Krakersy to kruche, lekko słone ciasteczka. Dobre do pochrupania przed telewizorem, a także jako dodatek do wytrawnych dań. Wykorzystując dobry, sprawdzony przepis warto je robić w domu, zamiast kupować w sklepie.
Krakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy zaczerpnęłam z tej strony, zmieniłam tylko rodzaj mąki, bo akurat pod ręką nie było razowej. Jeśli planujecie menu na imprezę w domu, to polecam krakersy.
Przepis na domowe krakersy
Składniki:
Jak zrobić domowe krakersy – krok po kroku
Dodać kminek (ja użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu), miód i wodę. (Jeśli mamy skrystalizowany miód, wystarczy lekko go podgrzać aż się rozpuści.)
Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania.
Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180℃ przez około 15 minut – krakersy powinny lekko zbrązowieć.
Ale super pomysł. Mało pracy a fajny efekt !! 🙂
Podoba mi się to bardzo 🙂