4,7K
Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami – po co kupować gotowe jak można zrobić samodzielnie?
Śledzie w sosie słodko kwaśnym – śledzie w ogóle uwielbiam i powtarzam to przy każdym przepisie z nimi w roli głównej. Są dla mnie pewnego rodzaju fenomenem: tak intensywny smak i aromat, a łączyć można chyba ze wszystkim. Smakują na ostro, na słodko, z ziołami, śmietaną, jogurtem…i tak dalej. Na blogu jest sporo przepisów na dania ze śledzi, choć i tak nie wszystkie, jakie wykorzystuję. Dzisiejszy przepis pozornie wymaga nieco więcej pracy, bo trzeba pokroić, podsmażyć, udusić… Jednak w smaku są po prostu genialne! Kojarzą mi się nieco z pewną sałatką śledziową, którą czasem kupuję. Jeśli więc należysz do amatorów śledzi, to ten przepis może przypaść Ci do gustu. Smacznego!
Przepis na śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
Składniki:
- ok. 400 g solonych filetów śledziowych
- 2 średnie cebule
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 większa świeża papryka – ja użyłam po kawałki z czerwonej, żółtej i zielonej
- 2 łyżki oleju – użyłam rzepakowego
- 1 nieduży liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – użyłam mieszanki kolorowego, jest nieco łagodniejszy
- 1 lekko czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 4-5 średnich pomidorów lub ok. 250 ml passaty pomidorowej
- opcjonalnie 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania śledzi w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
- Śledzie wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie. Oczywiście warto sprawdzać smak śledzi w tym czasie, aby ich nie wymoczyć z ich smaku.
- Kiedy śledzie będą się moczyły warto przygotować sos, gdyż przed dodaniem musi wystygnąć.
- Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebule obierz i pokrój w średniej wielkości piórka.
- Czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
- Głębszą patelnię lub garnek z grubszym dnem (taki do smażenia, duszenia) rozgrzej, dodaj olej i zeszklij cebulę.
- Kiedy cebula stanie się już szklista, dodaj pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem, mieszając często, najpierw lekko podsmaż, a potem dusić razem na zmniejszonym ogniu i pod częściowym przykryciem.
- Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodaj posiekane pomidory oraz resztę paprykę słodką, ostrą, pieprz, sól, ocet i cukier. Wymieszaj i duś jeszcze przez około minutę.
- Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę ziemniaczaną) wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mieszając gotujący się sos, wlewaj ostrożnie do niego tę zawiesinę.
- Sos może być dla Ciebie zbyt rzadki lub zbyt gęsty. W przypadku zbyt gęstego możesz dolać odrobinę wody i zagotować. W przypadku zbyt rzadkiego zagęść go jeszcze odrobiną skrobi (lub mąki) ziemniaczanej. Najlepiej jest kontrolować to podczas wlewania zawiesiny z wody i skrobi.
- Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wymoczone śledzie pokrój na paski o szerokości około 3 cm.
- Dodaj do wystudzonego sosu i wymieszaj. Odstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny, aby wszystkie smaki przegryzły się.