Dżem dyniowo pomarańczowy z dodatkiem aromatycznych przypraw, to doskonały pomysł na prezent nie tylko świąteczny. Świetnie pasuje nie tylko do chrupiącej bułki, ale także jako dodatek do deserów.
Dżem dyniowo pomarańczowy jest naprawdę pyszny. W tym roku zrobiłam sporo słoiczków z takim dżemem, przydadzą się na zimowe śniadania i pyszne desery. Przygotowanie tego dżemy nie zabiera dużo czasu, a że dynia dostępna jest w sprzedaży dość długo, to można go robić na bieżąco, po kilka słoiczków.
Nadchodzące święta to czas, kiedy szukamy pomysłów na prezenty dla najbliższych, a ja jestem zwolenniczką upominków przygotowanych własnoręcznie. Niewątpliwie żyjemy w czasach, kiedy sklepy wypełnione są wszystkim o czym można zamarzyć. Kupić prezent nie jest trudno, ograniczają nas tylko finanse, jednak kupowanie to – według mnie – w wielu przypadkach pójście na skróty. Chociaż nie zawsze będzie na miejscu ofiarowanie “czegoś domowego”, jednak dla cioci, babci czy przyjaciółki można przygotować na przykład koszyczek z domowymi konfiturami, dżemami czy nalewkami. Bez wątpienia do takiego koszyczka warto włożyć domowy dżem dyniowo pomarańczowy.
Na skróty
Dżem dyniowo pomarańczowy – przepis
Składniki na 4-5 słoiczków*:
- 4 pomarańcze
- 3 szklanki puree z dyni
- 300-330 g cukru (1 i 1/2 szklanki)
- około 370 ml wody (1 i 1/2 szklanki)
- 1 większa cytryna
- 4 cm średniej grubości świeżego imbiru
- 1 i 1/2 łyżeczki goździków
- 2 gwiazdki anyżu
Dżem dyniowo pomarańczowy – jak zrobić
- Pomarańcze dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
- Obkroić je ostrym nożem ze skóry, wykrawając jednocześnie albedo, czyli białą błonkę. Ze skórek również odkroić białe części, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki lub drobną kostkę.
- Skórki przełożyć do garnka, zalać wodą i na niewielkim ogniu obgotować przez około 3-4 minuty. Wodę odlać, a skórki ponownie zalać świeżą wodą i ponownie gotować przez 3-4 minuty. Wodę odlać kolejny raz.
- Do skórek wsypać cukier i wlać połowę wody, dodać goździki, anyż i na niewielkim ogniu gotować przez około 20 minut.
- Obrane ze skóry pomarańcze przekrawać na pół, ze środka usunąć podłużną białą błonkę, a pomarańcze pokroić w średniej wielkości kawałki. Przełożyć do garnka ze skórkami, wlać drugą połowę wody i gotować przez około 10 minut – na niewielkim ogniu i pod przykryciem.
- Na końcu dodać puree z dyni i ponownie gotować przez kilka minut. Można gotować dłużej, aby dżem odparował wodę i stał się gęstszy, ale należy pamiętać o mieszaniu, aby nic nie przepaliło się.
- Ponieważ goździki i anyż z czasem dodają coraz więcej smaku i aromatu, można z dżemu je wyjąć lub pozostawić w zależności czy lubimy mocno aromatyczne przetwory, czy mniej.
*Z podanego przepisu wychodzi około 2 litry dżemu.
Jak zrobić puree z dyni na dwa sposoby – krok po kroku
Sposób pierwszy – dynia pieczona
- Dynię umyć dokładnie i osuszyć.
- Ostrym nożem, układając uprzednio dynię stabilnie na desce do krojenia, pokroić ją na mniejsze kawałki – tak jak się odrywa cząstki pomarańczy.
- Dużą łyżką wydrążyć środek z pestkami.
- Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃.
- Na papierze układać kawałki dyni razem ze skórką.
- Dynię piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków.
- Po upieczeniu wystudzić i łyżką oddzielać miąższ od skóry.
- Upieczony miąższ jest gotowy do dalszej obróbki.
Sposób drugi – dynia gotowana
- Dynię umyć i osuszyć.
- Ułożyć stabilnie na desce i ostrym nożem pokroić na mniejsze cząstki.
- Łyżką wydrążyć środek z pestkami.
- Kawałki dyni obrać ze skóry. Skóra jest twarda, więc należy robić to ostrożnie, aby nie skaleczyć się.
- Obraną ze skóry dynię pokroić na mniejsze kawałki. Czym mniejsze, tym szybciej dynia ugotuje się.
- Do garnka wlać niewielką ilość wody, wystarczy tyle, aby była ok. 2 cm od dna.
- Do wody włożyć kawałki dyni.
- Dynię gotować na niewielkim ogniu (pod przykryciem najlepiej) aż zmięknie.
- Tak przygotowana dynia jest gotowa do dalszej obróbki.
Szukasz pomysłu na inne jadalne prezenty?
Sprawdź co jeszcze możesz przygotować w swojej kuchni [kliknij w obrazek, aby otworzyć wpis]