Dobrze przyprawiony kurczak, zamarynowany w soku pomarańczowym to pyszny i prosty do zrobienia obiad. Wypróbuj sprawdzony przepis.
To danie powstało przypadkowo. Zostały mi w lodówce piersi z kurczaka, a nie miałam czasu na gotowanie. Żeby się nie zepsuły zalałam je po prostu sokiem z pomarańczy z dodatkiem soli i pieprzu. W ten sposób mięso bezpiecznie mogło przetrwać do następnego dnia. Wtedy jeszcze nie miałam pomysłu co dalej. Dopiero na drugi dzień, po przejrzeniu lodówki, ułożyłam sobie w głowie pomysł na to danie. Nie planowałam, że dodam przepis na blog, ale wyszło tak smacznie, że grzechem byłoby nie pokazać Wam tego pysznego i pachnącego dania. Jest ono idealne na obecnie panujące temperatury. Można je także przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy w osobnym pojemniczku ryż i kawałek pomarańczy. Sycący i smaczny obiad gotowy do odgrzania! Ważne jest też to, że po takim obiedzie nikt nie czuje się pełny i senny.
Przepis na kawałki kurczaka marynowanego i soku z pomarańczy
Składniki na 2 porcje:
Jak zrobić kurczaka – krok po kroku
Do soku z pomarańczy dodać sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzyć mięso. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodać posiekany imbir, czosnek i papryczkę. Krótko przesmażyć razem z mięsem.
Wlać wodę i przez chwilę całość dusić razem.
Zdjąć z ognia, wlać mleczko kokosowe. Wymieszać i ewentualnie przyprawić solą.
Takim daniem na pewno przegonisz niskie temperatury! ?
Jeśli lubisz takie oryginalne potrawy z kurczaka to spróbuj także innych podobnych dań.
Kurczak z grilla, marynowany w sosie vinaigrette