Domowy ketchup i panierowany kabaczek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Zrobisz to danie prosto i szybko – sprawdź przepis.
Domowy ketchup i panierowany kabaczek to doskonałe połączenie. Dawno nie robiłam już nic z kabaczka, a przecież jest taki pyszny. Można z niego zrobić wiele potraw i to nie tylko wytrawnych. Tym razem jednak przygotowałam panierowane krążki z dodatkiem domowego ketchupu. Akurat miałam w ogródku sporo mocno dojrzałych pomidorów, z którymi nie wiedziałam co zrobić. Właściwie to nie wiem czy ten sos nazwać ketchupem. Może to prędzej zwyczajny sos pomidorowy albo dip? Zresztą…czy to ważne jak go nazwać? Ważne, ze jest smaczny i idealnie do kabaczka w takiej formie pasuje.
Domowy ketchup i panierowany kabaczek
Do połowy bułki tartej, w której obtaczałam kabaczka, dodałam startego parmezanu. Część była więc smażona po obtoczeniu w bułce, a część w bułce z parmezanem. Niewątpliwie obie wersje okazały się pyszne, choć ta część z dodatkiem sera miała bardziej wyrazisty smak. Jeśli nie będziecie mieć pod ręką parmezanu, to wykorzystajcie inny, twardy ser, też powinno być smacznie.
Przepis na domowy sos pomidorowy – ketchup
Składniki:
- 500 g mięsistych pomidorów
- pół średniej główki czosnku
- 1 lekko czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1 lekko czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
- mielona ostra papryka – do smaku
- sól – do smaku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki łagodnej oliwy lub oleju + oliwa lub olej do pieczenia pomidorów
Jak zrobić domowy ketchup – sos pomidorowy
Opłukane i osuszone pomidory przekrawać na pół. Smarować lekko oliwą lub olejem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnku nie obierać z łupinek. Wystarczy go przekroić w poprzek. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20-30 minut. Połówki pomidorów i czosnek powinny lekko się przypiec.
Przypieczony czosnek”wycisnąć” z łupinek. Jest to proste i szybkie do zrobienia.
Do garnka przełożyć pomidory z czosnkiem, oregano, paprykę wędzoną, słodką i ostrą. Wlać 100-150 ml wody. Przyprawić do smaku solą. Mieszając wszystko razem dusić na niewielkim ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go jeszcze odrobiną wody. Na końcu całość zmiksować blenderem i ostatecznie doprawić.
Wskazówka
Ja nie obieram pomidorów ze skórki, bo i tak po zblendowaniu są prawie niewyczuwalne. Jeśli jednak komuś drobne skórki przeszkadzają, wtedy skórkę można bardzo łatwo zdjąć z pomidorów po zapieczeniu i przestudzeniu ich.
Przepis na panierowane krążki kabaczka – cukinii
Składniki:
- 1 większy kabaczek lub cukinia
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól i świeżo mielony pieprz
- tarty parmezan opcjonalnie
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić panierowane krążki kabaczka lub cukinii – krok po kroku
Kabaczka obrać ze skóry, przekroić w poprzek i z obu części ze środka wydrążyć środek. Najłatwiej zrobić to dużą łyżką.
Wydrążony kabaczek pokroić na plastry-krążki, a optymalna grubość to 1-2 cm.
Następnie wszystkie krążki posolić i odstawić, aby puściły wodę. Wodę odlać jak najdokładniej, można także osuszyć kabaczka ręcznikiem papierowym.
Bułkę tartą można opcjonalnie wymieszać z drobno tartym parmezanem – na 1 część bułki – 1 część parmezanu.
Jajko roztrzepać z dodatkiem pieprzu.
Każdy krążek zanurzać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej (lub bułce z parmezanem) i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Krótko i z obu stron na ciemno złoty kolor, a po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Ketchup możesz zrobić także z cukinii (lub kabaczka) w nieco innej wersji…
…albo pikantny ketchup z papryką i marchewką.
Bardzo lubię pieczone pomidory i chętnie zrobię taki sos w domu do makaronu 🙂 Wygląda pysznie i kremowo. Dziękuję za inspirację i zapraszam serdecznie na czerwoną zupę: https://www.czujeismakuje.com/czerwona-zupa-z-porem-i-papryka/ Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kasiu, dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że zasmakuje Ci ?
Już do Ciebie biegnę na zupkę!