2,5K
Krupnik z grzybami to zupa zdrowa dzięki kaszom i oryginalnie smaczna dzięki grzybom. Warto ją gotować!
Krupnik z grzybami bardzo lubię i często gotuję. W ogóle krupnik kojarzy mi się z domem rodzinnym, choć z grzybami nie gotowało się go. Z pewnością macie takie dania, które zawsze przywołują w pamięci najpiękniejsze chwile z dzieciństwem, prawda?
W moim domu krupników jest wiele odmian. Gotuję je z wielu rodzajów kasz: na mięsie (coraz rzadziej), na oleju, oliwie, na maśle… Ze śmietaną, z jogurtem, z grzankami – chyba muszę je wszystkie pokazać Wam na blogu, bo są naprawdę pyszne.
A dzisiaj…krupnik na skrzydełkach z grubej kaszy jęczmiennej i z dodatkiem suszonych grzybów – pysznie!
Przepis na krupnik z grzybami
Składniki na duży garnek:
- 6-8 średnich skrzydełek z kurczaka
- 4 litry wody
- 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej
- 3 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 większa pietruszka
- 1/4 małego selera
- ok. 10 cm pora
- ok. 4 litry wody
- sól i pieprz do smaku
- 3 średnie liście laurowe
- ok. 10 suszonych grzybów
Jak zrobić krupnik z grzybami
- Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę. Następnie namoczone pokroić w mniejsze kawałki.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w niewielką kostkę, a pora posiekać drobno.
- Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą – najlepiej zrobić to wsypując kaszę na sito i płucząc pod bieżącą wodą.
- Oczyszczone skrzydełka zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, kaszę i grzyby, gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. Mieszać co jakiś czas, aby nic nie przypaliło się.
- Dodać marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki – przyprawić solą i pieprzem.
- Wszystko razem gotować do miękkości. Ilość wody podałam orientacyjnie, można jej dodać mniej, a podczas gotowania i pęcznienia kaszy, dolać.
- Kiedy zupa będzie ugotowana można jeszcze ewentualnie doprawić ją solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Zupa najlepszy smak ma na drugi dzień. Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie ze śmietaną lub naturalnym jogurtem.
Przepis na kupnik nie tylko z grzybami
Zupa ziemniaczana z kaszą jęczmienną i jarmużem