3,K
Przepisów na dobre śledzie nigdy za wiele. Dzisiaj mam dla Was przepis, jaki otrzymałam od jednej z czytelniczek.
Pani Ilona napisała, że jest to przepis jej babci, wiec było raczej pewne, że wyjdzie z tego coś pysznego. I tak właśnie było. Śledzie wyszły delikatnie słodkie i kwaskowate. Połączenie śledzia z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny, to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Polecam Wam tę sałatkę. Myślę, że na świątecznym stole nie postoi zbyt długo, bo zasmakuje wszystkim.
Przepis na śledzie z żurawiną
Składniki:
ok. 400 g filetów śledziowych solonych
200 g suszonej żurawiny
sok z 1 cytryny
2 średnie cebule
pieprz do smaku
ok. 50 ml oleju
Jak zrobić śledzie z żurawiną – krok po kroku
Filety śledziowe wymoczyć jeśli są zbyt słone. Należy zalać je zimną wodą na kilak godzin. Po tym czasie śledzie wypłukać, spróbować czy nadal są za słone. Jeśli tak, to czynność powtórzyć. Śledzie jednak nie mogą być zbyt długo moczone, bo stracą swój smak.
Wymoczone śledzie pokroić w dowolnej wielkości kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub cienkie piórka.
Żurawinę przelać wrzątkiem.
Pani Ilona pisała, że wszystkie składniki układa się warstwami: śledzie, cebula – skropić to sokiem z cytryny, a na końcu dodać żurawinę, przyprawić pieprzem i zalać olejem. Ja wszystkie składniki wymieszałam jak w klasycznej sałatce.
Sałatkę należy wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Kusi mnie by zrobić śledzie z żurawiną, bardzo ją lubię jako dodatek do mięs, dziękuję za pomysł Gosiu :*