Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami – po co kupować gotowe jak można zrobić samodzielnie?
Śledzie w sosie słodko kwaśnym – śledzie w ogóle uwielbiam i powtarzam to przy każdym przepisie z nimi w roli głównej. Są dla mnie pewnego rodzaju fenomenem: tak intensywny smak i aromat, a łączyć można chyba ze wszystkim. Smakują na ostro, na słodko, z ziołami, śmietaną, jogurtem…i tak dalej. Na blogu jest sporo przepisów na dania ze śledzi, choć i tak nie wszystkie, jakie wykorzystuję. Dzisiejszy przepis pozornie wymaga nieco więcej pracy, bo trzeba pokroić, podsmażyć, udusić… Jednak w smaku są po prostu genialne! Kojarzą mi się nieco z pewną sałatką śledziową, którą czasem kupuję. Jeśli więc należysz do amatorów śledzi, to ten przepis może przypaść Ci do gustu. Smacznego!
Przepis na śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
Składniki:
ok. 400 g solonych filetów śledziowych
2 średnie cebule
3 większe ząbki czosnku
1 większa świeża papryka – ja użyłam po kawałki z czerwonej, żółtej i zielonej
2 łyżki oleju – użyłam rzepakowego
1 nieduży liść laurowy
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – użyłam mieszanki kolorowego, jest nieco łagodniejszy
4-5 średnich pomidorów lub ok. 250 ml passaty pomidorowej
opcjonalnie 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania śledzi w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
Śledzie wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie. Oczywiście warto sprawdzać smak śledzi w tym czasie, aby ich nie wymoczyć z ich smaku.
Kiedy śledzie będą się moczyły warto przygotować sos, gdyż przed dodaniem musi wystygnąć.
Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebule obierz i pokrój w średniej wielkości piórka.
Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
Głębszą patelnię lub garnek z grubszym dnem (taki do smażenia, duszenia) rozgrzej, dodaj olej i zeszklij cebulę.
Kiedy cebula stanie się już szklista, dodaj pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem, mieszając często, najpierw lekko podsmaż, a potem dusić razem na zmniejszonym ogniu i pod częściowym przykryciem.
Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodaj posiekane pomidory oraz resztę paprykę słodką, ostrą, pieprz, sól, ocet i cukier. Wymieszaj i duś jeszcze przez około minutę.
Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę ziemniaczaną) wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mieszając gotujący się sos, wlewaj ostrożnie do niego tę zawiesinę.
Sos może być dla Ciebie zbyt rzadki lub zbyt gęsty. W przypadku zbyt gęstego możesz dolać odrobinę wody i zagotować. W przypadku zbyt rzadkiego zagęść go jeszcze odrobiną skrobi (lub mąki) ziemniaczanej. Najlepiej jest kontrolować to podczas wlewania zawiesiny z wody i skrobi.
Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wymoczone śledzie pokrój na paski o szerokości około 3 cm.
Dodaj do wystudzonego sosu i wymieszaj. Odstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny, aby wszystkie smaki przegryzły się.
Wypróbuj również inne przepisy na dania ze śledziami w roli głównej
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.