Croque Madame i croque Monsieur, czyli chrupiąca pani i chrupiący pan. To dwie kanapki podawane na gorąco, z szynką serem i sosem beszamelowym.
Croque Madame to kanapka, o której chyba wszyscy przynajmniej słyszeli. Tak naprawdę nie jest to nic wymyślnego i mnie osobiście bardziej kojarzy się z kuchnią prostą i szybką kuchnią niż wykwintną. Przyznam się, że długo szukałam w internecie i moich książkach “najbardziej poprawnego przepisu”. No i nie znalazłam, bo z croque Madame jest chyb a tak, jak z naszym rosołem czy bigosem. Niby wiadomo jak robić, ale każdy ma swoje własne wersje różniące się drobiazgami i każda z nich jest równie smaczna i “poprawna”. Oczywiście nie chodzi mi o modyfikacje od podstaw, ale naprawdę drobiazgi typu rodzaj szynki, sera czy ilość beszamelu.
Na skróty

Croque Madame i croque Monsieur – co to takiego
Croque Madame to niemal bliźniacza wersja croque Monsieur, bo obie różnią się między sobą tylko jajkiem. Madame na wierzchu ma położone sadzone jajko, a Monsieur nie. I naprawdę na tym kończą się różnice. Croque Madame (i Monsieur rzecz jasna tez) to dwie kromki chleba z gotowaną szynką i serem (najczęściej ementalerem bądź gruyere). Do tego dochodzi sos beszamelowy i odrobina musztardy.
Niektórzy zaczynają przygotowanie kanapki od namoczenia chleba w roztrzepanym jajku i obsmażeniu go na sklarowanym maśle, czyli od przygotowania francuskich tostów. Można jednak z tego zrezygnować i opiec tylko chleb na grillu lub w piekarniku. Podobna dowolność jest z sosem beszamelowym, którym można przesmarować jedną kromkę chleba lub obie. W każdym razie ta smaczna i sycąca kanapka może być podana na śniadanie, lunch lub kolację. Zapraszam po przepis 🙂
Przepis na croque Madame
Składniki na 4 podwójne kanapki croque Madame
- 8 kromek chleba – u mnie tostowy, ale może też być na zakwasie
- plastry szynki (u mnie plastry pieczonego indyka) – po 1 lub 2 na kanapkę
- żółty ser – najlepiej gruyer lub ementaler
- musztarda Dijon
- sos beszamelowy – przepis na sos beszamelowy poniżej
- 4 jajka
- odrobina masła do usmażenia jajek
Jak zrobić kanapkę croque Madame i croque Monsieur
Kromki chleba opiecz lekko na grillu, w piekarniku lub tosterze. Spód kanapki czyli dolny kawałek chleba posmaruj cienko musztardą. Jeśli jesteś wyjątkowym amatorem musztardy, daj jej więcej.
Na musztardzie ułóż plaster sera lub wiórki startego – w zależności, co masz akurat pod ręką. Na serze połóż plaster gotowanej szynki – ja szynkę zastąpiłam indykiem. Możesz jednak dać podwójny ser i dwa plastry szynki.
Na szynce ułóż drugą kromkę chleba i dociśnij lekko, po czym posmaruj ją sosem beszamelowym. Dodaj go tyle, ile lubisz. Powinien wyjść na tyle gęsty, aby nie spłynąć.
Tak przygotowaną kanapkę wstaw do piekarnika i zapiekaj ją w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 4-7 minut w zależności jak bardzo chcesz ją przypiec. Sos beszamelowy na wierzchu lekko się zrumieni w tym czasie.
Kiedy kanapka będzie się zapiekała, usmaż jajko.
Rozgrzej patelnię, dodaj nieco masła i delikatnie wbij jajko. Na średnim ogniu smaż przez 3-5 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko niech zostanie płynne lub półpłynne.
Na opieczoną kanapkę ułóż jajko – to będzie Twoja croque Madame. Kanapka bez jajka to croque Monsieur.

Przepis na sos beszamelowy
- ok. 75 g masła
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W niedużym garnuszku stop masło i dodaj mąkę. Mieszając na niewielkim ogniu zrób tzw. białą zasmażkę, czyli smaż przez chwilę, aby tylko mąka zaparzyła się, ale nie rumieniła.
Następnie wlej mleko i cały czas mieszając, aby nie zrobiły się “kluchy” połącz razem. Gotuj na niedużym ogniu przez 2-3 minuty i wyłącz.
Sos przypraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i odrobiną soku z cytryny. Podane przeze mnie ich ilości są orientacyjne, przypraw według własnego smaku.
Sos wychodzi dość gęsty, a jak przestygnie wydaje się wręcz zbyt gęsty. Podgrzej go wtedy lekko, to wystarczy. (Zbyt rzadki spłynąłby po prostu z kanapki.)
(Moje kanapki są dość cienkie, ale Twoje mogą być znacznie grubsze. Ilości sera i szynki, a także beszamelu, zmodyfikuj po swojemu.)
Kanapka na ciepło niejedno ma imię
Kanapki na ciepło to w sumie dość proste podanie “czegoś konkretnego” z… niczego. Wystarczy trochę sera, jakaś wędlina i hop! do piekarnika. Czasami kawałek pieczeni lub ryba grają główną rolę. Takie kanapki są sycące, ale uwaga: zjada się ich więcej niż takich zwyczajnych i bez opieczenia 😉
Grillowana kanapka z kurczakiem podana w najprostszy sposób. Z pomidorem, odrobiną zieleniny i sosem czosnkowym – zrobisz ją prosto i szybko.

Kanapka na ciepło z opiekanym łososiem, na pełnoziarnistym chlebie tostowym. Z roszponką i twarożkiem tworzy pyszny i pełnowartościowy posiłek.

Witam Cię serdecznie
Bardzo fajne propozycje na wykonanie kanapek. Ja też robiłem podobną kanapkę z jajkiem sadzonym i serem, lecz pieczywo opiekałem na patelni, choć i wersja z sosem beszamelowym także wygląda wspaniale. Wiele dań można na różny sposób przygotować, tak i tą kanapkę. Interesuję się kuchnią krajów niemieckojęzycznych, więc wiele tamtejszych przepisów na różne typowe dania kuchni niemieckich, czy austriackich także przygotowuje się w różny sposób. Jest masa różnych przepisów na Kaiserschmarren lub Kartofelsuppe. Nawet bigos, czy pierogi rosyjskie, zwane inaczej galicyjskimi także inaczej się przygotowywało niż dawniej. Kuchnia polega na kreatywności i to jest w tym najważniejsze 😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i ściskam Cię mocno 🙂 B <3
Witaj Patryku 🙂
Kuchnia jest faktycznie doskonałym polem do pokazania swojej kreatywności. Ja mam nieco oporów do pokazywania kuchni innych krajów. Jeśli czegoś sama spróbuję u źródła, to odtworzenie przepisu czy bazowanie na nim ma sens. Przeczytanie ogólnego przepisu z miejsca w sieci, które mnie nie przekonuje skutkuje tylko zrobieniem czegoś dla siebie, nie na blog.
Ja też czasami podpiekam pieczywo na patelni 😉 Dodaj nieco beszamelu, to zobaczysz jaki pyszny efekt wychodzi 🙂
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dodam jeszcze, że szynka powinna być gotowana, nie wędzona. Ser, którego w tych kanapkach się oryginalnie używa, to oprócz szwajcarskich ementalera i gruyere, francuski Comte.
Smacznego!
Tak tak, wiem o tej szynce 🙂 Comte tylko zabrakło w opisie 🙂