Domowy fast food to nie lada gratka dla wielbicieli szybkich dań z barów i sieciowych restauracji. Łączy w sobie coś na szybko i coś zdrowego, a przy tym jest pyszny. Robiąc takie dania w domu wiemy co i jakiej jakości znajduje się w środku.
Od jakiegoś czasu chodził za mną fast food, taki domowy oczywiście. Początkowo miał to być najzwyklejszy hamburger, ale przypomniałam sobie, ze gdzieś na dnie zamrażarki czają się kawałki łososia. Postanowiłam zatem zrobić fishburgera, czyli kanapkę na gorąco z rybką. Nie bawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową, zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka. Grzechem byłoby nie skusić Was na nią, tym bardziej, że taka kanapka może być także świetną przekąską podczas domowych imprez.

Przepis na domowy fast food: opiekana kanapka z grillowanym łososiem
Składniki:
- pełnoziarnisty chleb tostowy
- twarożek śmietankowy
- roszponka
- pomidor
- sól do smaku
- grubo mielony pieprz do smaku
Ryba:
- około pół kg filetów z łososia
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki suszonej mięty
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki oleju
Dodatkowo:
olej do przesmarowania patelni
Jak zrobić opiekaną kanapkę z grillowanym łososiem – krok po kroku
- Przygotować marynatę z przypraw, soli, soku z cytryny i oleju. Nasmarować dokładnie wszystkie kawałki ryby, przykryć i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
- Twarożek rozetrzeć z solą i pieprzem, powinien wyjść dość pikantny. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę śmietany.
- Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry.
- Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 3-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości kawałka.
- Chleb tostowy podpiec na tej samej patelni.
- Jedną kromkę chleba smarować twarożkiem, układać roszponkę i pomidora, a na to gorący zgrillowany filet. Przykryć drugą kromką chleba. Podawać zanim ostygną.

Lubicie takie kanapki? Może inne kanapki na gorąco przypadną Wam do gustu? Aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub w zdjęcie wybranego przepisu.
Opiekane kanapki z serem pleśniowym i jajkiem w koszulce (poszetowym) – jeśli nie wiesz jak ugotować jajko w koszulce, to przy tym przepisie znajdziesz także dokładny opis.

Opiekana ciabatta z grillowaną gruszką i pleśniowym serem, polana syropem klonowym – idealna na spokojne śniadanie lub słodki podwieczorek.

Rany co za kanapka… nie mogę się napatrzeć 🙂
Łosoś, kromka chleba ale uwierz mi, nigdy nie wpadłabym na taki pomysł !!
Idealne do zabrania ze sobą na wyjazdm do pracym do szkoły.
Super :*
chwila improwizacji przy lodówce i wyszło takie coś 🙂 smacznie i ładnie 🙂 najedliśmy się jedną kanapką 🙂
Ja się skuszę Małgosiu, wygląda przepysznie!!!
oj, i takie właśnie było 🙂