Figi zapiekane z serem i boczkiem to prosta, smaczna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut.
Figi zapiekane z serem i boczkiem podpatrzyłam u jednej znajomej na facebooku. To banalnie prosta przekąska, która zachwyci każdego wielbiciela fig i szybkich dań. O tej porze roku figi można kupić w przyzwoitych cenach, więc warto z tego korzystać. Te bardzo słodkie owoce doskonale komponują się ze słonym smakiem boczku lub szynki i wytrawnym smakiem pleśniowego sera.
Przepis na figi zapiekane z serem i boczkiem
Składniki:
- figi
- ser pleśniowy – u mnie camembert
- cienkie plastry boczku wędzonego lub szynki
- wykałaczki – opcjonalnie
Jak zrobić figi zapiekane z serem i boczkiem
- Figi dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym recznikiem.
- Końcówki – ogonki z fig ściąć, gdyż są twarde i raczej niejadalne. Każdą figę przeciąć na 2 lub 4 części.
- Ser pokroić w mniejsze kawałki, wielkością zbliżone do wielkości cząstek figi.
- Plaster boczku rozłożyć na płasko na blacie lub desce. Na boczku układać kawałek figi z kawałkiem sera.
- Następnie w miarę ciasno owinąć figę i ser plastrem boczku. Każdy rulonik można spiąć wykałaczką, aby podczas pieczenia nie rozwinął się.
- Zwinięte roladki ustawiać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut. Boczek powinien zrumienić się do ulubionego przez nas stopnia.
- Podawać na gorąco lub po lekki przestudzeniu.
Wskazówki
Boczek lub szynka użyte do zapiekania nie powinny być zbyt grube, gdyż nie osiągną odpowiedniej chrupkości podczas pieczenia.
Figa i ser powinny być ciasno zwinięte w boczek, aby podczas pieczenia roladka nie rozpadła się.
Plaster boczku powinien być odpowiednio długi, aby ściśle owinąć figę i ser. Można użyć dwóch plasterków, owijając najlpierw jednym, a potem drugim.
Tak zapiekane figi można podawać ułożone na krakersach lub kawałkach ciasta francuskiego.
Lubisz proste przekąski?
Wypróbuj także inne przepisy na pyszne i proste przekąski. Aby otworzyć stronę z przepisem, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Chrupiąca pieczona ciecierzyca, przyprawiona według własnych upodobań to doskonała przekąska
Delikatnie chrupiące ciepłe bułeczki zapiekane z jajkiem, szynką i serem mozzarella – pasują nie tylko na śniadanie czy gorącą kolację. Ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać czerstwe pieczywo, są idealne dla osób stosujących zasadę jedzeniowego recyclingu. Jedzenie nie powinno się marnować, tym bardziej pieczywo, które można zawsze smacznie zagospodarować.
Najlepsze domowe krakersy – chrupiące, świeże, bez dodatku zbędnej chemii. Warto upiec ich większą ilość, bo znikają bardzo szybko. Są doskonałe do chrupania przed telewizorem, jako dodatek do piwa czy sałatek.
Prostota, ale jakże pyszna prostota! Połączenie idealne
Przyznam, że wcześniej nie słyszałem o połączeniu fig z serem i boczkiem, jednak bardzo lubię eksperymentować w kuchni ze smakami, więc może się zdecyduję na przygotowanie takiego przysmaku. Na zdjęciach wygląda to naprawdę zachęcająco.
Dotychczas robiłam z gorgonzoli i szynki suszonej. Zrobię z camembertem. I ten boczek… Smakowita przekąska 🙂
Figi bardzo lubię i to w kazdym możliwym wariancie. Nawet udało mi się kupić ostatnio kilkanaście pięknych fig, co wbrew pozorom wcale łatwe nie jest
Znam ten zestaw,jadłam kiedys bedac we Francji. Uwielbiam figi a w takim zestawie sa po prostu przepyszne,ten chrupiący smak słonego boczku i slodkosc figi. Aż mi się jeść zachciało i jak zawsze wszystko przez Ciebie !?
O w mordeczkę 🙂 to musi być pyszne.. Małgosiu ale Ty nam tu dogadzasz 🙂 ja tylko dorwę figi to będę działaś, weekend tuż tuz także będzie coś do winka 🙂
Ale zaszalałaś 🙂 jaka pyszna przekąska, a do tego jak bajecznie wygląda i jaka eksplozja smaków 🙂 zrobię jak wróci Tomek na spóźniony Dzień Chłopaka 🙂
Figi uwielbiam, najbardziej takie prosto z drzewa. Muszę poszukać dobrych fig, (choć raczej mam sceptyczne nadzieje) bo Twoja przekąska wygląda suuuper.
Bardzo prosta , a jednocześnie wykwintna i elegancka przekąska.
Na zdjęciach wygląda cudownie, niczym w najlepszej restauracji.
Sporo przepisów z figami ostatnio, ale w sklepach faktycznie dostatek świeżych fig.
U mnie też, bo dzisiaj zakupiłam i nawet kawałek boczku, z którym nie wiem co zrobić.
No i Twój pomysł spadł z nieba 🙂
O widzisz…A ja nie mogłam mamy przekonać do fig?♀️ może teraz się skusi ? warto spróbować ? Dziękuję za przepis?
Kurczę figę z makiem już jadłam kropka Nie wpadłabym że można ją połączyć z boczkiem Zastanawiam się czy mogłabym zamiast boczku użyć szynki szwarcwaldzkiej? Po raz kolejny obłęd obłęd
Jadłam mniej więcej to samo, ale w wędzonymi śliwkami i było pyszne, czasami też było w tym po kawałeczku ostrej papryki. Też pychotka, figi uwielbiam i surowe i suszone. Muszę kiedyś coś takiego zrobic.
Małgosiu, zdjęcia jak zawsze obłędne, ale i to co na zdjęciach kusi niesamowicie… jutro kupuję figi <3
Pozdrawia ciepło, Agness:)