Brukselka zapiekana z miodem to nie tylko bogactwo smaku, ale także witamin i minerałów. Warto łączyć ją z innymi, pozornie niepasującymi składnikami.
Brukselka zapiekana z miodem to jedno z moich ulubionych dań. Na wielu blogach pojawiają się wpisy mające na celu odczarowanie złej sławy brukselki. Przyznam się Wam, że byłam zdziwiona tym, że tak wiele osób jej nie lubi, bo sama brukselkę uwielbiam i jadam pod wieloma postaciami. Pomyślałam jednak, że i ja spróbuję przekonać do niej tych, którzy za nią nie przepadają. Dzisiaj zatem zamiast banalnej (ale jakże pysznej!) brukselki gotowanej, będzie brukselka pieczona. Przyprawiona dość pikantnie, z dodatkiem miodu, tymianku, słonecznika i migdałów. Słodki miód i ostre przyprawy fajnie komponują się ze smakiem brukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? ?
Brukselka zapiekana z miodem, tymiankiem, słonecznikiem i migdałami – przepis
Składniki:
- 500 g brukselki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki miodu
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki płatków migdałowych
Jak zrobić zapiekaną brukselkę
- Brukselki oczyścić, umyć i przekroić na pół.
- Do małej miseczki wlać wodę, wsypać sól i wymieszać. Następnie dodać płynny miód, olej i przyprawy – całość połączyć.
- Oblać tym brukselki w taki sposób, aby całe były w marynacie, najlepiej zrobić to dłonią.
- Na końcu dodać słonecznik i migdały.
- Tak przygotowane brukselki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ i zapiekać przez około 20-25 minut w zależności od wielkości brukselki.
Brukselka może być smaczna, o ile znajdzie się swój własny sposób na jej przygotowanie. Jeśli ktoś lubi warzywa kapustne, to i brukselkę jest w stanie polubić.
Może spróbujesz także sałatki z brukselką lub tartaletek wiosennych?
[kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis]
Czy wiesz, że brukselka prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej? Zapewne dlatego ma tak wiele cennych składników odżywczych.