DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
GrzybyZupy

Leśna zupa z kozią brodą

by Małgorzata Kijowska 2 października 2020
Napisane przez Małgorzata Kijowska 2 października 2020
Leśna zupa z kozią brodą - przepis

Leśna zupa z kozią brodą to nic innego jak rosół z kawałkami unikalnego grzyba nazywanego różnie: kozia broda, siedziuń, szmaciak.

Leśna zupa z kozią brodą – skąd taka nazwa? Od grzyba, który nie jest aż tak popularny jak inne leśne grzyby. Nie jestem specjalistką od grzybów, ale często spotykam się z niszczeniem grzybów przez ludzi. Mieszkam na skraju lasu i często po nim spaceruję. Co kawałek widać rozkopane grzyby, podeptane, zniszczone. Kozią brodę również widziałam w takim stanie, niestety. Nie potrafię tego zrozumieć. Dlaczego niszczy się coś, co może i ludziom przydatne nie jest, ale zwierzętom czy po prostu naturze już tak? Niewątpliwie człowiek jest okropnym barbarzyńcą i gdzie się nie pojawi, tam sieje spustoszenie.

Leśna zupa z kozią brodą – na nią Was dzisiaj zapraszam. Jest lekka, smaczna, aromatyczna i nie smakuje jak standardowa zupa grzybowa.

Przepis na leśną zupę z kozią brodą

Składniki:

  • 3-4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 małego pora
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 grzyb kozia broda o wielkości średniego kalafiora
  • 2 średnie liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 papryczka chilli
  • około 2 cm średniego kawałka imbiru
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego
  • opcjonalnie małe pomidorki – po 2-3 na porcję

Leśna zupa z kozią brodą – jak zrobić

  • Marchew, pietruszkę i seler opłukać dokładnie, obrać ze skóry.
  • Por przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą.
  • Imbir dobrze wypłukać, pokroić na plasterki.
  • Papryczkę przekroić, usunąć pestki i ogonek, wypłukać.
  • Udka oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (około 2 -2,5 litra) i zagotować na niewielkim ogniu. Po około 2-3 minutach gotowania dodać marchew, pietruszkę, seler i por. Dołożyć papryczkę, liście laurowe, imbir, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wszystko razem gotować podobnie jak rosół, czyli pod częściowym przykryciem i na niewielkim ogniu do miękkości.
  • Mniej więcej w połowie gotowania dodać sól.
  • Podczas gotowania rosołu oczyścić kozią brodę: najpierw z większych zanieczyszczeń, a następnie przełożyć do miski z posoloną dobrze wodą. W takiej wodzie płukać grzyb, rozdzielając go jednocześnie na mniejsze kawałki. Podczas płukania zmieniać wodę aż grzyb będzie czysty. Dobrze umyty odsączyć i pokroić na dowolnie mniejsze kawałki.
  • Kiedy rosół będzie gotowy, wyjąć z niego mięso i warzywa – odstawić je do lekkiego przestudzenia, a sam rosół można przecedzić.
  • Umyte kawałki koziej brody włożyć do garnka z rosołem i gotować przez około 10 minut, również na niewielkim ogniu i pod częściowym przykryciem.
  • W tym czasie wyjęte z rosołu marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Oddzielić mięso od kości i je również pokroić na mniejsze kawałki.
  • Pod koniec gotowania zupy dodać tymianek i przyprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem i sosem sojowym. Włożyć warzywa i mięso – całość zagotować i zdjąć z ognia.
  • Na końcu -opcjonalnie – można do wrzącej zupy włożyć na 2-3 minuty kilka małych pomidorków (uprzednio umytych), które potem ciekawie podkręcą finalny smak.
Lesna zupa z kozią brodą - przepis

Kozia broda – siedziuń sosnowy – szmaciak gałęzisty

Ten oryginalny grzyb wyglądem przypomina kędzierzawą gąbkę lub…mózg, a w smaku jest delikatny, lekko orzechowy. Występuje w lasach iglastych i mieszanych, a rośnie na korzeniach drzew, najczęściej sosny – stąd zapewne jedna z nazw: siedziuń sosnowy. Ten grzyb nie potrzebuje żywego drzewa, bo znaleźć go można także na resztkach martwych już drzew. Mimo, iż jest jadalny, to należy do pasożytów, a drzewo, na którym wyrasta po prostu gnije. Ponieważ w latach 1990 – 2014 w Polsce kozia broda była na liście gatunków ściśle chronionych, wiele osób do dzisiaj jej nie zbiera.

Ciekawostka

Kozia broda ma wiele nazw: kozia broda kędzierzawa, kozia broda włoska, sorokop, płaskosz sorokop, sieduń, siedź, płaskorz, szmaciak, szmaciak gałęzisty, siedzuń borowy, strzępiak kędzierzawy. Nazwy te funkcjonują w różnych rejonach naszego kraju.

*Źródła: informacje własne oraz z Wikipedii

Zupa z grzybami – spróbuj także krupniku z ich dodatkiem

Krupnik z grzybami – zrobiony z grubej kaszy jęczmiennej, na skrzydełkach i z dodatkiem leśnych grzybów. Pyszny!

Przepis na krupnik z grzybami
kozia broda
24 komentarze
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Figi zapiekane z serem i boczkiem
następny wpis
Jedz by pokonać chorobę

Podobne wpisy

Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem

19 stycznia 2021

Zupa z soczewicy z wołowiną

3 stycznia 2021

Szybkie kaszotto z leśnymi grzybami

29 października 2020

Krem z dyni i pieczonych warzyw z pleśniowym...

19 października 2020

Zupa z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką

20 kwietnia 2020

Chowder kukurydziany z boczkiem i tymiankiem – proste...

18 lutego 2020

Ziemniaczana zapiekanka grzybowa z marchewką i jajkiem

3 lutego 2020

Francuska zupa cebulowa

2 stycznia 2020

Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami – pikantna i...

22 listopada 2019

Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą

6 listopada 2019

Sezon na grzyby – od zbioru do marynaty

25 października 2019

Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

19 października 2019

24 komentarze

Po prostu MAMA 8 października 2020 - 18:50

Od lat nie spotkałam tego grzyba w lesie, mimo, że wypatruję uważnie. A jest niesamowity. Zazdroszczę!

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 13:53

Powiem Ci, że u nas go sporo więc szaleję w kuchni 😀

Odpowiedź
Klimaty Agness 8 października 2020 - 08:58

Koziej brody nigdy nie zbierałam i nie jadłam. Ale kuzynka w tym roku znalazła kilka pięknych egzemplarzy, nawet nie wiem jak je zagospodarowała. Twoja zupka wygląda pysznie 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 13:54

Agness, ponoć flaczki z koziej brody są odlotowe. Może uda mi się jeszcze w tym roku je zrobić.

Odpowiedź
Anna 8 października 2020 - 06:37

Siedziuń to pyszny grzyb. Jest delikatny i koronkowy. Najczęściej krótko go smażę na maśle z czosnkiem i natką pietruszki.
Zupa to ciekawy pomysł na siedziunia. Taka jesienna, oryginalna. Zjadłabym!

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 13:55

No widzisz, tak nie robiłam. Niech no tylko wpadnie mi w ręce…

Odpowiedź
Kasia Franiszyn-Luciano 7 października 2020 - 19:43

Bardzo ciekawą nazwę, nawet kilka nazw posiada ten grzyb wykrzyknik w życiu nie widziałam go na oczy a jeżeli widziałam to zapewne o minęłam szerokim łukiem uważając za dziwoląga. Jak na dziwoląga przystało skutecznie bym nie odstraszył. Nie przeczę że zjadłabym zupę z wielkim smakiem. Chociażby tylko dlatego że grzyby Uwielbiam a i należą do osób bardzo ciekawych smaków nowych, nowych kształtów i eksperymentów w kuchni. Ja sobie mogę tylko wyobrazić jak piękny zapach rozchodził się po kuchni!

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 13:58

Kasiu, ja dopiero uczę się grzybów. Mam fajnych sąsiadów, którzy są prawdziwymi ekspertami, wiec korzystam z ich wiedzy 🙂

Odpowiedź
Justyna Borucka 7 października 2020 - 19:41

Nie jadłam takiej zupki – przyznam się bez bicia 🙂 wygląda niesamowicie smacznie 🙂 muszę zapytać mojego grzybiarza, czy zna kozia brodę i gdzie można ja znaleźć. Jeśli przytarga mi do domu chętnie zrobię, bo bardzo jestem ciekawa.

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 13:59

Tak sobie tę zupkę wymyśliłam i okazało się, że całkiem pyszna w smaku 🙂 Rozejrzyj się dobrze, pewnie gdzieś kozie bródki będą 😉

Odpowiedź
Ania 7 października 2020 - 18:45

Śmieszna nazwa jest tego grzyba 🙂 jak lubie grzyby tak trgo chyba bym nie chciala spróbować. Dziwnie mi on wygląda, ale to może przez to ze jest taki unikatowy 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 14:00

Mnie najbardziej bawi nazwa szmaciak 😀

Odpowiedź
Marzena T (Mania) 7 października 2020 - 18:26

Ja właśnie od niedawna słyszę o tym grzybie. Widziałam nie raz, ale nigdy nie zbierałam. Intryguje mnie jego smak i z chęcią bym spróbowała 😀

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 14:00

Marzenko, w Twoich okolicach powinien rosnąć 🙂

Odpowiedź
Słodko Słodka 7 października 2020 - 18:01

Widziałam za dzieciaka te grzyby w lesie, ale nigdy ich nie zbieraliśmy. Zupka wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 14:00

Asiu, człowiek uczy się całe życie 😉

Odpowiedź
Barbara 7 października 2020 - 17:54

Ja jestem ciekawa, jak wygląda ten grzyb.

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 14:02

Nie zdążyłam sfotografować niestety, gapa jestem. Znajdziesz jednak zdjęcia w internecie.

Odpowiedź
Papierowa Łowczyni 7 października 2020 - 17:40

Nigdy nie jadłam tego grzyba więc jestem bardzo ciekawa smaku. Chętnie wypróbuję przepis

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 14:03

Daria, smacznego 🙂

Odpowiedź
Irena-Hooltaye w podrozy 7 października 2020 - 17:01

A ja tego grzyba znam, wychowałam się prawie w lesie i zbierałam grzyby razem z Tatą.
Tak poznałam kozią brodę, bo dużo ich rosło. Niestety nie jadłam, bo mi wtedy wygląda nie pasował.
Przypomniałaś mi o tym grzybie i super zupkę ugotowałaś.
Całkiem w niej smacznie broda wygląda. Fajne składniki. Tylko robić i jeść 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 14:04

Broda w zupie 😉 hihihi… W przyszłym sezonie może uda się wrzucić więcej przepisów z tym grzybkiem 😉

Odpowiedź
Iwona Banach 7 października 2020 - 16:14

O szamcviaku słyszałam, nawet nim pisłam, ale chyba bym się bała sama go zbierać bo może być do czegoś podobny… Do czego? Hmmm nie wiem, nie znamsię na grzybach i tu jest prawdziwy kłopot, choć od zaufanego bym kupiła.

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 14:04

Iwonka, mi najbardziej przypomina postrzępioną gąbkę lub…mózg 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przepisy na dania i przekąski na imprezę

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od po Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od początku do końca. Biorąc pod uwagę mój artystyczny antytalent wyszło chyba całkiem nieźle, jak sądźcie?? 😉😁😎
__________________________
#logo #nowelogo #nowe #brand #samazrobiłam #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #nowość #nowosc
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne podejście do sfotografowania ich 🤭🙃😱😁 Są tak kruche, pyszne i pachnące, że trudno powstrzymać się od ich podjadania 😁 Tym razem się uda! Wpadną na blog lada dzień, obiecuję 🤩
__________________________
#ciasteczka #ciastka #zlawendą #lawendowe #krucheciastka #krucheciasteczka #krucheciasto  #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking
Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym domu 🤩 Do mięty mam wyjątkową słabość od zawsze 😁
__________________________
#mięta #mieta #świeżamięta #swiezamieta #herbatamiętowa #uwielbiam #dzbanek #niedziela #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cuk Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cukrem, z kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego 🤩 są pyszne ale trzeba ich upiec większą ilość...ciekawe dlaczego 😎
_____________________________
#ciastka #ciasteczka #kruche #krucheciasteczka #krucheciastka #tojestpyszne #daylicooking #blogkulinarny #skwierzyna
Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny w Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny wybór, przynajmniej dla mnie 😁 A może na śniadanie wytrawne, a do kawy słodkie? 😊 Kochani, obyśmy w życiu mieli tylko takie dylematy. Udanego dnia 🥰🌞🤩😘
__________________________
#gofry #gofrownica #śniadanie #sniadanie #dziendobry #dzieńdobry #wtorek #daylicooking #tojestpyszne #breville #blogkulinarny #blogerkakulinarna #deser
Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Cz Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Czy moze byc cos przyjemniejszego jak świeże gorące pieczywo do poniedziałkowego śniadania? 😊 Dobrego dnia, kochani 🥰
__________________________
#bulki #buleczki #sniadanie #poniedzialek #tobedziedobrydzien #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #smacznego
Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie dzisiaj prosty zestaw: z twarożkiem i domowym dżemem pomarańczowo-dyniowym. Jestem chyba uzależniona od tego dżemu 😱😁🤔👍🤩
Lubicie naleśniki? Z czym najchętniej je robicie??
__________________________
#nalesniki #naleśniki #patelnia #patelniadonaleśników #deser #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #tojestpyszne #homemade #niedziela #niedzielnepopołudnie
Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wsz Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze  i nastroje dopisują. W mojej kuchni dzisiaj wielkie gotowanie. Na pierwszy ogień poszły klopsiki wołowe w sosie porowo-paprykowym. Będzie pysznie i pachnąco 🤩 A jakie zapachy dzisiaj u Was??
__________________________
#sobota #gotowanie #wolowina #wołowina #obiad #daylicooking #klopsy #klopsiki #pysznie #milejsoboty #dobregoweekendu
Zobacz więcej... Obserwuj

Dołącz

Facebook

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Faworki karnawałowe, czyli chrust

  • Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem

  • Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

  • Zupa z soczewicy z wołowiną

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam sięPolityka prywatności