Likier krówkowy najlepszy, bo ze świeżych i pysznych krówek. Do dobrego ciasta i w towarzystwie aromatycznej kawy będzie wspaniałym dodatkiem.
Likier krówkowy zrobisz łatwo i w krótkim czasie. Nie musi długo stać, aby się “przegryźć”, więc sprawdzi się w sytuacji, kiedy szybko musisz przygotować “coś do kawy”. Jest dość intensywny w smaku, słodki, pachnący – po prostu likier krówkowy najlepszy.
Święta, imieniny, urodziny czy rocznice – my, Polacy lubimy uczcić z alkoholem. Mocniejszym lub słabszym, ale jednak na naszych stołach bardzo się on pojawia. Chyba coraz mniejszą popularnością cieszy się czysta wódka pita z kieliszka. Wolimy drinki, nalewki, likiery, wina lub inne, mocniejsze alkohole. Kobiety najczęściej wybierają słodkie trunki, zapewne dlatego, że po prostu bardziej niż mężczyźni lubią słodycze. Myślę jednak, że dobrym likierem nie pogardzą i panowie 😉
Likier krówkowy najlepszy – przepis
Składniki:
- 750 g krówek – u mnie krówki na maśle od cukrowki.pl
- 250 ml mleka
- 1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy (można ewentualnie użyć zbożówki)
- 125 ml whisky
- 500 ml wódki (40%)
Jak zrobić likier krówkowy najlepszy – krok po kroku
- W garnku do mleka lub w kąpieli wodnej podgrzej mleko. Powinno być gorące, ale nie wrzące.
- Do mleka wsyp kawę i wymieszaj dobrze.
- Krówki odwiń z papierków i włóż je do gorącego mleka. Mleko pod ich wpływem ochłodzi się, więc dobrze będzie jeszcze je podgrzewać, aby rozpuścić krówki – oczywiście mieszając. Aby nic się nie przypaliło najwygodniej jest to robić własnie w garnku do mleka lub kąpieli wodnej.
- Kiedy krówki rozpuszczą się, odstaw wszystko na bok, aby przestygło.
- Do chłodnego mleka z krówkami wlej whisky i wódkę. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Następnie przelej do butelek lub karafek i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na kilkanaście godzin.
- Likier jest gotowy – możesz ją degustować, smakowac i cieszyć się świętami lub inną okazją 🙂
Krówki Cukrówki – idealny prezent
Jak widzicie na zdjęciach, u mnie rozgościły się wyjątkowe krówki Cukrówki. Dlaczego są tak wyjątkowe? Oprócz niesamowitych doznań smakowo-ciągnących (że tak żartobliwie to określę), Cukrówki można zamówić w spersonalizowanych papierkach – sweterkach 😉 Ja pokusiłam się na dwa rodzaje: świąteczne i urodzinowe, bo przecież mój blog obchodził niedawno urodziny. Święta i Nowy Rok natomiast to doskonała okazja do obdarowania bliskich czymś niebanalnym. Często też szukamy prezentu oryginalnego, niebanalnego, ale i nieco niezobowiązującego. Wtedy solidna porcja krówek owiniętych w zaprojektowane przez nas papierki, na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.
Nie tylko dzieci kochają krówki
Powiedziałabym nawet, że wśród dorosłych znaleźć można więcej wielbicieli krówek niż wśród dzieci. Garść krówek (a moze dwie, trzy…po co się ograniczać? …) ofiarowana przyjaciółce wywoła uśmiech. Opakowanie z krówkami w kolorowych, osobiście zaprojektowanych papierkach (nawet ze zdjęciem) jest w stanie wywołać zachwyt. Teściowa lubi krówki? Spraw jej pudło krówek ubranych w sweterki w jej ulubionym kolorze. Brat po kryjomu wyjada krówki z bomboniery w salonie? Sprezentuj mu jego własne, podpisane jego imieniem cudownie pachnące i ciągnące cukierki. A może masz firmę i lubisz częstować klientów drobnymi łakociami? Ekipa Cukrówek przygotuje dla Ciebie firmowe opakowanie. To naprawdę proste 🙂
Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej z producentem krówek Cukrówki.pl
Nie ma to jak podwójna dawka radości,bo taki wydaje się ten likier. Już sobie wyobrażam ten zapach ???
O tak, to solidna dawka szczęścia i radości 😉
Od dawna ten likier chodzi mi po głowie No krówki uwielbiam i słyszałam że jest pyszny. Skuszę się.
Warto go zrobić, naprawdę polecam.
Widzę że na bogato ? whisky, wódka, dobrej jakości krówki, to musi być pyszne ?
Powstała niezła mieszanka z tych trzech składników 😉
Malgosiu ten likier wygląda oblednie 🙂 przepis się przyda mize mój połówek podejmie się wyzwania i zrobi mi takie cudo 🙂
Moja droga, sama zrób, bo to proste 😉
Cudowny! Jak ja lubię takie napoje, zrobione z sercem. Piękne zdjęcia Małgosiu.
Aniu, bo z sercem wszystko cudownie smakuje 🙂 Cos o tym wiesz.