Domowy likier mleczno kawowy to doskonały pomysł na delikatny alkohol, który można zaserwować na święta lub podczas spotkań przy…kawie.
Domowy likier mleczno kawowy można bardzo szybko przygotować w domu, wtedy zawsze jest taki, jak lubimy. Kiedy układałam menu na święta to pomyślałam o dobrym likierze, który z przyjemnością można wypić do popołudniowej kawy i dobrego ciasta. Ponieważ jestem wielbicielką kawowych smaków połączenie alkoholu z kawą to dla mnie jedna z najlepszych opcji, jeśli mam wybierać trunek. Ponieważ miałam pod ręką kilka oryginalnych buteleczek pokusiłam się o przygotowanie niezobowiązujących upominków dla moich koleżanek. Niewątpliwie u nich ten likier zniknie tak szybko, jak i u mnie.
Przepis na domowy likier mleczno kawowy
Składniki:
- 1 większa puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500 g)
- 150 ml wody
- 3-4 łyżki naturalnej mielonej kawy
- 1/2 laski wanilii
- 500 ml wódki czystej (minimum 40%)
Jak zrobić domowy likier mleczno kawowy – krok po kroku
- Wanilię przekroić wzdłuż.
- Zimną wodę wlać do garnuszka, wsypać kawę i dodać wanilię.
- Na niedużym ogniu, mieszając, doprowadzić do wrzenia, a jak tylko zagotuje się, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do przestygnięcia.
- Ciepły napar z kawy i wanilii przecedzić przez filtr do kawy, gęste sito lub przez złożona kilka razy gazę. Następnie przelać do szklanego naczynia, na przykład do większego słoika.
- Mleko skondensowane przełożyć do naczynia z kawą i wanilią – wymieszać dokładnie. Dolać wódkę i ponownie wymieszać.
- Likier przelać do butelki (butelek), zakręcić i postawić w chłodnym miejscu na kilka dni.
Wersja karmelowa – mleczny likier kawowo-karmelowy
- Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawić do garnka z wodą – woda powinna zakryć całkowicie puszkę.
- Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować przez ok. 2 godziny.
- Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, ale uwaga: pod żadnym pozorem nie wolno otwierać gorącej puszki, gdyż można się poparzyć wyskakującym, a raczej wybuchającym po ciśnieniem mlekiem.
- Wystudzone mleko można wyjąć z puszki i dalej postępować jak w wersji powyżej.
Wskazówki
Do przygotowania likieru można użyć rozpuszczalnej kawy w podobnej ilości.
Ilość kawy podałam orientacyjnie: można ją zwiększyć lub zmniejszyć, wszystko zależy od indywidualnego smaku.
Jeśli zależy nam na wersji bardziej alkoholowej, wtedy można dodać połowę wódki i połowę spirytusu lub tylko spirytus. W wersji ze spirytusem wyjdzie nam mocny i dość gęsty likier, przypominający konsystencją klasyczny ajerkoniak.
Likier można wykorzystać jako pomysł na jadalny prezent i jestem pewna, że większość z pań ucieszyłaby ładna buteleczka z takim pysznym i słodkim trunkiem.
Laska wanilii – jak ją najlepiej wykorzystać
Przygotowując ten likier wykorzystujemy laskę wanilii: zamiast ją wyrzucać razem z kawowymi fusami, można wykorzystać do zrobienia cukru waniliowego.
Laskę wanilii trzeba opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Do niedużego słoiczka wsypać cukier, a do cukru włożyć wanilię – cukier powinien całkowicie ją zakrywać, można ją pokroić na mniejsze kawałki.
Słoik zakręcić i odstawić, co kilka dni potrząsać słoiczkiem, a już po 2-3 tygodniach cukier waniliowy jest gotowy.
Jak zrobić cukier waniliowy i esencję waniliową?
Spróbuj także innych domowych likierów
[aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie]
Niewątpliwie likier kajmakowy to kolejna propozycja dla pań.
Likier kawowy z nutą wanilii – o intensywnym kolorze i aromacie.
Mmmm! Już od dawna miala m ochotę na taki likier. I to jest ten dzień! Robię!