z czego się cieszę. Co do wszystkowiedzących… Ja często zadaję takim osobom proste pytanie: Czy TY jesteś panem Bogiem? Ludzie zdziwieni pytają: Nie, dlaczego?
Bo dla mnie, tylko Bóg wszystko wie… Odpowiadam.
O tak pokora… Tego ludzie powinni się nauczyć.
Małgosiu pozdrawiam Cię ciepło! A kurczaka takiego uwielbiam!
Uwielbiam takie dania. Z checia je w niedziele zrobie sobie na obiad. A masz jakis pomysl, co mozna zrobic prostego z ziemniakow? Uwielbiam ziemniaki ale brakuje mi pomyslu…
Dziekuje bardzo za wziecie udzialu. A pytania przeszly dalej, bo uwazam, ze naprawde byly dobre. Ciesze sie, ze tyle sie o Tobie dowiedzialam. Jestes mi bardzo bliska :* :* :*
Dla mnie rewelacja, uwielbiam takie smaki zwłaszcza w połączeniu z ryżem.
ja też bardzo lubię 🙂 często u nas takie smaku goszczą 🙂
Ten kurczak wygląda smakowicie 🙂
dziękuję 🙂
ale on apetycznie wygląda!
smakuje równie fajnie 🙂
na razie tylko pooglądałam zdjęcia – później wejdę doczytać:)
Twoje zdjęcia są piękne – na pół aparatu już mam… nie mogę patrzeć na ładne zdjęcia;)
Karolina, moim zdjęciom jeszcze dużo brakuje do perfekcji, ale staram się jak mogę 🙂
A Twój aparat robi całkiem niezłe, więc nie umniejszaj sobie, kochana 🙂
Mamuś, z największą przyjemnością połknęłabym tego Twojego kurczaka 🙂
Przeczytałam libster i mam to samo z wywyższaniem się. Nienawidzę, jak ludzie nie mają za grosz pokory i tolerancji. Mnie też wiele rzeczy irytuje np. w makijażach innych, ale się nie odzywam, bo wiem, że sama nie osiągnęłam perfekcji w tym, co robię. Więc dopóki wiem mało (a nigdy nie będzie tak, że będę wiedziała wszystko), to się nie wypowiadam. Za to często poprawiam prace po kimś i to doprowadza mnie do szału…
Olu, w naszym świecie bardzo dużo wszystkowiedzących i genialnych. Czasem ciężko się z nimi żyje, więc starajmy się nie podchodzić za blisko 🙂
Ty jesteś bardzo pracowita i utalentowana,a przy takim podejściu do życia daleko zajdziesz :*
Lubię takie rzeczy aczkolwiek nie jestem wielką fanką, za to mój R uwielbia kurczaka z ananasem:)
Papryka pomarańczowa? Jest coś takiego?
pomarańczowa w sensie koloru 🙂 są niemal białe, zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe – a może i więcej kolorów ;)))) w zasadzie można użyć każdej, byle nie była ostra 🙂
Mmm…to musi być pyszne 🙂
jest pyszne 🙂
Będzie dziś na obiad! Pychota 🙂
smacznego 🙂
Małgoś a daj Ty mi normalny widelec, chcesz żebym sobie krzywdę zrobiła? :DD
Ty na pewno niczym krzywdy sobie nie zrobisz :****
ojej wygląda pięknie i kolorowo!:)
dziękuję pięknie 🙂
Super przepis 🙂 Powinnaś go rozpromowac na http://www.dompelenpomyslow.pl
dziękuję 🙂
ulala..danie idealne dla mnie! Kocham takie połączenia smaków, ale rzadko z nich korzystam bo w domu sami przeciwnicy 🙁
u mnie na szczęście mało wybredni są 😉
Mnie np. kreska wychodzi precyzyjniej kredką albo pędzelkiem i mokrym cieniem:).
jakoś nie umiem precyzyjnie posługiwać się kredką 🙂 ale może pora poćwiczyć? 😉
Kurczak na pewno smaczny!
Mnie też czasem przeraża to, co się dookoła Nas dzieje…
miejmy nadzieję, ze świat się opamięta
Uwielbiam taki sos 🙂 Na pewno przepis wypróbuję i narobię sobie sosu na zapas.
Co do tych pytań to jak mam inne przyzwyczajenie z telefonem bo zwykle go nie mam przy sobie co bardzo denerwuje mojego męża bo ilekroć do mnie dzwoni to ja nie odbieram bo telefonu nie mam ze sobą 🙂
to Ty masz tak, jak mój mąż :)))))) to jest strasznie denerwujące, kiedy chcesz się skontaktować a tu lipa 😉
Podobne wytyczne w życiu 🙂 Przypomniało mi się, że też mnie ktoś typował i brzydko mówić ale zapomniałam. Poszukam jeszcze i może znajdę kto to był 🙂
Kurczak wygląda apetycznie, najbardziej lubię pierś z kurczaka a nie zawsze mam pomysł, w jaki sposób zrobić 🙂
Dreszka, nominuje Cię w takim razie ;)))))
O rany :))
noooo teraz już wiem co robisz jak się "obijasz" :). Kurczaczek palce lizać 🙂
no widzisz, czasem zdarza się "obijać" ;)))))))
my też lubimy kurczaka na słodko-kwaśno:) Tylko z lenistwa i dla wygody wrzucam warzywa mrożone;)
Trudno się nie zgodzić z tym co napisałaś, znaczy mnie często włączało się tak, tak, prawda;) Przykro i z powodu mamy, najważniejsze, że żyje w Tobie…
pozdrawiam
:*
Patrycja, z lenistwa zrób takiego sosu więcej i wsadź w słoiki ;)))
buziaki :***
Wygląda niesamowicie i jestem przekonana, że smakuje równie dobrze. Ten talerz też się spisał! 🙂 Robi swoje w prezentacji dania.
Zapraszamy do nas! 🙂
bardzo lubię ten talerz 🙂
pozdrawiam Was obie 🙂
Wygląda obłędnie! Chętnie bym zjadła.
zapraszam do stołu 🙂