Zupa brokułowa z ciecierzycą i naciowym selerem, ugotowana na maśle, prosta i łatwa do zrobienia – sprawdź przepis.
Zupa brokułowa z ciecierzycą – brzmi zachęcająco? Ja ją uwielbiam, więc postanowiłam podzielić się przepisem z Wami. Przygotowując ten wpis zauważyłam, że na blogu jest ponad 90 przepisów na zupy i zdecydowana większość z tych zup powstała z tego, co miałam akurat pod ręką lub przy okazji robienia innych potraw. Mało to oryginalne, ale najważniejsze, że wychodzą smaczne dania. Dzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad. Prawdopodobnie wielu z Was gotuje w podobny sposób. Chociaż czasami wymaga to wyjątkowej kreatywności, to wychodzą całkiem smaczne dania.
Zupa brokułowa z ciecierzycą i selerem naciowym na maśle
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 15 cm średniego pora
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 większe ząbki czosnku
- 2 łyżki delikatnej w smaku oliwy lub oleju
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 100 g masła
Jak zrobić zupę brokułową z ciecierzycą
- Czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno.
- Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić w półplasterki.
- Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
- Seler naciowy pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę lub olej, dodać czosnek, smażyć krótko na średnim ogniu, nie powinien się przypalić.
- Dodać por i mieszając smażyć przez 2-3 minuty.
- Następnie dodać brokuły, wlać wodę w ilości takiej, aby była około 2 cm powyżej poziomy warzyw.
- Po około 3-4 minutach dodać seler naciowy.
- Całość posolić do smaku i gotować do odpowiedniej dla siebie miękkości.
- Na końcu dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę.
- Zupę zdjąć z ognia, przyprawić pieprzem, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia.
Zupy nie muszą być monotonne i nudne
Przepisów na zupy na blogu jest sporo – sprawdź czy znajdziesz takie, które staną się Twoimi ulubionymi.
Kremowa zupa ziemniaczano-porowa, aksamitna, dobrze przyprawiona i prosta do zrobienia.
Zupa z ciecierzycy i awokado – oryginalna, prosta, szybka i pełna zdrowych składników. Z pewnością zasmakuje wielbicielom i awokado, i ciecierzycy.
Pieczona ciecierzyca – pyszna chrupiąca przekąska, która sprawdzi się na wieczór przed telewizorem lub na imprezę ze znajomymi jako dodatek…na przykład do piwa. W przeciwieństwie do sklepowych przekąsek, pieczona ciecierzyca jest również zdrowa, a nie tylko smaczna.