Zupa ziemniaczana z kapustą – prosta, ze składników, które akurat były pod ręką – warto wykorzystać resztki kapusty po robieniu gołąbków.
Zupa ziemniaczana z kapustą to wynik zagospodarowania resztek kapusty z robienia gołąbków. Tym razem robiłam je z bardzo dużej ilości mięsa, więc i końcówek kapusty też zostało sporo. Ponieważ prosta zupa jarzynowa to było zbyt banalnie, więc postanowiłam zrobić krem. Dodając ziemniaki uzyskałam ciekawą, aksamitną konsystencję, a zupa jest dość delikatna w smaku. Bez wątpienia smażone na maśle pieczarki cudownie ten smak uzupełniły.
Zupa ziemniaczana z kapustą – przepis jak wykorzystać resztki kapusty po robieniu gołąbków
Składniki:
- ok. 750 g świeżej białej kapusty
- ok. 300 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- ok. 1200 ml wody
- 50 g masła + 25 g do pieczarek
- 500 g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Zupa ziemniaczana z kapustą – jak ją zrobić
- Kapustę poszatkować drobno.
- Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Czosnek obrać i posiekać.
- W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek.
- Następnie dodać kapustę i mieszając poddusić przez 3-4 minuty.
- Dodać ziemniaki, wlać wodę, posolić i na niewielkim ogniu gotować do miękkości warzyw.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia, dodać 50 g masła i zblendować zupę do pożądanej gładkości.
- Zupę przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, na patelni rozgrzać masło i przysmażyć pieczarki. Na koniec smażenia posolić i przyprawić pieprzem.
- Na talerze nalewać zmiksowaną zupę, a na wierzchu układać przysmażone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki – można podawać z chrupiącą grzanką.
Lubisz zupy ziemniaczane – wypróbuj inne przepisy
Niewątpliwie zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem jest w stanie zachwycić większość smakoszy i kremowych zup, i wędzonych ryb.
Godne uwagi jest także połączenie katroflanki z boczkiem – sprawdź jak smakuje krem ziemniaczany z boczkiem.
Kremowa zupa ziemniaczano-porowa – pyszna i pachnąca – polecam!
Kolorowa zupa krem z fioletowych ziemniaków z dodatkiem wędzonego łososia – kolorowa wersja tradycyjnej kartoflanki.
Kremowa zupa z ciemniaków i cukinii – jeden z najpopularniejszych przepisów na zupy na moim blogu.
Co zrobić, żeby każda zupa była zawsze smaczna?
Jeśli uważasz, że nie potrafisz ugotować dobrej zupy, to zajrzyj do krótkiego wpisu, w którym znajdziesz garść wskazówek – mam nadzieję, że Ci pomoże ?