Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette z grillowanym ananasem to pyszny sposób na niebanalnego grilla.
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette to naprawdę pyszna propozycja na sezon grillowo-piknikowy. Chętnie organizujemy spotkania ze znajomymi, montujemy grille, rozpalamy, a potem wrzucamy co bardziej smakowite kąski na ruszt. Bezsprzecznie grillowanie stało się jedną z najpopularniejszych rozrywek w naszym kraju. Z myślą grillowych biesiadach, przygotowałam dzisiejszą propozycję: grillowany kurczak z ananasem. Cóż w nim wyjątkowego? To, że przed grillowaniem zamarynowałam go w sosie vinaigrette. Sosu warto zrobić więcej, gdyż świeże warzywa polane nim są cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa.
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette – przepis
Składniki:
Sos vinaigrette:
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 lekko czubate łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
dodatkowo:
- około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety)
- 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa
- mieszanka sałat – u mnie roszponka
Jak zrobić kurczaka marynowanego w sosie vinaigrette – krok po kroku
- Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie – gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać.
- Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki.
- 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Ponieważ mięso powinno dobrze przejść marynatą, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
- Ananas obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.
- Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa.
- Podawać z sałatami polanymi resztą sosu.

Jak sprawnie obrać świeży ananas?
Z góry i dołu ananasa odkroić “czapeczki”. Postawić go pionowo na desce i przy pomocy ostrego noża odkrawać brzegi z góry do dołu. Ponieważ mimo wszystko pozostają ciemne, twarde “oczka”, należy je wykrawać czubkiem noża. Ananas bez skóry przekroić wzdłuż na 4 części i wykroić twardy środek. Tak przygotowany ananas jest gotowy do zjedzenia lub dalszej obróbki.
Opiekane kawałki kurczaka można zrobić na wiele sposobów
(Spróbuj innych przepisów – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z dodatkiem ryżu i pikantnego sosu z mleczkiem kokosowym – brzmi apetycznie?

Skrzydełka pieczone w marynacie z ketchupu i miodu – pikantne, słodkawe, idealne. Ponieważ ketchup jest lekko kwaśny, skrzydełka są jednocześnie kruche i soczyste.
