2,1K
Wertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia co to jest to całe awokado ? Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy, jakie Wam pokazywałam dzisiaj.
Przepis na twarożek z awokado, z dodatkiem pomidora i papryki
Składniki:
1 duży dojrzałe awokado
1 duży pomidor
1 średnia cebula
1/4 średniej czerwonej papryki
200 g twarogu
2 łyżki ziaren słonecznika
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz, ostra papryka – do smaku
Sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i paprykę wymieszać razem, tworząc coś w rodzaju marynaty.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno posiekać. Awokado wydrążyć, miąższ również drobniutko posiekać. Cebulę obrać i posiekać w jak najdrobniejszą kostkę. Paprykę również drobno posiekać.
Marynatę wymieszać z pomidorem, awokado, cebulą i papryką. Dodać twaróg – jeśli będzie to zwykły, wtedy konsystencja wyjdzie grudkowa. Jeśli dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda.
Smacznego!
Wydawało mi się, że pisałam komentarz…
Uwielbiam awokado, wiec się skuszę… Buziaki!
smacznego, Basiu 🙂
Nie lubię awokado ale na resztę chętnie bym się skusiła 🙂
a może w takiej postaci awokado zyska? 🙂
Hmmm wow 🙂
🙂
Od dawna szukałam takiego przepisu,cieszę się że tu trafiłam :)http://czasemtakjestczasemtakjest.blogspot.com/
witaj w moich progach 🙂
Rewelacyjnie podana !!
Szczęśliwego Nowego Roku 🙂
grzechem byłoby nie wykorzystać skórki po awokado 😉
wszystkiego dobrego! :*
wygląda pysznie 🙂
i tak smakuje 🙂
smakowite połączenie awokado 🙂
następnym razem dodam go więcej 🙂 będzie jeszcze lepiej smakowało 🙂
Uwielbiam awokado, najbardziej w wersji bez niczego, ale Twoja wersja z twarożkiem wygląda bardzo smakowicie 😉
spróbuj zupy z ciecierzycą 🙂
https://www.daylicooking.pl/2014/12/zupa-z-soczewicy-z-awokado.html
p.s. nie sugeruj się soczewica w linku 😉 błąd podczas pisania posta ;)))