Sałatka z komosą ryżową, czyli z quinoa. Sałatki z dodatkiem kasz to doskonała propozycja na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Są lekkie, ale sycące, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Sałatka z komosą ryżową. Komosa ryżowa (quinoa) była uprawiana w krajach Ameryki Południowej już kilka tysięcy lat temu. Zawiera bardzo dużo błonnika, białka, ale nie ma w sobie glutenu. To prawdziwa skarbnica mikroelementów takich jak: magnez, fosfor, wapń, mangan, żelazo, miedź. Oprócz zalet smakowych to między innymi idealny produkt dla osób na diecie bezglutenowej, a także cierpiących na migreny i uprawiających sport. Błonnik wspomaga trawienie, więc komosa ryżowa powinna być spożywana przez osoby mające kłopoty z działaniem jelit.
Na skróty
Dzisiaj zapraszam na szybką i prostą sałatkę z komosą ryżową w roli głównej. Przed gotowaniem uprażyłam ją lekko na suchej patelni, przez co nabrała ona lekko orzechowego posmaku. Jeśli jednak ktoś tego nie lubi, to wystarczy kaszę dobrze wypłukać pod bieżąca wodą, a straci ona swoją goryczkę.
Przepis na sałatkę z komosą ryżową
Składniki na 4-5 porcji:
- 200 g komosy ryżowej
- 1 świeża czerwona papryka
- 1/3 cytryny
- 1 cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczka soli do gotowania kaszy
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – najlepiej grubszego
- ok. 400 ml wody
Jak zrobić sałatkę z komosy ryżowej – krok po kroku
- Patelnię rozgrzać. Wsypać komosę ryżową i na średnim ogniu lekko podprażyć. Podczas prażenia należy potrząsać delikatnie patelnią lub mieszać (najlepiej drewnianą łopatką), a by komosa nie przypaliła się.
- Kiedy ziarenka zaczną delikatnie “strzelać” i delikatnie zmieniać kolor, wtedy zdjąć z ognia. Ziarenka powinny mieć kolor ciemniejszego złota. Jeśli zbrązowieją, wtedy staną się gorzkie.
- W garnku zagotować wodę wraz z 1/2 łyżeczki soli.
- Do gotującej wody wsypać uprażona komosę ryżową.
- Komosę gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Wszystkie ziarenka powinny napęcznieć.
- Ugotowaną komosę odstawić, aby wystygła.
- Cukinię umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Nie obierać ze skóry. Przekroić wzdłuż, a następnie każdą połówkę również wzdłuż na 3-4 części. Wszystkie części pokroić niezbyt grubo w plasterki.
- Paprykę umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół, usunąć nasiona wraz z zielonym ogonkiem. Pokroić na cienkie plasterki dowolnej długości.
- Czerwona cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Przygotować sos: do miseczki wlać sok wyciśnięty z cytryny. Wsypać sól i pieprz. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Dolać ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko razem połączyć.
- Do miski przełożyć komosę, dodać paprykę, cukinie i cebulę. Wszystko razem wymieszać. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce, aby smaki połączyły się.
- Przed podaniem można do sałatki dodać posiekany szczypiorek.
Kasze są dobrą bazą do przygotowania sałatki – spróbuj także innych
Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu z pomidorami
Sałatka z kaszy orkiszowej z pomidorami, cukinią i kiszoną cytryną
Biała kasza gryczana z kiszoną cytryną, czyli tabbouleh po mojemu
Jak ja uwielbiam takie sałatki, a komosa ryżowa jest jedną z moich ulubionych 🙂 Proste i smaczne. I moje ulubione warzywa. Dziękuję :)!
Katarzyna, życzę smacznego ?