Krupnik z grzybami to zupa zdrowa dzięki kaszom i oryginalnie smaczna dzięki grzybom. Warto ją gotować!
Krupnik z grzybami bardzo lubię i często gotuję. W ogóle krupnik kojarzy mi się z domem rodzinnym, choć z grzybami nie gotowało się go. Z pewnością macie takie dania, które zawsze przywołują w pamięci najpiękniejsze chwile z dzieciństwem, prawda? W moim domu krupników jest wiele odmian. Gotuję je z wielu rodzajów kasz: na mięsie (coraz rzadziej), na oleju, oliwie, na maśle… Ze śmietaną, z jogurtem, z grzankami – chyba muszę je wszystkie pokazać Wam na blogu, bo są naprawdę pyszne. A dzisiaj…krupnik na skrzydełkach z grubej kaszy jęczmiennej i z dodatkiem suszonych grzybów – pysznie!
Przepis na krupnik z grzybami
Składniki na duży garnek:
6-8 średnich skrzydełek z kurczaka
4 litry wody
1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej
3 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1 większa pietruszka
1/4 małego selera
ok. 10 cm pora
ok. 4 litry wody
sól i pieprz do smaku
3 średnie liście laurowe
ok. 10 suszonych grzybów
Jak zrobić krupnik z grzybami
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę. Następnie namoczone pokroić w mniejsze kawałki.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w niewielką kostkę, a pora posiekać drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą – najlepiej zrobić to wsypując kaszę na sito i płucząc pod bieżącą wodą.
Oczyszczone skrzydełka zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, kaszę i grzyby, gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. Mieszać co jakiś czas, aby nic nie przypaliło się.
Dodać marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki – przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko razem gotować do miękkości. Ilość wody podałam orientacyjnie, można jej dodać mniej, a podczas gotowania i pęcznienia kaszy, dolać.
Kiedy zupa będzie ugotowana można jeszcze ewentualnie doprawić ją solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupa najlepszy smak ma na drugi dzień. Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie ze śmietaną lub naturalnym jogurtem.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.